Barça

Nen sense pilota

Ivan Rakitic, en un dels capítols més delicats de la seva carrera, parla sense filtres en una extensa entrevista al programa ‘Universo Valdano’ i admet que tot i la tristesa actual es veu capaç de revertir la seva situació

Als 31 anys, el croat considera que li queda molt futbol i vol guanyar més Champions, sigui al Barça o en un altre club

La subcampiona del món es juga demà el seu bitllet per a l’Eurocopa del 2020 (20.45 h). Croàcia en té prou amb un empat contra Eslovàquia per segellar la seva classificació. Si falla, Hongria i la mateixa Eslovàquia, amb un partit menys, no dubtaran a aprofitar l’hipotètic error dels balcànics. Totes tres seleccions tenen opcions en el grup E. Fins i tot la Gal·les de Ryan Giggs, que és qui ho té més complicat ara mateix.

Cita transcendental per al futbol croat demà a Rijeka i un caixa o faixa sense Ivan Rakitic. El futbolista del Barça és baixa ja sabuda per a aquest partit. Una inflamació al tendó d’Aquil·les l’ha deixat fora del Croàcia-Eslovàquia i del posterior amistós contra Geòrgia. Ell, Jordi Alba, Semedo i Umtiti són els quatre internacionals del primer equip que no han anat amb les seves seleccions i que tampoc van viatjar dimecres a Múrcia per jugar el partit benèfic contra el Cartagena.

Lesió inoportuna en el cas concret de Rakitic, que en aquests primers mesos de la temporada 19/20 havia trobat en la seva selecció un refugi segur. Cada convocatòria de Zlatko Dalic havia estat fins ara com una vàlvula d’escapament dins el context de frustració que li està tocant viure aquest curs a Barcelona. Un parèntesi dins l’ostracisme. O el que és el mateix: tornar a sentir-se futbolista per uns dies. Havia trobat en la selecció el confort i la calidesa que s’ha esfumat sense motiu aparent en el seu club. Rakitic havia estat titular en la important victòria contra Hongria (3-0) de l’anterior aturada del mes d’octubre i havia jugat quaranta-cinc minuts contra Gal·les (1-1). Tot i desaparèixer de les alineacions d’Ernesto Valverde, Dalic havia mantingut la confiança en Rakitic, pilar de la selecció els últims anys, juntament amb homes com Modric. Demà, però, s’ho haurà de mirar des de fora.

Rakitic viu dies difícils com a futbolista. No és cap novetat. Suma ja gairebé quatre mesos a l’ombra. Només Umtiti, Aleñá, Todibo i Wagué –encara no ha debutat, però la crisi de laterals el situa com a titular a Butarque– han jugat menys que el croat. És tot just el divuitè jugador de la plantilla pel que fa a minuts jugats en la lliga (197). En dotze jornades, titular només a Granada. Passen les jornades i les estadístiques de Rakitic d’aquesta temporada couen més a mesura que avança la competició. La pilota segurament ja s’ha fet massa gran. La seva cara és el pur reflex de la tristor. Contra el Valladolid, dies enrere, va jugar tot just trenta minuts i va donar l’assistència a Messi en el quart gol dels cinc que va fer el Barça aquell dia, però la seva cara no transmetia res positiu. Rakitic està absent mentalment. La situació el devora per dins.

De tot plegat en va parlar ahir a la nit de forma extensa en l’entrevista concedida al programa Universo Valdano, de Movistar, i de la qual ja n’havia transcendit algun extracte a inicis de setmana. El Rakitic més sincer: “Tinc 31 anys i sento que estic en el millor moment de la meva carrera. Si hi ha alguna explicació lògica que expliqui la meva situació actual? No ho sé. Si sabés quina és la resposta, creu-me que hi posaria remei.” “Respecto totes les decisions, però estic tranquil perquè ho he donat tot en els cinc anys i mig que porto al club.” “Quan a la meva filla li prens una joguina es posa trista. Jo també ho estic. M’han pres la pilota.” “Soc un enamorat del futbol i m’agradaria poder parlar dins el camp. La situació és difícil. Però vull guanyar més Champions. Crec que encara puc fer-ho. M’agradaria que fos aquí, però potser haurà de ser en un altre lloc. El cas és que vull revertir aquesta situació”, confessa.

El curs passat Rakitic va ser el sisè jugador amb més minuts (34 partits, 29 com a titular) i fa dues temporades, la 17/18, només Messi i Suárez van jugar més que ell en la lliga. Canvi de rol radical, capaç de col·lapsar qualsevol per fort que sigui mentalment. Situació extrema.

CONFESSIONS

La meva situació? Si sabés la resposta hi posaria remei ara mateix. Tinc 31 anys, em sento fort, però m’han pres la pilota. Estic trist
Messi és futbol. Em sento afortunat d’haver compartit vestidor amb ell aquests cinc anys i mig i haver fet molts quilòmetres per ell
Vull guanyar més Champions. Voldria que fos aquí, però potser haurà de ser en un altre lloc. El cas és que vull revertir aquesta situació
Sempre m’ha agradat asseure’m, mirar i escoltar. I això és el que vaig fer en els meus inicis en el Barça. Vaig aprendre molt d’en Xavi

Nenad Bjelica convida Rakitic a abandonar el Barça aquest hivern

La nova situació d’Ivan Rakitic preocupa el seu entorn més proper i també genera debat lògicament a Croàcia. Des del seu país arriben moltes opinions i gairebé totes les veus assenyalen en una única direcció: buscar una sortida en el proper mercat d’hivern. L’últim a parlar-ne ha estat Nenad Bjelica, entrenador del Dinamo de Zagreb: “Rakitic és una llegenda. Ho ha demostrat també a Barcelona. Mereix millor tracte perquè ha fet grans temporades al Barça. Estic convençut que allà on vagi podrà tornar a demostrar el bon futbolista que encara és.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)