Regal de benvinguda

El Barça supera l’Osasuna amb dos grans gols d’Alba i Ilaix i brinda una victòria crucial al futur president

L’equip de Koeman, amb 31 dels últims 33 punts possibles, se situa a només dos de l’Atlético

OSASUNA 0 BARÇA 2

FC BARCELONA:Ter Stegen, Mingueza, Umtiti (Dembélé, 46’), Lenglet, Dest, De Jong, Busquets (Ilaix, 67’), Pedri (Riqui Puig, 87’), Jordi Alba (Junior, 87’), Messi i Griezmann (Braithwaite, 67’). OSASUNA:Sergio Herrera, Nacho Vidal, Aridane, David Garcia, Manu Sánchez, Roberto Torres (Enric Gallego, 84’), Torró (Oier, 84’), Moncayola, Kike Barja (Jonny, 62’), Rubén Garcia (Adrián, 70’) i Calleri (Budimir, 71’). GOLS:0-1 (30’) Jordi Alba. 0-2 (83’) Ilaix Moriba.ÀRBITRE:Cuadra Fernández (comitè balear).T.G.:a Umtiti i a Junior Firpo.PÚBLIC:Sense espectadors a El Sadar.

Joan Laporta, Víctor Font i Toni Freixa juguen avui el seu particular partit a les urnes. El partit més important de la temporada. Ras i curt. És així. Ni la final de copa del dia 17 d’abril contra l’Athletic a La Cartuja, ni la visita de dimecres a París, ni el clàssic del dia 11 ni el partit contra l’Atlético del mes de maig tenen el grau de transcendència que implica la cita electoral d’avui. En joc, molt més que un simple títol. El barcelonisme ha de triar president. Amb tot el que comporta i aglutina aquesta paraula des de tots els prismes.

Els tres candidats van presenciar in situ l’èpica remuntada contra el Sevilla a la llotja d’honor del Camp Nou, i ahir, tres dies després, l’equip els va regalar una altra victòria. Ara, en la lliga. I ja en són unes quantes aquest 2021. Dels últims 33 punts en joc, el Barça n’ha aconseguit 31.

Ronald Koeman s’ha abraçat al 3-5-2, i contra l’Osasuna va repetir des de l’inici el sistema que tan bons resultats li va donar en els dos últims partits contra el Sevilla, amb tres centrals i dos carrilers llargs. Ni tan sols la baixa de Piqué va fer variar la proposta des de la pissarra. L’entrada obligada d’Umtiti i la de Griezmann van ser els dos únics canvis respecte a l’onze anterior. L’equip va marxar amb 0-1 en el marcador en arribar al descans, però alguna cosa no li devia acabar d’encaixar, perquè en l’inici de la segona meitat va recuperar la proposta dels tres atacants i va tornar a la defensa de quatre. El damnificat, en efecte, Samuel Umtiti. Tenia groga. Quaranta-cinc minuts de serveis mínims i cap a la banqueta. Umtiti per Dembélé i retorn al 4-3-3.

El Barça es va avançar en el minut 30 de joc. Golàs de Jordi Alba. La clàssica connexió Messi-Alba per desembussar el partit. Però en aquesta ocasió, sense devolució del lateral cap al capità. Messi va enviar una passada brutal a l’espai per a la incorporació del seu millor soci, i Alba, després de valorar opcions de passada, va decidir acabar ell la jugada i connectar un obús espectacular que va superar Sergio Herrera. Abans, el mateix Herrera havia vist com Iglesias Villanueva des del VAR el rescatava de l’expulsió. Cuadra Fernández, amb bon criteri, li havia ensenyat la vermella per haver fet caure Messi sent l’últim home, però hi havia fora de joc previ del mateix Messi en l’inici de l’acció.

I de porter a porter, perquè Ter Stegen havia salvat el seu equip en el minut 13 amb una magnífica aturada a mà canviada després d’un xut de Kike Barja. També va aparèixer per desfer una clara oportunitat de Rubén García en el minut 33, després que guanyés clarament l’esquena a Mingueza. L’alemany va ser decisiu dimecres aturant el penal a Ocampos i ho va tornar a ser ahir.

El desgast físic a què va estar sotmès l’altre dia en la copa va obligar Koeman a sacsejar l’equip en la segona part. Van entrar Braithwaite i Ilaix. Un xut perillós de Messi i un ràpid contraatac conduït per Dembélé i finalitzat per De Jong van fer treballar Herrera. També va moure fitxa Jagoba Arrasate. L’Osasuna ja va pispar dos punts al Real Madrid en aquest mateix escenari setmanes enrere i aspirava a repetir contra el Barça. Però les seves esperances van quedar del tot dilapidades amb el golàs d’Ilaix. Primer gol de Moriba amb el primer equip. I quin gol! Passada de Messi, control d’Ilaix amb la dreta i canonada amb l’esquerra al fons de la xarxa. Acció marca de la casa de Dembélé ben plagiada per Ilaix. Retallada amb una cama i fuetada amb l’altra.

Dues canonades, tres punts, setze partits sense perdre en la lliga, quart partit seguit amb la porteria a zero i el Barça situat a només dos punts d’un Atlético que avui rep la visita del Real Madrid sabent que no pot fallar.