Barça

Mètode Setién

Quique Setién recupera hàbits pretèrits a can Barça com la sessió d’activació el mateix dia de partit i esperar fins a última hora per comunicar la convocatòria a la plantilla, dos costums que ja practicava al Betis o a Las Palmas

Arriba Setién i canvien les rutines. Entrenador nou, nou mètode. “Cada maestrillo tiene su librillo”, que dirien en la llengua de Cervantes. Nous hàbits, nova metodologia de treball i la sacsejada espiritual dins el vestidor que buscava la junta directiva per fer sortir alguns futbolistes de la zona de confort. Almenys en aquesta primera setmana de treball. En una paraula: reactivació. Josep Maria Bartomeu va parlar d’“impuls”. Tant és. La idea és clara i l’objectiu també: guanyar la lliga, la copa i la Champions i tornar a fer un futbol vistós. Contra el Granada, primer examen.

L’arribada de Quique Setién a la banqueta del Camp Nou ha comportat una bafarada d’energia. L’habitual quan hi ha un canvi de tècnic. Amb ell, mateixa filosofia cruyffista de sempre i nous mètodes. Per començar, d’entrada, aquesta setmana Setién no ha donat cap dia lliure als jugadors. Doble sessió dimarts, amb entrenament al matí i a la tarda, entrenament dimecres, dijous, avui i demà. També diumenge. L’equip afrontarà el partit contra el Granada havent fet un entrenament amb Valverde (dilluns) i set amb Setién. Vuit en total. Inèdit. Ho ha permès el calendari, sense partit entre setmana, i ho ha condicionat també l’arribada d’un nou capità del vaixell.

Dimecres l’equip tenia dia de descans i el va cancel·lar. Comprensible, en part, perquè convé assimilar els nous mecanismes aviat. Però hi ha més novetats a la vista. En el programa de treball de l’equip d’aquesta setmana hi ha hagut modificacions notòries. El que més crida l’atenció és la sessió tàctica que farà l’equip diumenge al matí, el mateix dia del partit contra el Granada. Un concepte molt típic del futbol italià. Això s’havia perdut amb Valverde i es va fer durant algun temps en l’etapa de Luis Enrique. Ara serà així. Les convocatòries també canvien de dia en l’agenda. Amb Valverde es donaven el dia abans. Amb Setién, el mateix dia de partit. Això obligarà tots els futbolistes a anar al Camp Nou o a la ciutat esportiva acabin entrant o no en la convocatòria. Aquesta fórmula no agrada gaire als futbolistes en general perquè hipoteca un dia del cap de setmana encara que no entrin en la llista. Però amb Setién serà així a partir d’ara. L’altre canvi significatiu pel que fa a l’agenda és el canvi en l’horari de l’entrenament del dia abans del partit. Abans, si el partit era de nit, s’entrenava el dia abans a la tarda. Ara serà al matí. Contra el Granada, per exemple, la plantilla està citada diumenge a les onze del matí i a les set de la tarda tot l’equip s’haurà de presentar al Camp Nou.

Deixar fluir el talent

Quique Setién va deixar un bon record a la capital andalusa quant a resultats i imatge sobretot pel seu primer any al Betis, però l’adoració de molts bètics per Serra Ferrer va fer que acabés sortint perdedor en la dicotomia quan les coses van deixar de rutllar com al principi. L’esforç econòmic del club va ser notable i es van fitxar jugadors de pes, però Setién també va saber treure rèdit al planter amb noms com Loren, Junior i Fabián. Aquí al Barça el protagonisme dels nanos de la Masia també hauria de ser un segell d’identitat del projecte de Setién. De moment, ahir, entrenament amb Riqui Puig, Dani Morer, Iñaki Peña, Carles Pérez, Ansu Fati, Chumi, Abel Ruiz i Alejandro Marqués. Menció especial per a aquests dos últims, a qui Setién ha volgut veure de ben a prop abans de prendre una determinació pel que fa al substitut de Luis Suárez.

La primera setmana de Setién a Barcelona ha estat una allau d’informació i cares noves. I malgrat tot, encara va tenir temps dimecres per anar a veure en directe el Barça B-Badalona a l’estadi Johan Cruyff. Una declaració d’intencions.

Comparació amb ‘Rubi’

Des de Sevilla parlen d’entrenaments amb un alt protagonisme de la pilota. Ja s’ha pogut comprovar de fet aquests primers dies a Barcelona. Aquí a can Barça això sempre ha estat un segell clar, però Setién ho ha aplicat també al Betis, a Las Palmas i al Lugo. Abraçat sempre a la filosofia Cruyff. Ell també acostuma a participar en els rondos. Als seus 61 anys està físicament en forma per la seva edat. Amb l’arribada de Rubi, la premsa que cobreix habitualment la informació del Betis ha notat canvis al Villamarín, i això que el maresmenc també ha mamat el model Barça. Amb Rubi, entrenaments més físics que amb Setién i molt més vídeo. Setién no posa tant èmfasi en aquest aspecte. Les sessions del càntabre al Betis oscil·laven entre una hora i mitja i una hora i vint minuts de treball i la pilota sempre a la gespa.

Avui, a les sis de la tarda, tindrà lloc la cinquena sessió d’entrenament de Setién amb l’equip. Serà a porta tancada. Algunes rutines no canvien ni canviaran.

CAP DIA DE DESCANS

L’equip arribarà al partit contra el Granada havent fet set sessions amb Setién

SEMPRE AMB PILOTA

Abraçat a la filosofia Cruyff, cuida la pilota en cada sessió i li agrada participar

ALTRES ASPECTES

Des de Sevilla se’l veu menys físic que ‘Rubi’ i no posa tant èmfasi en el treball amb vídeo
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)