Zidane té la millor flor

El Real Madrid derrota el Barça defensant bé, jugant al contraatac i aliant-se amb Gil Manzano, que no vol saber res d’un possible penal de Mendy sobre Braithwaite

La sort que va tenir Kroos en el segon gol no la va tenir Ilaix en el minut 94

El clàssic va ser blanc i la lliga es complica per al Barça, que es veu superat pel Real Madrid en la classificació i avui pot quedar a quatre punts de l’Atlético si els de Simeone guanyen al camp del Betis. La sort que va tenir Kroos en la falta que va significar el segon gol del Real Madrid no la va tenir Ilaix Moriba en el minut 94 quan la seva canonada va anar a petar contra el travesser. Ja no l’havia tingut minuts abans el Barça quan Gil Manzano no va assenyalar penal en una empenta de Mendy sobre Braithwaite que va indignar els blaugrana. Els que eren al camp i els que eren a la banqueta. I Ronald Koeman i Gerard Piqué van sortir a demanar explicacions a Gil Manzano una vegada havia acabat el partit. En els 94 minuts anteriors, el Real Madrid havia estat superior al Barça en la primera part, especialment en les dues àrees, i el Barça havia estat millor que un Real Madrid defensiu i que només buscava el contraatac en la segona. La sort, l’arbitratge i també l’encert van impedir que Joan Laporta s’estrenés amb victòria en un clàssic en la seva segona etapa com a president del Barça. Ahir es complien exactament onze anys de l’últim clàssic que va veure com a president. Va ser el 10 d’abril del 2010, des de la llotja del Santiago Bernabéu. L’equip que dirigia Pep Guardiola va guanyar (0-2), amb gols de Messi i Pedro. Ahir, des de la de l’Alfredo Di Stéfano, va veure una derrota i com Florentino Pérez continua tenint molta influència en el món del futbol. Com en el polític i en l’econòmic. Ho intentarà canviar. Com ja va fer en la seva primera etapa, quan va acabar amb el Madrid dels galàctics.

El contraatac

De moment, el Barça haurà de lluitar aquesta lliga amb les armes que té. Després de repetir equip els últims partits, Koeman va tocar l’alineació i el sistema. Sabia que havia de guanyar el mig del camp i va avançar la posició de De Jong, donant entrada Araujo al centre de la defensa i sacrificant Griezmann. I l’aposta va semblar encertada en els primers minuts. El Barça tenia la pilota i jugava en terreny madridista. No sabia, però, que Zidane li havia posat una trampa. El francès també havia modificat la seva alineació, amb l’entrada de Fede Valverde per vigilar les sempre perilloses arribades de Jordi Alba i amb un pla clar de partit. El Real Madrid fa temps que se sent còmode defensant. Va regalar la pilota al Barça i es va tancar en la seva àrea. Estaven molt enfonsats els blancs, però tapaven qualsevol intent de rematada dels blaugrana, que van crear perill en una centrada d’Alba que Courtois va refusar quan Dembélé estava a punt de convertir-la en gol. Defensava molt bé el Real Madrid i jugava amb la desesperació del Barça per sortir al contraatac. No acabaven les jugades els davanters de Koeman i això feia que els seus defenses es trobessin en desavantatge. Vinicius es va convertir en un malson per a Mingueza per la seva velocitat, tot i que el primer gol va arribar per l’altra banda. També amb una jugada de contraatac conduïda per Valverde, amb centrada de Lucas Vázquez i rematada d’esperó de Benzema. Una de les diferències entre els dos equips és que el Real Madrid té un gran davanter centre i el Barça no en té cap des que va deixar anar Luis Suárez i no el va substituir.

El partit va continuar amb el mateix guió fins al descans i, en una altra jugada de Vinicius, Gil Manzano va assenyalar una dubtosa falta d’Araujo prop de l’àrea. La sort es va aliar amb els blancs. El xut de Kroos va tocar Dest, va despistar Ter Stegen i Alba no la va poder treure sota el pal. S’havien jugat només 28 minuts i el Real Madrid, sense haver estat molt superior al Barça, tenia dos gols d’avantatge que van poder ser tres poc després quan, en un altre contraatac Fede Valverde va enviar una pilota al pal.

Havia de canviar molt el Barça en la segona part si volia treure alguna cosa positiva de Valdebebas, perquè en l’últim quart d’hora de la primera part no va ser capaç de retallar el desavantatge, amb només una rematada perillosa, de Messi, en un córner que el pal va impedir que es convertís en gol olímpic. Per mirar de canviar la tendència, Koeman va donar entrada Griezmann a la mitja part per Dest i el Barça va passar a jugar amb un 4-3-3.

El guió no va canviar. El Real Madrid va continuar atrinxerat en la seva àrea, amb els onze jugadors en el seu propi camp i cedint la pilota al Barça, que necessitava un cop d’efecte per ficar-se en el partit. Va arribar quan encara faltava molt. Una centrada d’Alba des de la banda esquerra la va rematar com va poder Mingueza superant Courtois. El central del planter, que ja estava jugant de lateral, s’estrenava en un clàssic i ho feia amb gol. Restava mitja hora per buscar l’empat i el Barça va tancar encara més el Real Madrid sota un diluvi que va fer tremolar els jugadors de fred. Pluja i vent que encara es fan més intenses en un camp com el de Valdebebas, sense graderia, un camp impropi per a un clàssic i per a qualsevol partit d’una competició professional.

Amb els blancs buscant sentenciar al contraatac i amb Zidane fent canvis defensius, el Barça va tenir fins a quatre oportunitats clares per empatar. Mingueza va creuar massa una rematada, Ilaix no la va encertar de cap, Alba no va poder dirigir bé una rematada davant Courtois en una jugada en què els blaugrana van reclamar penal de Mendy sobre Braithwaite. I l’última va arribar en el minut 94, quan, amb Ter Stegen a l’àrea rival buscant la rematada d’una falta, Ilaix va enviar una canonada al travesser. La sort es va aliar una vegada més amb el Real Madrid. Acabava el clàssic amb Piqué i Koeman saltant a la gespa a protestar a Gil Manzano. L’extremeny havia afegit només quatre minuts quan ell ja n’havia estat tres arreglant els problemes tècnics que tenia. Diuen que Koeman té una flor, però Zidane encara la té millor.