Barça

Marxa per la lliga

El Barça juga avui a Ipurua, un partit que ha quedat, com és lògic, absolutament eclipsat pel context polític que viu el país

Gairebé no s’ha parlat de l’Eibar, ja que tot l’interès informatiu s’ha centrat en l’extraordinària mobilització ciutadana activada com a resposta a la dura sentència del TS i en el polèmic ajornament del clàssic

La roda de premsa prèvia a un partit sempre esdevé un bon termòmetre. En aquest cas, la compareixença que va fer dijous Ernesto Valverde, abans que tot l’equip volés el mateix dia cap a Vitòria, no enganya. Tres preguntes sobre l’Eibar-Barça, i encara gràcies. El partit d’avui a Ipurua és com aquell bolet tímid i vergonyós que treu el cap enmig de la fullaraca, però que ningú detecta. Impassible. Allà, immòbil i eixerit, sense cridar l’atenció i amb voluntat d’acabar esquivant el cistell. Ningú el veu, però hi és. El compromís contra l’equip de José Luis Mendilibar ha quedat en un ultimíssim pla. És així. Han passat massa coses aquesta setmana.

La sentència de l’1-O dictada dilluns pel Tribunal Suprem i la posterior resposta activa de bona part de la ciutadania ho han devorat tot. Lògic i natural. El Barça ha estat actor actiu en la reacció. En la mateixa línia de molts clubs, entitats, federacions i esportistes del teixit esportiu català, el Barça no va ser tebi en la resposta: comunicat oficial de rebuig total a la sentència i agenda institucional aturada durant tota la setmana.

Les marxes per la llibertat que han tingut lloc des de dimecres en diversos punts del territori i que ahir van desembocar en una multitudinària manifestació a Barcelona, coincidint amb el dia de vaga general convocada a Catalunya, han col·lapsat el país en termes logístics. Dilluns Ivan Rakitic ja es va veure afectat en la seva arribada a l’aeroport del Prat i va marxar a peu per carretera arrossegant la maleta, en una fotografia que es va fer viral al cap de pocs minuts. No va ser l’únic futbolista internacional que va patir les conseqüències de la gran mobilització de milers de manifestants que van bloquejar els accessos a les terminals. Per tal d’evitar una imatge similar, el Barça, amb previsió, va viatjar ja dijous cap al País Basc. Valverde es va endur 22 futbolistes a Vitòria. Tots els disponibles del primer equip, inclosos Umtiti i Junior, i Carles Pérez, Ansu Fati i el porter Arnau Tenas, del planter. Avui abans del partit n’haurà de descartar quatre.

A Valverde se li va preguntar i repreguntar per la sentència i pel conflicte polític que viu el país i ell va remetre els periodistes al comunicat oficial emès pel club. També se li va preguntar pel Real Madrid. Si no volies caldo, dues tasses. L’enrenou pel polèmic ajornament del clàssic no ha fet més que afegir benzina al foc. Més soroll. I allà, en un raconet, l’Eibar de Mendilibar.

El Barça torna a Ipurua cinc mesos després. Allà és on va tancar la lliga 18/19 (2-2) i és on avui intentarà sumar tot just la seva segona victòria com a visitant aquest curs, després de posar fi a la sequera lluny del Camp Nou amb una victòria a Getafe (0-2), poc abans de l’aturada per seleccions. L’equip arriba a la cita després de tres victòries consecutives i després d’una aturada que no ha permès a Valverde treballar amb tota la plantilla. Sí que ha estat present a la ciutat esportiva tots aquests dies Messi. L’argentí arriba a Ipurua després d’haver recollit dimecres la seva sisena Bota d’Or. Només ha marcat un gol en aquest inici de campionat i les dues lesions que ha tingut encara no li han permès arrencar de veritat, però l’Eibar faria bé de no refiar-se’n. Hi ha dues dades que espanten: Leo ha marcat ni més ni menys que 15 gols contra l’Eibar en nou partits. I d’aquests nou partits, només ha quedat sense marcar en un. Va ser en el 0-2 disputat a Ipurua fa dues temporades i en què van marcar Suárez i Alba.

Precisament Jordi Alba serà un dels noms propis del matx. El lateral, ja recuperat de la lesió, torna a l’onze. No hi seran ni Piqué ni Dembélé, per sanció –tampoc Araújo–, i tot fa pensar que Valverde es decantarà per la parella Lenglet-Todibo a l’eix, i que Umtiti, sense ritme de competició, es quedarà a la banqueta. A l’Eibar, Ramis i Rober Correa són baixa per lesió i Mendilibar tampoc podrà disposar del sancionat Escalante. Cote i Arbilla es van entrenar ahir amb normalitat i han entrat finalment en una llista de vint homes. Mendilibar, com Valverde, haurà de descartar algú. L’Eibar ha guanyat els dos últims partits a casa (Sevilla i Celta).

LLISTA LLARGA

Valverde es va endur 22 jugadors a Vitòria i avui n’haurà de descartar quatre

NOMS PROPIS

Jordi Alba torna a l’onze i Todibo serà el relleu de Piqué, tot i l’aparició d’Umtiti

EL RIVAL

Mendilibar té el dubte de Cote al lateral i les baixes de Ramis i Escalante
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)