Barça

La vida a 16 punts

L’última derrota contra el Betis agreuja la situació d’un Barça que deambula sense rumb per la lliga. Recorda el curs 2002/03, quan després de setze jornades l’equip encara havia sumat un punt menys que ara

Barcelona i Madrid són vasos comunicants. Quan hi ha alegries al Bernabéu, acostuma a haver-hi penes al Camp Nou. I viceversa. Sempre connectats des de l’eterna rivalitat. I aquesta temporada la comparació és més difícil de digerir que mai. L’última derrota del Barça, a casa contra el Betis, combinada amb la victòria del Real Madrid en un camp de la dificultat del Reale Arena, no fa res més que accentuar la distància actual entre el dolç moment de Vinicius i el Madrid d’Ancelotti i un Barça en procés de transformació que, ara amb Xavi, treballa per recuperar la seva identitat.

El Barça viu instal·lat fora dels llocs europeus, ja a 16 punts de distància respecte del líder. Molts culers consideren que la lliga fa temps que està perduda i que ja serà prou difícil acabar el campionat en zona de Champions. No és el discurs de Joan Laporta. Segurament ell millor que ningú recorda la remuntada de la temporada 2003/04. Era la primera temporada de Rijkaard a la banqueta i també era el primer any de Laporta com a president. Aquell Barça, en la jornada 18, dues jornades més que ara, tenia 18 punts menys que el Real Madrid en la classificació i va acabar el curs 2 punts per sobre dels blancs. Va ser l’any del fitxatge de Davids en el mercat d’hivern. El Barça va acabar la lliga amb 72 punts i el Madrid, amb 70. El campió va ser el València, amb 77 punts.

Aquell Barça de Rijkaard i Ronaldinho va estar disset partits consecutius sense perdre. El Barça de Xavi necessita abraçar-se a una ratxa similar per créixer en la classificació. Abans, però, l’equip té una autèntica final dimecres a Munic. Si el Barça no guanya contra el Bayern –necessita almenys fer el mateix resultat que el Benfica contra el Dinamo–, l’equip quedarà fora dels vuitens de final de la Champions i es veuria per primer cop en la seva història abocat a jugar l’Europa League, amb el corresponent perjudici econòmic i també pel que fa a imatge.

La veritat és que aquest està sent el pitjor inici de lliga del Barça dels últims anys. Per trobar un inici encara pitjor ens hem de remuntar a la temporada 2002/03. Ara l’equip suma 23 punts en 16 jornades –amb el matís que té pendent el partit contra el Sevilla–. Aquella temporada, en el mateix moment de la competició, l’equip tenia només 22 punts. Va ser l’any de la destitució de Van Gaal en la seva segona etapa al Barça i l’any de l’arribada de Radomir Antic. Aquell Barça va acabar la lliga classificat sisè. La temporada següent, la de la remuntada amb Rijkaard, l’equip acumulava els mateixos punts que ara en 16 jornades. L’any passat, en la primera temporada de Koeman, l’equip era el sisè classificat en la jornada 16 i també tenia pendent un partit, però tenia dos punts més que ara (25). Però també és cert que la diferència amb l’Atlético i el Madrid era menor (32). El 2019, encara amb Valverde entrenant l’equip, el Barça es va plantar a la jornada 16 com a líder amb 34 punts tot i tenir un partit menys que algun dels seus perseguidors. En aquella jornada el Barça va guanyar per 5-2 contra el Mallorca i Messi va signar un hat-trick, just la nit que va oferir la seva sisena Pilota d’Or al públic del Camp Nou. Eren altres temps.

2021/22
Real Madrid 39 punts
1r classificat (Jornada 16)
Barça 23 punts
7è classificat
2020/21
Atlético 32 punts
1r classificat (Jornada 16)
Barça 25 punts
6è classificat
2019/20
Barça 34 punts
1r classificat (Jornada 16)
2002/03
Real Sociedad 36 punts
1r classificat (Jornada 16)
Barça 22 punts
8è classificat

Gavi, tot en ordre

Després de l’ensurt contra el Betis arran de la pilotada al cap disparada per Bellerín, que va obligar Gavi a ser substituït per precaució i a ser dut a un centre hospitalari perquè li fessin més proves tal com marca el protocol –va ser donat d’alta la mateixa nit–, ahir el futbolista del Barça es va entrenar amb total normalitat al gimnàs, on va fer treball de recuperació com la resta de futbolistes que van ser titulars contra l’equip de Pellegrini. Gavi viatjarà a Munic per jugar dimecres contra el Bayern en el transcendental partit de Champions que ha d’afrontar el Barça. Semàfor verd per a ell. En canvi, semàfor taronja per a Ansu. Sembla difícil que arribi a temps.

Pedri: “Estic convençut que amb Xavi millorarem”

Pedri encara no ha pogut jugar ni un sol minut des de l’arribada de Xavi Hernández. El futbolista canari confia que el 2022 sigui millor que aquesta recta final del 2021, en què les lesions l’han apartat de la gespa. El tinerfeny ha col·leccionat premis. Des del Golden Boy al trofeu Kopa. Però enyora la pilota. Dissabte va patir com tots els culers amb la derrota contra el Betis, però ell està convençut que l’equip millorarà amb el canvi d’entrenador, i cal una mica de temps, això sí: “Estic convençut que millorarem amb Xavi. Té una idea molt clara de joc”, ha explicat en una entrevista concedida a France Football.

Pedri també ha parlat dels últims premis guanyats a títol individual: “Estic molt feliç amb el trofeu Kopa. És la recompensa a la feina feta durant tot l’any i és increïble. És el començament, espero. És un orgull succeir dos monstres com Kylian Mbappé i De Ligt. A més, no sempre estem acostumats a veure que els centrecampistes siguin recompensats. Xavi i Iniesta, per exemple, mai no han guanyat la Pilota d’Or”, diu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)