Barça

Una mala decisió

Neymar sap que es va equivocar marxant a París i no amaga que voldria tornar al Barça, on ja no tenen un no rotund per resposta, però on veuen molt difícil el retorn

El brasiler ha estat acusat de violació, i aquest fet juga molt en contra seu

El 8 de març del 2017, el Barça de Luis Enrique va protagonitzar un dels partits més increïbles de la història de la Champions, una espectacular remuntada contra el París SG, equip al qual va fer encaixar sis gols. Neymar, amb dos gols, els dos en els últims minuts, va ser el blaugrana més destacat aquell dia, però al dia següent va començar a entendre i també a decidir que, si volia ser el número u, algun dia hauria d’abandonar el Camp Nou. Ell havia estat l’estrella, però tots els diaris obrien portada amb una fotografia icònica de Messi celebrant el sisè gol de Sergi Roberto. El seu pare i representant es va posar a treballar, i precisament el PSG va decidir fer un aposta pel brasiler. Va ser moguda, la temporada següent, i després de tornar de la gira pels Estats Units, Neymar va pagar els 222 milions d’euros de la seva clàusula i va volar cap a França. Tenia una gran oferta econòmica i la possibilitat de liderar un projecte milionari i que volia ser guanyador.

Gols, lesions i sancions

Després de dues temporades a París, el brasiler es penedeix de la seva decisió i no és cap secret que li encantaria tornar al Camp Nou per tornar a coincidir amb els seus amics Messi i Suárez. El desig del brasiler és compartit per Messi, que va comunicar no fa gaires setmanes al president, Josep Maria Bartomeu, que Neymar volia tornar i que a ell li agradaria que el brasiler ho fes. En el club blaugrana sempre s’havia donat com a resposta un no rotund quan a algú se li preguntava, fa mesos, per un possible retorn de Neymar. Aquell no ara ja no és tan rotund. La porta que estava tancada s’ha obert una mica, tot i que des del Barça continuen donant com a pràcticament impossible el retorn. Perquè les relacions entre el club català i el PSG són molt dolentes, perquè el preu del brasiler és més que alt. I perquè Neymar i el Barça tenen una disputa als jutjats arran de la marxa del davanter. El brasiler reclama una prima de renovació de 40 milions d’euros que les dues parts van acordar quan Neymar va ampliar el seu contracte l’any 2016. El Barça, que va pagar un primer termini de 14 milions, entén que no ha de pagar els 26 que queden després de l’adeu del jugador i va dipositar la quantitat en un notari esperant la resolució del judici. El club, a més, demana una indemnització de 75 milions d’euros i el brasiler reclama els 26 milions més un 10% d’interessos.

Amb tants variables en contra, sembla molt complicada una operació que convé més a Neymar que al Barça. Perquè els dos anys del brasiler a París no és que hagin estat excelsos. Més aviat tot el contrari, amb lesions, sancions i ara una demanda per violació que el podria deixar fora de la copa Amèrica que es disputarà al seu país a partir de la setmana vinent. En el seu primer any a París, Neymar va fer 28 gols en totes les competicions, però només va poder jugar 30 partits. Una greu lesió el va deixar fora de combat en la part més important del curs. Va guanyar la lliga, la copa i la copa de la lliga, però va caure lesionat el 26 de febrer del 2018 contra l’Olympique de Marsella. Es va fracturar el cinquè metatarsià, va ser operat el 3 de març i no va tornar a jugar fins que ho va fer amb la selecció del Brasil en el mundial de Rússia. Aquesta temporada, el brasiler ha viscut una situació semblant, agreujada amb un parell de sancions. Ha marcat 23 gols en 27 partits. Ha guanyat només la lliga, i el PSG ha protagonitzat un altre fracàs en la Champions, ja que va caure en els vuitens de final contra el Manchester United, ja sense Neymar, que estava lesionat. El brasiler es va tornar a trencar el cinquè metatarsià del peu dret durant el mes de gener. Es va optar per un tractament conservador i va estar tres mesos de baixa. La lesió no li va impedir celebrar el seu aniversari amb crosses amb una gran festa a París ni viatjar al carnaval de Rio. A més, va ser sancionat per la UEFA després de l’eliminatòria contra el Manchester United. Va veure l’eliminació del seu equip des de la graderia i després va escriure un missatge en les xarxes socials: “És una vergonya. Hi posen quatre que no saben gens de futbol per seguir les repeticions. Que vagin a la merda.” El van sancionar amb tres partits, que haurà de complir la temporada vinent. Però no ha estat l’única sanció que el brasiler ha rebut aquesta temporada. Després de perdre la final de copa contra el Rennes, Neymar va clavar un cop de puny a un aficionat que li havia dit que no sabia jugar a futbol. Tres partits més de sanció de la federació francesa.

Acusat de violació

I per si la temporada de Neymar no havia estat prou moguda, ha aparegut una demanda per violació. Una dona va presentar, la setmana passada, una denúncia en una comissaria de São Paulo acusant Neymar d’haver-la violat en un hotel de París el dia 15 de maig. El davanter ho nega i, per defensar-se, va publicar a les seves xarxes socials una conversa amb la dona, incloent fotos íntimes que després va retirar per recomanació dels seus advocats. Aquest cas li ha suposat, de moment, deixar de ser el capità de la selecció del Brasil, que prepara la copa Amèrica. Tite va donar el braçal a Dani Alves. Hi ha directius de la Confederació Brasilera de Futbol que esperen que no disputi la competició, que sigui el mateix jugador qui renunciï a participar-hi.

Així és que la decisió de Neymar de deixar Barcelona per anar a París i no viure a l’ombra de Messi no li ha anat bé, al brasiler, que aspirava a ser el número u del món i no va estar entre els deu primers en l’última Pilota d’Or. És un motiu més perquè hagi fet passos per tornar, però el Barça, que no ho descarta de manera tan categòrica com fa uns mesos, té molts punts en contra del retorn. Per com va marxar i per tot el que ha fet des que va marxar.

ELS NÚMEROS

Ha fet 51 gols en dues temporades en el PSG, però només ha pogut jugar 57 partits

LESIONS

S’ha trencat dues vegades el mateix dit i s’ha perdut sempre la part decisiva del curs

SANCIONS

Tant la UEFA com la federació francesa l’han sancionat amb tres partits

AL BRASIL

Després de l’acusació, li han tret la capitania i podria no jugar la copa Amèrica

“Millor que no jugui la copa Amèrica”

Contundent s’ha mostrat el vicepresident de la Confederació Brasilera de Futbol, Francisco Noveletto, després que Neymar hagi estat acusat de violació per la model Najila Trindade. “Si Neymar juga, el Brasil és capaç de no arribar al títol. Conec la premsa, i estarà molt pendent d’ell. Encara han de sortir més coses. Un amic m’ha dit que hi ha un segon vídeo sobre la violació”, ha dit, i ha demanat que el brasiler no disputi la copa Amèrica, que començarà el dia 14. Després, el president, Rogerio Caboclo, ha descartat aquesta possibilitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)