Barça

Ni sí, ni no

En el tercer acte d’homenatge a Johan Cruyff, el tècnic no dona pistes sobre el seu futur però no descarta, ni de bon tros, acabar en el Barça

Comparteix col·loqui amb Robert Martínez i Vicente del Bosque

No se sap encara què farà Ernesto Valverde o el Barça a final de temporada, però les especulacions sobre la continuïtat del tècnic i els seus possibles relleus estan a l’ordre del dia. I a ningú se li escapa que un dels més ben situats per rellevar-lo, si finalment decideix posar punt final a la seva etapa a la banqueta blaugrana, és Ronald Koeman, de qui ja se sap que té una clàusula escapatòria de la selecció d’Holanda per anar només al Barça quan acabi l’Eurocopa i que s’acaba de comprar un àtic a la ciutat. A més a més, l’heroi de Wembley mai ha amagat que li faria molta il·lusió acabar algun dia entrenant el Barça, després de tenir-ho a tocar l’any 2003, quan va acabar venint Frank Rijkaard.

Ara bé, Koeman sap que ha de ser prudent perquè la banqueta del Camp Nou ja té un inquilí amb contracte, i que s’ha de ser respectuós en plena temporada. Això sí, quan li ho pregunten, ni confirma contundentment que anirà al Barça perquè no depèn únicament d’ell, però no diu mai d’aquesta aigua no en beuré. “Venir al Barça? En la vida mai se sap què pot passar. Si ve, vindrà, si no, no; però si és que no, hi ha coses més importants en la vida. No vull parlar més d’aquest tema”, va assenyalar durant l’acte del tercer homenatge a Cruyff que els Amics de Johan van organitzar a l’Auditori de Mediapro amb l’epígraf “Cada uno su calidad”. Va compartir escenari amb Robert Martínez, al qual també se l’ha vinculat al Barça i que va ser més contundent sobre el tema. “El Barça té el millor entrenador que pot tenir en aquests moments, i la veritat és que la meva obsessió és preparar la selecció belga de la millor manera possible.”

Koeman també va parlar de l’actualitat i va assegurar que Messi mereixia la Pilota d’Or “perquè és el millor del món”, però que també l’hauria merescut el seu compatriota Van Dijk pel “gran any” que va fer. I va comentar que De Jong havia encertat fitxant pel Barça perquè s’adaptava molt a les seves característiques de joc.

El millor homenatge

Aquestes declaracions va fer-les després de participar en el tercer acte d’homenatge a Cruyff. Un cop més, els Amics de Johan van demostrar que segueixen amb la voluntat intacta de mantenir viu el seu llegat i que els cruyffistes són gernació. L’auditori estava ple fins a dalt i amb gent com l’expresident Joan Laporta i alguns dels seus directius, com ara Yuste, Perrín, Maria Elena Fort, el futur candidat Víctor Font, excandidats com ara Minguella i Benedito, tècnics com ara Unzué, Lluís Carreras i Manolo Márquez.

Koeman va disfrutar i es va sentir còmode explicant anècdotes de la seva relació amb Cruyff. Abans de ser deixeble seu, s’hi va enfrontar com a jugador, quan ell començava en el Groningen i Cruyff acabava la seva carrera. “Era impressionant jugar contra Johan. Cruyff i Neeskens eren els meus ídols. Era un artista sobre el camp, el millor d’Holanda. És una cosa bonica jugar contra ell. Jo tenia 19 o 20 anys.” Com a tècnic, Johan intimidava. Koeman el va tenir primer en l’Ajax i després en el Barça. “Quan arriba a l’Ajax com a tècnic i em posa davant dels tres defenses, em va criticar bastant al principi perquè arribava tard a les jugades o hi arribava massa aviat. Jo venia del Groningen, i a Amsterdam hi ha una mentalitat més sobrada. ‘Per què em critiques sempre?’, vaig dir a Johan. ‘El dia que no et digui res és quan has d’estar preocupat’, em va contestar.” Ja en el Barça, les discussions futbolístiques van continuar, i Koeman va reconèixer que després d’una derrota Cruyff era “dur”, sobretot amb les vaques sagrades. L’holandès va assenyalar Guardiola com el tècnic que més ha seguit els postulats de Cruyff. “Aplica tots els seus mètodes i alguns més. Sempre busca el dos contra un a tot el camp, també amb el porter.”

Robert Martínez, amic de Jordi Cruyff des que ell jugava en el Wigan i el fill de Johan, en el United, també s’ha inspirat en el geni durant la seva carrera com a tècnic. El català en va lloar la valentia en voler aplicar el seu estil quan va arribar al Barça, i va dir que ell va fer el mateix quan va començar a Anglaterra. “Johan va tenir moltes dificultats els primers mesos en el Barça. Però va ser molt valent. Jo vaig començar, com a entrenador, als 33 anys a tercera divisió. Va ser fascinant intentar canviar un equip de 120 passades a 600. Veia com gaudien els meus futbolistes, però no sempre es guanyava, i era traumàtic. Ara el Swansea no acceptaria cap més manera de jugar. Aquesta valentia de Johan em va servir a mi”, va afirmar. Martínez també va revelar que va pensar en Cruyff per preparar el Bèlgica-Brasil del mundial de Rússia. “Vaig fer jugar Lukaku per la dreta per buscar l’esquena a Marcelo.”

Del Bosque considera que hi va haver un abans i un després de l’arribada de Cruyff a la lliga i va rememorar quan s’hi va enfrontar sobre la gespa. “Jo era lent, ell ràpid. Tenia una gambada elegant, vistosa, efectiva. Jugador de futbol total.” L’exseleccionador espanyol, però, sobretot va voler destacar el gran lideratge “moral” que tenia sobre el grup, com també la transmissió dels seus valors més enllà del futbol, com és l’ajuda als nens amb problemes, a través de la seva fundació.

ELS PROTAGONISTES

Jo era lent, ell ràpid. Tenia una gambada elegant, vistosa, efectiva. Jugador de futbol total
Vicente del Bosque
Johan va tenir moltes dificultats els primers mesos en el Barça, però va ser molt valent i tenia clar el que volia
Robert Martínez
Era impressionant jugar contra Cruyff. Era un artista sobre el camp, el millor d’Holanda. Era bonic enfrontar-s’hi
Ronald Koeman
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)