Barça

JOSEP MARIA BARTOMEU

EXPRESIDENT DEL FC BARCELONA

“Ningú ha ficat la mà a la caixa”

“He volgut sortir per explicar que el Barça no està en risc de desaparició i per explicar el tema de les pèrdues. S’està fent un discurs alarmista”

“Anàvem al límit perquè ens ho podíem permetre, però no imaginàvem que el 14 de març vindria una pandèmia que tanqués el club. Els ingressos van caure un 40%”

Estic d’acord a suspendre l’article 67 perquè jo he gestionat amb la Covid. És dur
No recordo que s’hagi pagat cap comissió del 30%. Se’n pagaven, però del 5% o el 10%

Josep Maria Bartomeu trenca el seu silenci a les portes de l’assemblea de Compromissaris i gairebé un any després de la seva dimissió com a president del FC Barcelona. Confessa que no tenia ganes de sortir, però que s’hi ha vist obligat per les acusacions que han fet cap a la seva gestió, i reclama poder rebatre-les. En aquesta entrevista a L’Esportiu dona la seva versió.

Quines xifres ens hem de creure, les de Laporta o les seves?
Les xifres són les que són. El tancament que ha fet la junta actual no el poso en dubte. És el seu tancament, i ells saben quines xifres hi posen. Hi posen deteriorament de jugadors, provisions de litigis, i les pèrdues són les que són. Si mires l’auditoria del club, les pèrdues són 555 milions, i el que fem nosaltres és desglossar-ho. N’hi ha 263 que són les provisions per depreciació de jugadors, i això és atípic, ho diu LaLiga. No és usual, però si ho posen és perquè ells volen. Això ho resto. I després traiem tot el que és efecte Covid, que són els 225 milions d’euros. Al final surt un resultat amb 50 milions, que són les pèrdues no Covid. Totes les xifres són vàlides, però es tractava d’avaluar quin és l’impacte de la Covid en l’exercici 2020/2021, perquè els del 2019/20, que eren uns 90, ja es van auditar i aprovar en assemblea fa uns mesos. Sortir dient que s’han perdut tants milions d’euros és un missatge alarmista, i a sobre dir que el club estava en risc de desaparició encara més. Per això he volgut sortir per explicar que el Barça no està en risc de desaparició i el tema de les pèrdues. El Barça té molts actius, i a més a més hi ha el reial decret del govern espanyol. Davant d’aquests missatges catastrofistes volem enviar un missatge d’optimisme. La Covid ha entrat en el Barça, i això s’ha de gestionar. Durant aquest exercici, a més a més, la junta hauria pogut posar en marxa el tema del corporate, vendre per 220 milions aquest 49% i les xifres serien diferents, o apuntar-se al contracte amb CVC. Ara sembla que ho estan parlant i em sembla perfecte, igual que si venen el Barça Studios. Vol dir que prenen decisions per redreçar la situació.
Tampoc quadren les xifres del deute.
El deute no són 1.350 milions. El deute, com diu l’auditoria, el net són 650 milions i l’ajustat per l’Espai Barça són 558. El deute net ajustat són 558, que és el que tu deus menys el que et deuen. Es deu molt, és veritat, però també ens deuen una pila de diners i en tenim tants a la caixa. Depèn de com es diguin els missatges es pot ser molt alarmista, i al final tothom diu el mateix.
Té por del ‘forensic’?
No, gens. Ningú de la meva junta ha ficat la mà a la caixa. Segur que no, després de tants mesos ja ho sabríem. Això no es pot amagar. Primer ens van vendre l’auditoria, i com que no sortia res van fer una due diligence, i com que tampoc surt res ara fan el forensic. Poden anar fent el que vulguin.
Vostè pagava comissions del 30%?
M’agradaria saber quin jugador o jugadora és. No ho sé, però crec que no. A veure si hi ha algun jugador jove d’aquests del Barça B que van fitxar... però jo no recordo que s’hagi pagat cap comissió del 30%. Sí que s’han pagat comissions, però la majoria del 5% i algunes del 10%, però molt poquetes. El millor seria que diguessin en quin fitxatge i qui ho va cobrar, això seria transparència. Però dir una cosa sense donar el detall...
Suposo que ho faran quan facin públic el ‘forensic’.
Jo tampoc he vist cap paper. Prefereixo que em diguin amb quin jugador i ens ho mirarem. Però em costa molt pensar que existeixi; potser hi és, però se m’escapa de la meva memòria. Penso en fitxatges grans com Dembélé, Coutinho, Mascherano, De Jong, Ter Stegen, Luis Suárez i en cap hi és.
Fraccionava factures en molts departaments i tenia molts proveïdors per camuflar-ho?
Sobre això haurien de dir els proveïdors quins són, qui signava. Hem de pensar que la junta directiva del Barça i el president estem allà però no gestionem el club. No estem a la cuina del club. Estem a la taula fixant plans estratègics, fem plans de treball i representem el club, però no estem dins del treball. Haurien de dir quines factures fraccionàvem. Potser és l’empresa de seguretat del Barça, que no ho sé, la informàtica. Llançar acusacions sense donar detalls... Millor fer-ho quan els tinguin.
Vostè improvisava?
En absolut. He sentit que ho deien, sí. Nosaltres vam fixar un pla estratègic del 2015 al 2021 i jo vaig fer un exercici per saber quan havíem complert, i l’any 2019 estàvem al 80% de coses que havíem complert. Això no és improvisar. Això és fer uns plans i treballar-los. No improvisàvem, i el fet que la revista Forbes fa uns mesos digués que el Barça és el club més valuós del món, això no es fa improvisant. Això s’aconsegueix treballant.
Els sous dels jugadors es disparen en l’últim any. Hi ha mala fe?
Això no és mala fe. Aquí hi ha dos tipus de contractes. Uns són els jugadors que no venen del futbol de base, que tenen sous ascendents. I la gent diu: Són ascendents, que fort! Són ascendents perquè com que el Barça cada cop ingressava més, podíem agafar els límits que marca la lliga per la massa salarial. Pugen els sous però també els ingressos. I els que tenen grans imports al final del contracte són els jugadors de la casa, com tenien Xavi o Iniesta. I per què? Doncs perquè és una manera de pagar un premi de final de carrera. També ho tenia el Leo. Jo no hauria permès que marxés, crec que és un error que hagi marxat. Nosaltres no ens hauríem imaginat mai que el 2020 hi hauria una pandèmia. Sempre vam fer plans estratègics pensant que el Barça creixia. Ens fixàvem en un 65% per al futbol més un 4-5% per a les seccions. Un 70% dels ingressos eren per pagar els esportistes.
Això és viure al límit.
Això és anar al límit, sí. Per què ho fèiem? Perquè podíem. Ens ho podíem permetre perquè ingressàvem més que ningú. I també ho fèiem perquè volíem que els millors jugadors estiguessin aquí, estiguessin contents, ben pagats i que no volguessin marxar. Però no imaginàvem que el 14 de març vindria una pandèmia que tancaria el club. En tancar el club, de cop cauen els ingressos un 40%, però els compromisos de pagament de salaris i proveïdors segueixen.
No es penedeix de no haver sabut dir no als jugadors en segons quines renovacions?
Molts cops ja es diu que no als jugadors, però és veritat que vam intentar mantenir un bloc, sobretot els jugadors de casa. No veuràs mai que haguem fet un contracte molt alt amb jugadors de fora. Jugadors com Busquets, Piqué, el Leo, Alba, Sergi Roberto tenen molt bons contractes, però se’ls han guanyat perquè generen pel club. Ja dèiem que no, perquè ells volien guanyar més. En el cas de Messi, en l’última renovació que li vam fer, el 2017, es va fer un càlcul per veure quin impacte tenia en els ingressos. Li pagàvem una xifra important, però el seu retorn era superior. Aquí també hi ha un fet, que a l’agost del 2017 paguen la clàusula de Neymar, cosa que no ens hauríem imaginat mai.
De fet, diuen que és a partir d’aquell moment que vostè i la seva junta perden el nord.
Sí, ho he sentit. No és que perdem el nord, però sí que agafem respecte i temem que vingui algú i s’emporti el Leo. Perquè en aquells moments tenia una clàusula baixa, em sembla que de 350 milions. I pensem, si pel Neymar paguen 222, aquí vindran i s’emportaran Messi. I aquell setembre del 2017 comencem una negociació amb el Messi, i és quan fem aquell estudi i li fem un contracte molt bo per quatre anys. Bo per a ell i per al Barça. I darrere del Messi van venir altres jugadors amb el “jo també, jo també”. Ho podíem pagar mentre creixíem, però quan va venir la Covid era insostenible.
Els tres jugadors que van portar per reemplaçar Neymar han fracassat.
Quan marxa Neymar és un toc per a l’equip. El club cau en una depressió enorme i els tècnics volen un jugador que obri el camp; tenim diverses opcions, i escullen Dembélé. Tenim la mala sort de fitxar-lo i no surt bé. I aquell any l’Iniesta ens diu que marxa. I és quan es comença a perseguir Coutinho, que es considera el millor jugador de la Premier. I aquí no ha estat el jugador que va ser allà. Les raons, no em pertoca a mi dir-les. I amb Griezmann busquem un jugador de gol, que fa assistències. En el seu cas, potser no encaixa bé dins el grup. Desconec què passa a dins.
I a Griezmann el van fitxar sense saber si es podia pagar?
Això no és veritat. T’ho explico. L’àrea econòmica del club ja sabia feia temps que era un jugador que volíem fitxar. Aquí el problema que hi ha és que l’Atlético no va voler negociar terminis. Es va tancar en banda. I nosaltres uns dies abans, no la nit abans com s’ha dit, vam buscar el finançament.
Pagava a periodistes perquè parlessin bé del que feia la seva junta?
(Riu) Això també ho he sentit. Això no sé per què surt, però és veritat que en el Barça hi ha periodistes que fan feines per al Barça. Des de periodistes que fan articles per a la revista, o per a la revista de la federació de penyes o per a la de la Fundació, o fan llibres, o presenten actes o van a tertúlies de Barça TV. Alguns pagats per Telefónica i d’altres, pel Barça. Hi ha periodistes que fan feines per al Barça i cobren. Però no he pagat mai perquè parlin bé de mi o de la junta. Només faltaria! No ho faria mai. Després el Barça té alguns acords amb mitjans per les promocions, les tovalloles, altres per publicitat. Però sempre per un servei.
Van jugar amb foc amb les obres del Camp Nou. Van posar el soci en risc?
Avui ho he llegit (a La Vanguardia) i he trucat al Jordi Moix perquè aquest és un tema que a la junta directiva mai va arribar, la junta no ho sabia. De fet, la junta cada any fixa una partida per a obres del Camp Nou. Mentre no es remodela, cada any es gasten uns diners per arreglar coses. Cada any hi ha informes i es destinen partides a reparacions. Del tema de La Vanguardia la junta sap que hi ha reparacions però no ens havien dit res de cap risc ni cap executiu va venir dient-nos: Escolteu! Urgència! Les reparacions es fan cada any, però es van paralitzar quan va venir la pandèmia perquè la gent no anava al camp. Si hagués estat greu, aquell espai l’hauríem aïllat. A la junta no va arribar mai cap informe dient que podia caure un tros de l’estadi.
Han duplicat factures en l’Espai Barça?
Jo ho he preguntat i m’han dit que no els consta. M’han preguntat que els digués quin proveïdor però no hi ha cap evidència. Si ens diuen en quin proveïdor hi ha coses repetides potser podrem fer alguna cosa. L’Espai Barça ara sí que tenim els permisos definitius, i fa poc es va eliminar el recurs de la CUP. Ha estat un procés llarg, quan va entrar la Colau es va tornar a revisar tot el projecte. Hem anat perdent molt temps en això. Sense els entrebancs polítics segurament hauríem fet com el Madrid, i durant la pandèmia treballar encara més perquè la idea era començar l’estiu del 2019.
Com veu l’assemblea de diumenge?
Important. Es vota el nou finançament de l’Espai Barça, que espero que els socis ho aprovin i que la junta expliqui la diferència de per què passa de 800 a 1.500. Valdria la pena que ens ho expliquessin però amb l’objectiu d’aprovar-ho, perquè hem de fer l’Espai Barça amb rapidesa. És com el tema de l’article 67, que demanen que quedi en suspens. Jo estic d’acord que cal fer-ho, però fixaria un límit de temps. I per què hi estic d’acord? Perquè jo sé que és gestionar el Barça en pandèmia. És molt dur. La Covid ho va canviar tot i tocarà patir. En el que no estic d’acord és en el canvi amb les penyes. Van decidir elles que volien ser una confederació i tenir la seva pròpia identitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)