Oshoala, gol de l’honor i gol per a la història blaugrana

Golejadora. La davantera nigeriana va ser un maldecap per a la defensa del Lió en els últims minuts i va signar la primera diana del FC Barcelona en una final de la Champions femenina

En l’últim mercat d’hivern, després del no de la brasilera Cristiane, el Barça va posar l’ull en la nigeriana Asisat Oshoalai la va incorporar a finals de gener. Procedent del Dalian Quanjian xinès, on ha jugat les dues últimes temporades després d’un pas fugaç per l’Arsenal (2016), on va coincidir amb Vicky Losada, i el Liverpool (2015), Oshoala, de 24 anys, va ser màxima golejadora de la Superlliga xinesa l’any 2017 i ha estat triada tres vegades futbolista africana de l’any (2017, 2016 i 2014). Al seu currículum hi podrà afegir, a partir d’ara, un gol en la final de la lliga de campions, el que va fer ahir en el minut 89 contra l’Olympique de Lió.

Lluís Cortés la va fer sortir des de la banqueta quan tot estava dat i beneït. Faltaven a penes vint minuts per al xiulet final i el marcador reflectia un 4-0 en contra que pesava com una llosa, el Lió s’ho prenia amb calma i deixava córrer els minuts sense gaire patiment. Oshoala va entrar en el lloc de Toni Duggan que, com la resta de l’equip, no havia tingut la seva tarda, ben tapada sempre per les inexpugnables Renard i Mbock. I la seva aparició va suposar un sacseig que va fer trontollar la plàcida tarda que estaven passant les franceses en defensa.

De seguida va fer notar la seva presència, pel seu múscul i per la seva velocitat. Tècnicament potser està lluny de Duggan, però no físicament. I, amb 70 minuts de joc a les botes, les jugadores del Lió no ho va tenir fàcil per aturar-la. Per això Asisat Oshoala no va trigar gaire a disposar de la primera oportunitat, amb una rematada que va sortir desviada per poc. De seguida, hi va tornar, rematant de cap una centrada de Marta Torrejón i provocant un córner que l’àrbitre no va veure.

Passada de Martens

No hi havia res a fer en els últims minuts, el Lió ja era el virtual campió d’Europa, però el Barça encara podia deixar la seva empremta per primera vegada en una final de la màxima competició continental. Asisat Oshoala va persistir i, poc abans del minut 90, va tenir premi. La nigeriana va rebre, en carrera, una sensacional passada a l’espai de Martens i, entrant a l’àrea pel mig, en una exhibició de potència física, va superar Bouhaddi amb un xut sec i imparable. Quatre a un, gol de l’honor i gol per a la història blaugrana.

“És el somni de qualsevol futbolista. És un partit molt gran i seria increïble poder marcar. No sé com ho celebraria... Tant de bo ho puguem comprovar”, manifestava Oshoala en la prèvia de la final, preguntada per la possibilitat de marcar un gol contra l’Olympique de Lió. I ho va fer. I la celebració, encara que va haver de ser continguda, va regalar l’únic moment de somriure a l’afició blaugrana.

FÍSIC IMPONENT

Ahir, Cortés li va donar els últims vint minuts i va saber imposar la seva potència