Barça

El deute total del Barça és de 1.173 milions d’euros

Situació econòmica. El FC Barcelona viu un moment més que crític. Ha de tornar 730 milions d’euros a curt termini, amb un fons de maniobra negatiu de 602 milions

La situació econòmica del Barça és més que crítica, segons conclou una anàlisi de la memòria econòmica del club. El deute total és de 1.173 milions d’euros, 730 dels quals s’han de tornar a curt termini. Un total de 265 milions es deuen als bancs, 164 s’han de pagar al personal esportiu i 298, a altres proveïdors. En els últims anys, inversors americans, alemanys i francesos han comprat una part important d’aquest deute i, a diferència del que havia explicat l’anterior junta directiva, com a mínim 310 milions d’aquests préstecs tenen garantia. És el que passa amb els 90 milions que Goldman Sachs va prestar al club per iniciar l’Espai Barça, un préstec independent del que està pendent d’aprovació per part de l’assemblea de compromissaris, de 825 milions d’euros per fer la reforma del Camp Nou i el nou Palau. Aquest préstec de 90 milions d’euros, que s’havia de liquidar el 16 d’agost de l’any passat, es va renegociar i la data de venciment és el 30 de juny d’aquest any. El Barça, que el pensa tornar amb venda de jugadors, va posar com a garantia el marxandatge del club a través de Barça Licensing & Merchandising. Existeix una clàusula que diu que si l’Espai Barça s’atura o no es fa, el préstec s’haurà de tornar amb quotes semestrals de 18 milions d’euros. La situació es presenta encara més dolenta si es té en compte que el club té un fons de maniobra negatiu de 602 milions d’euros.

I com s’ha arribat fins aquí? Evidentment, ha estat clau l’augment de la massa salarial, que se situa en un 74% dels ingressos, i una política esportiva molt dolenta des de la marxa de Neymar. El club té un important llast en les amortitzacions de jugadors. La mitjana de les amortitzacions entre els anys 2011 i 2017 era de 60 milions d’euros per temporada. Aquest curs, les amortitzacions de jugadors pugen fins als 186 milions; la temporada vinent seran de 177 milions, i així fins als 596 milions que s’han d’amortitzar fins a l’any 2026. És una conseqüència de fitxatges com els de Dembélé, Coutinho i Griezmann, i permutes com les de Cillessen-Neto i Arthur-Pjanic, dues operacions que van salvar els números de la temporada, però que són un llast per a les següents.

En la memòria també apareixen els diners que el Barça encara deu a altres clubs. Són 322 milions, 126 dels quals els ha de pagar aquesta temporada. Destaquen els 69 milions al Liverpool per Coutinho, els 64 a l’Ajax per De Jong, els 58 a la Juventus per Pjanic, els 22 al Gremio per Arthur i els 20 al Girondins per Malcom.

Nou préstec

El Barça, com la gestora va explicar als candidats en una de les reunions fetes, busca amb urgència un préstec de 100 milions. Servirien per tenir líquid i per cobrir ingressos previstos que són dubtosos o que directament no es compliran. Esperava ingressar 56 milions aquesta temporada en concepte d’entrades, tenint en compte que al febrer tornaria un 25% del públic, i al maig, un 50%. També espera ingressar uns 100 milions d’euros per la venda del 49% d’actius en el que es va anomenar Barça Corporate.

AMORTITZACIONS

S’han d’amortitzar 596 milions fins al 2026 de fitxatges i permutes
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)