Barça

Futbol des de l’estètica

Setién explica en la seva primera entrevista a Barça TV que arriba a Barcelona per guanyar títols i que apostarà amb fermesa pel futbol de toc en què ha cregut sempre. Contra el Granada s’alça el teló

“De jugador m’agradava tenir la pilota al peu, participar molt, i en canvi en la majoria dels partits acabava tocant la pilota quatre vegades. Només corria d’una banda a l’altra. És llavors quan comences a adonar-te què és el que t’agrada de veritat i és això el que després intentes traslladar com a entrenador”. Són reflexions de Quique Setién en una entrevista emesa ahir a Barça TV, la seva primera des que és entrenador del FC Barcelona. Per Nadal el canal del club emetia una entrevista en profunditat a Ernesto Valverde en la qual el Txingurri repassava el naufragi d’Anfield, la conquesta de la segona lliga i tot el que havia passat en aquesta primera volta del campionat. Només tres setmanes després, segona entrevista ara amb nou protagonista. Coses del futbol.

Nou any i nou entrenador. Amb Setién, nova etapa i nova metodologia. El cantàbric debutarà demà al Camp Nou (21 h). Setmana agitada. Signatura del contracte, presentació oficial, primers entrenaments amb el grup, espectador de luxe en el Barça B-Badalona, sopar de germanor amb la plantilla i demà l’esperat debut contra el Granada. Ell, encara en un núvol: “La veritat és que aquestes últimes hores han estat plenes d’emoció. Tot ha anat molt ràpid. Costa fins i tot d’assimilar. Avui quan m’he llevat m’ha costat fer-me a la idea que era a Barcelona. Aquests dies estan sent meravellosos. Em queden 600 missatges per respondre encara.” “Mai havia somiat amb la possibilitat d’entrenar el Barça. Fins i tot, quan alguns amics i familiars llegien la premsa i es deia que era un bon candidat, jo sempre els deia que era impossible. Els deia que no es fessin il·lusions. No tinc currículum, no tinc títols... Tot ha estat una sorpresa. La il·lusió és enorme i aquesta il·lusió la vull transmetre als meus jugadors”, confessa.

Setién arriba amb ganes i amb les idees clares. Aplicarà al Barça el futbol que ha practicat al Lugo, a Las Palmas i al Betis: “Hi ha gent que opina que jugar bé és jugar ordenat, amb les línies ben juntetes i que el rival no et generi ocasions. Alguns es conformen a ser un equip sòlid. Però jo soc de l’altre grup. A mi sempre m’ha agradat una altra cosa. M’agrada jugar bé i tenir la pilota. Segur que un dia guanyarem 1-0 amb un gol afortunat i estaré content pels tres punts, però també marxaré cap a casa enfadat perquè necessito que el futbol m’ompli.”

“Soc molt emocional i em deixo guiar pel cor. Però també soc pausat en la presa de decisions. Moriré amb les meves conviccions. Al 99% dels futbolistes no els agrada córrer darrere de la pilota. El futbol que m’agrada és el futbol que jo sento des de petit i això és el que intentaré aplicar aquí ara”, explica. “Tinc 61 anys, però encara em sento futbolista, mantinc la mateixa passió i vinc amb energia. Anirà bé.”

FONS I FORMA

“Si guanyem 1-0 i no hem jugat bé, marxaré enfadat a casa. El futbol m’ha d’omplir”

“Amb Cruyff vaig descobrir que aquest futbol existia”

És citar Johan Cruyff i la cara li canvia. Pura admiració. Mai ho ha amagat. Setién sempre ha estat un fidel seguidor del model de Johan. Fins i tot quan ell era futbolista del Racing i jugava contra aquell Barça. Era anar al Camp Nou i jugar contra el dream team i veure la llum. Es podia jugar d’aquella manera, sí. Era el futbol que a ell sempre li havia agradat des de petit. Cèlebre ja és la seva frase en què admetia que deixaria tallar-se el dit petit de la mà per haver pogut jugar amb Johan, una frase molt recordada els últims dies. Però Setién no entén el futbol d’una altra manera: “Quan era petit anava sempre a El Sardinero. M’agradava mirar futbol, però encara m’emocionava més jugar. Després, a mesura que un es va anar fent gran, descobreix altres coses. Jo vaig descobrir el talent de Cruyff, Beckenbauer, Pelé... Amb Cruyff vaig veure que allò que a mi m’agradava era real, que existia. Des de l’escola sempre m’havia agradat tenir la pilota i aquell equip ho feia fàcil. I pensaves: com és possible?”.

Però, coses de la vida, a Setién li va tocar viure una gran nit de glòria precisament contra el Barça que l’havia enamorat. Recorda perfectament aquell 11 de febrer del 1995 i aquell 5-0 a El Sardinero. Van marcar ell, Esteban Torre, Jesús Merino i Dmitri Radchenko (2): “Ho recordo perquè no era normal que un equip com el Racing fes allò a aquell Barça. Jo tenia 36 o 37 anys. Vaig tenir la sort de marcar. Un dia, anys més tard, Guardiola em va dir que li havia fet falta en el salt [riu]. Va ser un dia extraordinari”, explica.

“Messi és un jugador únic”

17 de març del 2019. Aquell dia, encara no fa ni un any, Leo Messi va rebre l’ovació del Benito Villamarín. El seu extraordinari gol de vaselina, picant la pilota per sota amb una delicadesa fascinant, quan ningú esperava aquell desenllaç, és una imatge que encara es recorda avui a Sevilla. Paràbola diabòlica. Fins i tot Pau López va esbufegar incrèdul davant l’acció. Messi acabaria marcant un hat-trick. Setién encara era l’entrenador del Betis aleshores. Aquells tres gols són tres dels set que Setién ha hagut de patir com a rival. De les set vegades que s’han enfrontat, el cantàbric només havia guanyat en una ocasió, en aquell 3-4 del Betis al Camp Nou tan recordat. La resta, sempre premi per a Messi i el Barça.

La pel·lícula ha canviat des de dimarts i ara té el privilegi de gaudir-lo en cada entrenament. Un tècnic rendit al talent i la competitivitat del millor futbolista de la història: “Sempre he gaudit amb els grans jugadors. Messi és un jugador únic. El seu nivell d’incidència en tots els partits és terrible. Això no ho ha tingut cap futbolista en la història. És extremadament determinant en tots els partits. Serà impossible que en el futur hi hagi algú així, ho he pensat més d’una vegada. Ho fa tot bé. Ens dona i ens treu títols als entrenadors.” “Ara és el meu jugador i he de treure-li rendiment. Ho faré. Només cal veure’l entrenar. No li has de dir res perquè ràpidament veus fins a quin punt arriba a ser competitiu. És meravellós”, confessa.

“Busquets em transmet futbol”

Elogis lògics a Leo Messi al marge, hi ha un altre futbolista de la plantilla del Barça que té el cor robat a Setién. És sabut públicament. És Sergio Busquets, una de les seves peces més preuades del seu nou taulell. Si Messi és el seu rei, Busquets serà la seva dama: “A casa tinc algunes samarretes emmarcades. No totes. Tinc samarretes de magnífics futbolistes i d’altres de bons jugadors i també persones honrades. Hi ha futbolistes que per la seva manera de procedir dins el camp et transmeten coses. És el cas de Busquets. És un jugador absolutament transcendental. Ho ha estat sempre. La posició de mig centre és clau i la seva capacitat per entendre-ho tot és única. Per això li vaig demanar un dia la seva samarreta”, confessa. Comença la partida. Ni fitxes blanques ni negres. Té contracte fins al 2022. Fins aleshores, fitxes blaugrana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)