Guanya l’altre futbol

El nou Barça de Ronald Koeman perd el seu primer partit contra un Getafe massa dur i agressiu per un penal absurd comès per Frenkie de Jong i transformat per Jaime Mata

Els blaugrana, que no han guanyat cap dels dos últims partits de lliga que han jugat, no aprofiten les derrotes de rivals directes com el Real Madrid i el Sevilla

Getafe 1 Barça 0

GOLS:1-0, Jaime Mata, de penal (56’).ÀRBITRE:Soto Grado (La Rioja).Targetes grogues:Piqué, Jaime Mata, Cabaco, Bordalás, Sergi Roberto, Nyom, Dest i Olivera.Targetes vermelles:Cap. BARÇA: Neto Sergi Roberto
Riqui Puig, 86’ Piqué Lenglet Dest Busquets De Jong
Braithwaite, 80’ Griezmann
Trincão, 80’ Pedri
Coutinho, 62’ Dembélé
Ansu Fati, 62’ Messi
RESTA DE CONVOCATS: Iñaki Peña, Tenas, Araújo, Mingueza, Junior, Pjanic i Aleñá..
GETAFE: David Soria Damián Djené Cabaco Olivera Nyom Maksimovic
Mollejo, 95’ Arambarri Cucurella Jaime Mata
Enes Ünal, 71’ Cucho Hernández
Timor, 89’
RESTA DE CONVOCATS: Yáñez, Etxeita, Chema, Portillo, Ángel i Palaversa..

Dia de derrotes dels favorits i aspirants al títol. Va caure el Sevilla, va caure el Real Madrid i també ho va fer el Barça. Els blaugrana van perdre contra el Getafe de Pepe Bordalás, que va saber imposar el seu futbol, l’altre futbol, que també és futbol. El futbol de les interrupcions, el d’intentar que la pilota estigui poc en moviment, el de les faltes, el de mirar de treure del partit el rival. Ho van aconseguir els madrilenys en la segona part després d’una primera ben jugada pels de Ronald Koeman. Primera derrota amb l’holandès a la banqueta, segon partit consecutiu sense guanyar després de les bones sensacions que havien deixat els dos primers partits de lliga. L’equip continua en construcció. Caldrà veure la paciència que es tindrà amb ell i especialment amb alguns jugadors de qui s’espera molt més. Com Griezmann. Com De Jong.

Koeman va fer un parell de canvis inesperats en el seu onze inicial després dels partits de seleccions. Dembélé, a qui va empènyer a marxar abans que es tanqués el mercat, per Ansu Fati. La joventut del jugador del planter la va substituir Pedri. El canari va fer una primera part excel·lent jugant al darrere del davanter, unes vegades Messi, d’altres Griezmann. Amb disset anys, Pedri no es va deixar intimidar per l’agressivitat del Getafe, especialment d’Arambarri. Ajudava en la sortida, sempre ben perfilat eliminava línies de pressió amb habilitat i bones conduccions i alguna gran passada, com la que va deixar Griezmann sol davant David Soria. No va saber definir el francès, que va enviar la pilota alta. Koeman no s’ho creia. Un dia abans l’holandès ja havia enviat un missatge a Griezmann. Jugaria en la posició que digués l’entrenador i havia d’aprofitar més les oportunitats de gol. Errada greu en la primera. No va ser l’única oportunitat clara del Barça en la primera part. En una bona jugada iniciada per Dembélé, Messi va rematar al pal. Irregular actuació de Dembélé. Amb bones conduccions, massa pèrdues de pilotes i controls a vegades defectuosos. Pot semblar lògic tenint en compte que no era titular des del 27 de novembre de l’any passat. Messi, a banda del pal, va tastar l’agressivitat visitant. És el Getafe un rival més que incòmode, més que agressiu. Pressiona molt amunt, en molts minuts pràcticament a l’home, i els seus jugadors voregen la violència en més que una acció. Se les va haver Sergi Roberto amb un desbocat Cucurella. Arambarri va repartir per tot arreu i Nyom va deixar la cama i el colze en un munt d’accions. Una sobre Messi. Targeta groga clara que l’àrbitre va passar per alt. En canvi, n’havia mostrat dues més que rigoroses a Piqué i Jaime Mata.

La segona part va començar amb un altre aire. Si el Barça havia pogut resoldre durant molts minuts en la primera el partit incòmode plantejat per Bordalás, la segona es jugava al ritme que volien els madrilenys. No van entrar bé els blaugrana després del descans. Massa interrupcions, poc ritme i una jugada poc intel·ligent de Frenkie de Jong van posar les coses molt difícils als de Koeman, que continuaven atacant massa per dins contra un rival que és un dels millors defensors del campionat. La jugada va ser un penal absurd de l’holandès sobre Djené que va transformar Jaime Mata enganyant Neto.

Faltava molt i Koeman va buscar la reacció desfent els canvis en l’onze inicial. Ansu Fati i Coutinho per Dembélé i Pedri. El canari havia perdut protagonisme en la segona part. Com tot l’equip havia caigut en les moltes trampes del Getafe de Bordalás. Havia desaparegut en atac ell. Com també Griezmann, que es va quedar més minuts sobre el terreny de joc però sense entrar en joc. També li costava a Messi. I li va costar a Ansu. Bordalás va canviar de lateral. Nyom a la defensa i Damián al mig del camp. Nyom va superar Ansu, amb velocitat, amb agressivitat i amb faltes. Va veure la groga el jugador del Getafe en el minut 73. Possiblement era la sisena groga que podia haver vist en el partit.

Koeman es desesperava perquè el seu equip era incapaç de crear perill. Ho va intentar tot, desordenant i trencant l’equip, canviant jugadors de posició, donant entrada a Trincão i Braithwaite i inclús donant minuts al final a un Riqui Puig a qui va convidar a marxar aquest estiu. També posant Piqué de davanter centre com feia Cruyff, quan era entrenador de Koeman en el Barça, amb Alexanco. Però res de res, una rematada de Messi a dos minuts del final que va marxar fora i ja està. Es va imposar l’altre futbol, el del Getafe, que va tenir dues oportunitats clares a la contra de Cucho Hernández, una avortada per Neto amb una gran aturada que va acabar amb la pilota al travesser. El Barça haurà de continuar millorant.

PEDRI

Primera titularitat del migcampista canari, que va fer una molt bona primera part

GRIEZMANN

Torna a fallar una clara oportunitat i va fer un partit fluix; tampoc De Jong té el seu millor dia

RIQUI PUIG

El del planter, que va ser convidat a marxar, va tenir els seus primers minuts de la temporada

MINUT A MINUT

18’ Maksimovic posa a prova Neto amb un xut des de molt a prop. Primera ocasió del partit.
20’ Xut de Messi al pal. Gran acció de l’argentí, en combinació amb Dembélé i Pedri.
30’ Lenglet, a punt de rematar, sol davant del porter, una passada de Messi en una falta.
30’ Griezmann rep una gran passada de Pedri i apareix, en carrera, sol davant de Soria, però el seu xut surt alt.
31’ Xut de Jaime Mata que surt a prop del pal dret de la porteria de Neto.
42’ Messi xuta una falta directa, massa tou, a les mans del porter.
45’ El Barça, com de costum, molt incomodat per la pressió i el joc intens del Getafe.
55’ L’àrbitre xiula penal de De Jong sobre Djené i Jaime Mata el transforma enganyant Neto.
79’ Acció individual de Cucurella, que culmina amb un xut, molt centrat, que atura Neto.
83’ Contraatac del Getafe i xut de Cucho Hernández al travesser, després que toqui la pilota Neto.
89’ Nova oportunitat per al Cucho Hernández. Sol davant de Neto, xuta per damunt del travesser.
90+4’ Messi apareix per primer cop en la segona part, irrompent en una segona jugada a l’àrea del Getafe, però el seu xut surt desviat.
90+6’ Acció de Coutinho per la dreta i rematada de Djené en pròpia porta que va al travesser.