Barça

Primeres conseqüències

El president nega que es contractés una empresa per desprestigiar ningú i rescindeix l’acord amb I3 Ventures

S’explica davant dels capitans i alguns directius demanen responsabilitats

“El Barça no ha contractat mai un servei per desprestigiar ningú. Ni un jugador, ni un exjugador, ni un polític, ni un directiu, ni un president, ni un expresident. És fals. Ens defensarem on calgui d’aquest tema i de tots aquells que ens acusin d’aquestes pràctiques.” Són paraules del president del Barça, Josep Maria Bartomeu, en l’entrega del premi Manuel Vázquez Montalbán a Jorge Valdano. “És cert que a finals del 2017 el Barça va contractar uns serveis per monitoritzar les xarxes socials, com tenen la gran majoria d’entitats d’aquest sector. Ho vam encarregar i ho continuarem fent. És responsabilitat del club saber què està passant i què s’està dient en el món, sempre per preservar el Barça. A la pregunta, si hem encarregat desprestigiar persones o institucions a través de les xarxes socials, la resposta és no. I perseguirem tots aquells que ens acusin d’això. Ja ho vam fer. Ens van acusar de corrupció en el cas de Paulinho i qui ens acusava va haver de rectificar, i en el cas dels espionatges també ens van donar la raó.” Bartomeu va sortir així ahir al pas de tota la polèmica generada per la investigació feta pública dilluns en el programa Què t’hi jugues de la cadena SER, en què s’assegurava que el club havia pagat 1 milió d’euros a l’empresa I3 Ventures per monitoritzar les xarxes socials, i que des d’aquesta empresa també es van crear perfils a les xarxes socials des dels quals s’atacava jugadors, exjugadors, exdirectius, candidats a la presidència i fins i tot polítics. La cadena SER va anar més enllà després d’un primer comunicat del Barça, mostrant proves del lligam entre aquesta empresa i un dels comptes creats a Facebook, Respeto y Deporte. “Davant la confirmació que un dels comptes vinculats a una de les empreses proveïdores ha fet comentaris inadequats en relació amb persones vinculades a la nostra organització, jo personalment he donat instruccions per rescindir el contracte amb aquesta empresa”, deia el president del Barça hores després que la cadena SER fes públic un dels informes que ha rebut el club per part de l’empresa contractada, en el qual es parlava dels perfils des dels quals s’intentava crear un estat d’opinió favorable a Bartomeu i també s’atacava oposició i jugadors. És el cas de l’esmentada Respeto y Deporte, Sport Leaks, Alter Sports, Justicia y Diálogo en el Deporte, Jaume un Film de Terror i Més que un Club.

També la cadena SER va fer públic un segon informe fet per l’empresa Nicestream i enviat al Barça per mirar de desprestigiar i incomodar Víctor Font, futur candidat a la presidència. L’objectiu era incomodar l’empresari de Granollers dies abans de la presentació de la seva candidatura, i s’explica que se li faran preguntes i crítiques al seu discurs des dels perfils creats a les xarxes socials. Se li preguntaria per exemple: Quina proposta tens per a la Masia? Per què tanta insistència en el vot electrònic? Vols signar un contracte amb Indra? Per què mai parla de les seccions? Les vol fer desaparèixer? Ets de Núñez o de Laporta? Quina relació té amb Xavi i Guardiola? Quina relació té amb Media Base Sports? Com evitarà que aquesta empresa vengui nois de la Masia a altres clubs? Què farà amb la fundació? Donarà suport al moviment independentista? Com influirà que sigui soci de l’Ara? Ahir mateix, des del club es va negar a aquest diari que el Barça tingués alguna cosa a veure amb aquest informe.

Més conseqüències

Després de la resposta d’ahir del president i l’anunci de la rescissió del contracte amb l’empresa I3 Ventures, caldrà veure si hi ha més conseqüències per tot aquest enrenou. Si pagaran els plats trencats, per exemple, Guillem Graell, director de l’àrea de marca del FC Barcelona, que és qui va fer el contracte amb I3 Ventures, o Jaume Masferrer, director de l’àrea de presidència del club i assessor de Josep Maria Bartomeu, que és, segons la informació de la cadena SER, qui va dissenyar aquestes estratègies amb l’empresa argentina, fet que ell va negar ahir a aquest diari.

Altres conseqüències poden arribar des d’altres llocs. Per exemple, Jaume Roures, una de les persones difamades en aquests perfils a les xarxes socials, va anunciar ahir que portaria el cas als tribunals. També hi ha la reacció de la plantilla i de la junta directiva. El president Bartomeu es va reunir ahir mateix amb els capitans del primer equip i també amb Quique Setién després de l’entrenament de la tarda. Dos dels capitans, Leo Messi i Gerard Piqué, havien sortit esquitxats des d’algun d’aquests perfils. Els va assegurar que des del club no s’havia mai ordenat que es critiqués els jugadors a les xarxes socials. Els va entregar un dossier amb comentaris fets des d’aquests perfils i també els va assegurar que ja s’havia ordenat trencar el contracte amb I3 Ventures. Els jugadors, en principi, van quedar satisfets amb les explicacions del president, que va voler parlar amb ells personalment, com ja va haver de fer fa unes setmanes amb Messi després del cas Abidal.

La directiva

Pel que fa a la junta directiva, divendres hi ha reunió convocada. Molts directius consultats per aquest diari no tenien ni idea de l’existència d’aquest contracte. No ho sabia, per exemple, Dídac Lee, directiu responsable de l’àrea digital. Però tampoc ho sabia algun dels vicepresidents que formen part de la comissió delegada del club. En aquesta trobada s’informarà de tot aquest enrenou als directius, molts dels quals volen aclarir responsabilitats. Hi ha un sector important de la junta que està empipada, que vol saber qui ha estat el responsable de tot aquest enrenou i també per què es va decidir gastar 1 milió d’euros en aquest concepte. Hi ha directius que creuen que tots els enrenous que hi ha al voltant del club estan provocant una erosió en la imatge de la junta, un problema per als que tenen pensat formar part de la candidatura continuista.

Suport a la UEFA i cleca al City

Josep Maria Bartomeu també va aprofitar la seva intervenció en l’entrega del premi Manuel Vázquez Montalbán per mostrar el seu suport a la UEFA per la sanció que va posar divendres passat al Manchester City per no haver respectat el fair-play financer, sanció que és de dues temporades sense participar en les competicions europees i contra la qual el club anglès ha presentat recurs al TAS. “Agraïm a la UEFA que en aquests últims anys hagi fet aquest seguiment del fair-play financer. En el Barça ho hem anat seguint i tenim regularment investigacions o fem reunions amb la UEFA per explicar com ho estem fent. Des d’aquí volem donar el nostre suport a la UEFA per totes les coses bones que està fent”, va sentenciar el president del Barça.

A banda d’aquestes polèmiques, ahir també es va saber que el Santos reclama al Barça 4,5 milions d’euros per haver incomplert una clàusula del contracte de traspàs de Neymar. Segons una informació d’El Periódico, el Santos considera que una clàusula d’aquell contracte deia que s’havien jugat dos partits amistosos entre els dos clubs i només se n’ha disputat un, en el Gamper del 2013. El segon s’havia de jugar al Brasil amb Neymar en l’equip, i aquest mai es va jugar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)