Barça

Història

Neto fa reviure Jaguaré Bezerra

El Barça no tenia un porter brasiler des del 1932, quan aquell jugador de Rio de Janeiro va enlluernar els aficionats amb les seves excentricitats

El porter Jaguaré mai va jugar cap partit oficial amb el Barça per la seva condició d’estranger

L’ambició de Neto en la seva arribada a can Barça avisant que donarà guerra a Ter Stegen per la titularitat no és nova en els porters brasilers que han jugat a les files del club. Jaguaré Bezerra de Vasconcelos, l’únic porter del Brasil que fins ahir havia vestit la samarreta blaugrana, no tolerava compartir els minuts. Diuen les cròniques d’aleshores que en la seva etapa més fructífera, en el Vasco da Gama, feia una prova als porters novells que arribaven a l’entitat de Rio de Janeiro. Els xutava un penal i si no l’aturaven, els feia fora del club. Jaguaré tenia un xut infal·lible i mai fallava. Més enllà d’aquesta potència de llançament, el primer porter brasiler de la història del Barça va brillar per les seves habilitats peculiars i les seves excentricitats. Era capaç d’aturar xuts amb només una mà, fer picar la pilota al cap dels rivals després de fer una aturada i no presumia gaire de la seva professionalitat. Li agrada beure i dormir, i no se n’amagava.

Jaguaré va arribar a Barcelona procedent del Vasco da Gama, amb qui havia disputat diversos amistosos que el Barça organitzava a les Corts per recaptar fons. El president d’aleshores, Gaspar Rosés, va posar-li l’ull a sobre i va decidir portar-lo a can Barça. No va ser una operació especialment lluïda, perquè Jaguaré, que va arribar amb Fausto dos Sanos Judiel, també brasiler, mai va disputar cap partit oficial amb el Barça. Només amistosos, per la limitació d’estrangers i tots els problemes que comportava tenir-los en el club.

Després d’aquella etapa a Barcelona, Jaguaré va viure un petit periple per Europa que va acabar quan es va desencadenar la Segona Guerra Mundial. Aleshores, el porter de Rio de Janeiro, que utilitzava els guants per protegir--se del fred del Vell Continent, va ser un pioner al seu país en utilitzar-los per primera vegada en la lliga carioca.

Sempre lligat a la mediatització, Jaguaré ja havia deixat petjada a França, on va jugar durant una època en el Marsella. Aleshores, en un partit de la copa del país, va ser protagonista per haver aturat un penal i haver-ne marcat un altre en el mateix duel. A Barcelona, però, no va poder exhibir gaire res més que els quatre malabars que l’acompanyaven habitualment. I gairebé sense voler-ho va convertir-se en el primer porter brasiler de la història del Barça. Ara, Neto, el segon, ha fet reviure la història d’aquell porter excèntric que va ser pioner a can Barça.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)