Barça

Bartomeu i Masferrer no declaren i queden lliures

‘Barçagate’. La jutgessa els manté la condició d’investigats, igual que a Òscar Grau i Román Gómez Ponti, però no imposa cap mesura cautelar i aixeca per fi el secret de sumari

Josep Maria Bartomeu i Jaume Masferrer, expresident i excap de l’àrea de Presidència del Barça, han dormit a casa seva després que la titular del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona els deixés en llibertat ahir al matí, quan tots dos es van acollir novament al dret de no declarar, com ja havien fet dilluns en dependències policials, ja que desconeixien el contingut del sumari.

Llibertat sense mesures cautelars, però mantenint la condició d’investigats per l’anomenat Barçagate, l’afer de les xarxes socials, que també es fa extensiva als altres dos detinguts, que van quedar lliures dilluns mateix, el director general executiu, Òscar Grau, i el cap dels serveis jurídics, Román Gómez Ponti.

En paral·lel, la magistrada Alejandra Gil ha aixecat el secret de sumari, al qual ara podran accedir els advocats de les parts per conèixer les actuacions que s’han fet i quins fets es volen imputar a cada investigat.

Un milió de perjudici

La investigació dels Mossos quantifica el perjudici inicial causat al Barça en un interval entre 843.000 i 1.221.000 euros. Arrodonint, pels volts d’un milió. La suma dels contractes signats vorejava els tres milions d’euros, 2,31 dels quals es van pagar abans que el cas es fes públic i el Barça rescindís unilateralment els contractes. La policia creu que es podria haver incorregut en delictes d’administració deslleial agreujada (pels imports elevats del perjudici), que podria correspondre a penes d’entre quatre i vuit anys de presó, i corrupció en els negocis, amb penes d’entre sis mesos i quatre anys.

Un dels pròxims passos és obtenir la declaració dels investigats, una llista que probablement s’ampliarà als responsables de les empreses vinculades amb el cas. En aquest sentit, algunes informacions situen a l’Uruguai Carlos Ibáñez, soci fundador d’I3 Ventures i vinculat amb les empreses amb què el Barça va subscriure els contractes trossejats, i que seria fins ara l’altre investigat.

Pel que fa a Bartomeu, Masferrer, Grau i Gómez Ponti, podrien esperar a rebre la citació judicial o, un cop conegut el contingut del sumari, declarar voluntàriament.

Faltaven dades

De l’informe policial es desprèn que una de les raons de l’escorcoll del Camp Nou és que el club no havia facilitat part de la documentació sol·licitada i que d’aquesta manera sí que van poder obtenir, com contractes i factures diverses, alguns dels quals detectats a partir de l’auditoria de Price Waterhouse Coopers.

En essència, el relat policial sosté que els investigats haurien, presumptament, fraccionat contractes amb l’entramat d’empreses proper a I3 Ventures per no sobrepassar l’import de 200.000 euros a partir del qual tot contracte ha de passar pels mecanismes de control intern. Entre els objectius inicials dels contractes, hi havia millorar la reputació de la directiva a les xarxes, però això hauria derivat en accions de desprestigi cap a opositors i desafectes, entre els quals s’incloïen fins i tot membres del personal del club i d’altres que hi havien estat.

Una aresta encara per precisar, perquè podria vulnerar la legislació en matèria de custòdia i protecció de dades, seria la presumpta cessió de dades personals dels socis a I3 Ventures, que també recull l’informe policial i que s’haurien destinat a crear un registre i extreure’n els perfils majoritaris per dirigir-los missatges favorables a la junta i desacreditar els opositors.

L’ESCORCOLL

Els Mossos van entrar al Camp Nou per obtenir documents que el club no entregava

DELICTES GREUS

L’administració deslleial i la corrupció en els negocis poden comportar presó

UN SERRELL MÉS

La investigació creu que el club va cedir dades personals dels socis a I3 Ventures

Una detenció amb excés de zel?

Dels fets de les últimes hores, sobta que Bartomeu i Masferrer hagin passat la nit a comissaria. Més encara quan no van declarar davant els Mossos –“en una causa secreta no es declara, és l’abecé de l’advocacia penal”, deia Olga Tubau, lletrada de Masferrer– i van avisar que tampoc ho farien ahir davant la magistrada, pels mateixos motius. La nit al calabós encara causa més perplexitat quan no se’ls ha aplicat cap mesura cautelar i alhora el sumari ha deixat de tenir caràcter secret. Les dues decisions s’expliquen perquè no es considera que hi hagi risc de fuga, ni de destrucció de proves ni de reiteració delictiva. I també se’n desprèn que la fase d’investigació que justificava el secret de sumari estava conclosa amb l’entrada i l’escorcoll al Camp Nou i als domicilis de Bartomeu i Masferrer. La magistrada no havia emès cap ordre de detenció, tot i que la policia judicial té la potestat de practicar-la si ho creu necessari.

I3 Ventures i Noelia Romero

Del que ha transcendit de les investigacions, destaca que al costat d’I3 Ventures i Nicestream (les empreses amb les quals el Barça va contractar el monitoratge de les xarxes) apareix Telampartner SLP, una societat que gestiona inversions, i que no era coneguda fins ara. Suposadament hauria advertit Bartomeu de la seva mala reputació a les xarxes. També serà rellevant el pes que els investigadors concedeixin a la informació aportada per Noelia Romero, l’antiga compliance del Barça, suspesa de sou i feina l’estiu passat i finalment acomiadada. Poc després, Romero va comparèixer voluntàriament per posar-se a disposició del jutjat 13 i per entregar el portàtil, la tauleta i el mòbil del club amb la intenció de protegir la informació que contenien. L’informe de Romero adjuntat a l’auditoria sobre el Barçagate no va agradar al club, fins al punt que el responsable dels serveis jurídics, Román Gómez Ponti, va dir que contenia falsedats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)