El factor Sergio Busquets

Significatiu. Ha estat suplent en els tres partits que el Barça ha perdut aquesta temporada. No va jugar ni un minut ni a Bilbao ni a Granada

Tothom té molt clar que Sergio Busquets necessita descansar durant el curs per arribar fresc a la fase decisiva. Amb 31 anys, el de Badia no pot disputar seixanta partits per temporada i tenir un rendiment bo en totes les cites. Durant anys s’ha reclamat un substitut de Busquets, un jugador que fos capaç de donar-li descans. A l’estiu va arribar Frenkie de Jong, que rendeix a un nivell molt alt jugant d’interior, però que també pot jugar de mig centre. I Ernesto Valverde ho ha aprofitat per dosificar Busquets en aquest inici de curs. Però el de Badia sembla insubstituïble. Ja ho deia Xavi Hernández, que de futbol en sap molt. “L’únic que no pot descansar mai és Busquets. Ell és qui té tot el nostre futbol al cap. És imprescindible”, explicava el migcampista català en una entrevista. I no li falta raó. Perquè hi ha un factor comú en les tres derrotes que acumula el Barça aquesta temporada: Busquets ha estat suplent en els tres partits. El de Badia no va jugar ni un minut en l’estrena del Barça en la lliga a San Mamés, que es va saldar amb victòria de l’Athletic (1-0). Tampoc va jugar ni un minut en la humiliant derrota de Granada (2-0). I va començar a la banqueta dissabte al Ciutat de València. Amb avantatge en el marcador (0-1), però amb un inici de segona part molt fluix, Ernesto Valverde va fer sortir Busquets a escalfar-se perquè es veia venir el que podia passar. Mentre el de Badia es preparava per saltar al camp, el Llevant va fer dos gols en tres minuts. El tercer, de Radoja, amb un xut que va tocar en el mateix Busquets, els valencians el van fer quan el de Badia feia quatre minuts que trepitjava el terreny de joc. Busquets ha estat suplent en un partit més aquesta temporada. Va ser contra el Sevilla al Camp Nou, un duel que va acabar amb golejada blaugrana (4-0) després de patir en els primers minuts amb un joc d’anada i tornada, precisament el que acostuma a no permetre el de Badia. I una altra dada és que Busquets va ser substituït per Valverde en el minut 60 a Dortmund contra el Borussia. Aquell dia l’equip no va estar bé en tot el partit, però sense el de Badia al terreny de joc, els alemanys van tancar els blaugrana a la seva àrea, i el Barça va poder salvar un punt gràcies a Ter Stegen. Aquesta substitució en la Champions contrasta amb la que també va protagonitzar Busquets contra l’Inter de Milà. En aquell enfrontament, l’entrada d’Arturo Vidal per Busquets va ser clau perquè els blaugrana remuntessin el partit, amb dos gols de Luis Suárez. Es tractava de desordenar la defensa dels italians i el xilè ho va aconseguir. Desordre contra l’ordre que tant li agrada al de Badia. “Arturo no és gaire ordenat i aquesta és la seva virtut; volíem que estigués a prop dels davanters”, va dir el tècnic aquell dia.

Les dades

Sergio Busquets continua sent imprescindible al Barça. El de Badia va fer un gran partit contra el Valladolid en l’últim matx disputat al Camp Nou. Li va valer el reconeixement del públic i del mateix Valverde. “A Busquets la gent l’aprecia i li ho fa saber. La sensació que jo tinc és que aquí és un jugador molt respectat”, va dir el tècnic després del partit. Potser perquè és conscient de la seva importància l’està dosificant molt aquest curs. Els números no enganyen. El Barça ha disputat onze partits de lliga i Busquets ha jugat 653 minuts. En els mateixos partits la temporada passada, el de Badia havia disputat 863 minuts. I el mateix passa si mirem les estadístiques de la lliga de campions. Busquets havia disputat sencers els tres primers duels de la lligueta de la primera fase de la competició. Aquest curs, però, ha estat substituït en els tres partits que s’han disputat, amb 189 minuts jugats.

L’objectiu és que arribi fresc a la fase decisiva de la temporada. Però, quan ell descansa, l’equip gairebé sempre perd.

LES DADES

653
minuts
ha jugat Busquets aquesta temporada en la lliga en onze partits. El curs passat, 863.
270
minuts
havia disputat l’any passat en els tres primers partits de Champions. Aquest, 189.