Barça

Versió millorada

Aitana Bonmatí està firmant una temporada brillant amb el Barça, i en la supercopa va tornar a ser determinant

Rubén Bernardo, que la va entrenar durant la seva etapa formativa, parla de la talentosa migcampista amb aquest diari

Plouen els elogis, però res la desvia del seu camí. És discreta i no li agraden els focus. Es dedica a jugar. I déu-n’hi-do, quan juga. Agafa la pilota i no hi ha manera de treure-l’hi. Sembla que la pilota també se senti a gust als peus d’Aitana Bonmatí, una jugadora de les que agraden, de les que entenen com ningú quina és la manera de jugar que es vol implementar al Barça des de la base. La rep, aixeca el cap, la remena i sempre troba la sortida. Si Aitana rutlla, l’equip també. La 14 blaugrana es va perdre els primers partits de la temporada per culpa de diverses lesions musculars. Per sort, però, aquells maldecaps han quedat enrere. La migcampista de Ribes està firmant una de les millors temporades des que juga al primer equip blaugrana, assumint més lideratge i més protagonisme del que ja havia adquirit anteriorment. Perquè no és novetat que brilli. S’ha anat convertint en una peça cada vegada més decisiva dins l’equip, aportant gols i assistències. El seu millor registre golejador és del curs passat, en què va marcar fins a divuit dianes, però enguany ja n’acumula deu: una en la lliga, cinc en la Champions, dues en la copa i dues en la supercopa. Aquestes dues últimes van servir per donar al Barça el primer títol del 2023. Sí, Aitana va rutllar contra la Real Sociedad i va fer un doblet decisiu per coronar l’equip com a supercampió. Una altra actuació per emmarcar de la de Ribes que li va servir per rebre el premi a millor jugadora de la final.

Aitana és una col·leccionista de premis MVP. La migcampista de Ribes ha estat designada la millor jugadora del partit en tres finals: la de la copa del 2021 –corresponent a la temporada anterior–, la de la Champions del 2021 i la final de la supercopa de diumenge passat. A més, aquest curs també ha rebut aquest distintiu en quatre dels sis partits que ha disputat el Barça en la màxima competició europea. La 14 blaugrana està firmant una Champions espectacular i s’està carregant l’equip a l’esquena en molts moments. Més enllà d’aquestes actuacions, Aitana també va marcar en el clàssic de la lliga i va aparèixer en els històrics partits al Camp Nou de l’any passat, marcant contra el Real Madrid i el Wolfsburg. Especialment espectacular va ser la seva actuació contra les alemanyes, que li va merèixer una sonora i emocionant ovació per part dels 91.648 espectadors que van registrar el rècord d’assistència en un partit de futbol jugat per dones. Tot plegat la va catapultar fins a la cinquena plaça en la Pilota d’Or del 2022.

Inconformista

Aquest Barça és un equip ambiciós i amb fam de títols. És un equip guanyador perquè disposa d’unes futbolistes que no es cansen mai de guanyar i de millorar el seu nivell. Aitana Bonmatí n’és un exemple més. Exigent amb ella mateixa i amb l’equip, la migcampista de Ribes va assegurar després de la final que encara pot ser millor. “Em considero inconformista i ambiciosa. Pocs cops estic contenta amb el que faig i això em permet continuar millorant. Vull veure una versió de l’Aitana millor cada any i és el meu objectiu.” Deixant de banda les distincions individuals, la 14 blaugrana se centra en el bé de l’equip. “Intento posar a disposició de l’equip tot el que tinc. Els premis individuals són conseqüència del bon joc de totes. Estic centrada a donar el millor de mi mateixa perquè el Barça sigui més a prop de la victòria. Em quedo amb això. Estic contenta d’obtenir el primer títol de la temporada. Som ambicioses i mai ens conformem amb res”, va explicar.

Aitana és, com les seves companyes, un referent. Ja no sorprèn veure nenes i nens amb la seva samarreta, corejant el seu nom o demanant-li fotografies. La futbolista de Ribes és un mirall per a moltes nenes. Un mirall que fa uns anys no existia. Les que volien ser jugadores de futbol en un futur tenien com a referents homes. En el seu cas, Xavi, l’actual entrenador del Barça i autor del pròleg del seu llibre Totes unides fem força, en què rescata detalls de la seva curta carrera, perquè Aitana Bonmatí tot just va complir 25 anys dimecres passat. Una carrera que va començar a l’equip del seu poble, el CD Ribes, va continuar al CF Cubelles i es va trobar amb el Barça, on ara triomfa. A Ribes, casa seva, ja va mostrar indicis del que arribaria a ser. “Això que fa de rebre orientada i aixecar el cap ja ho feia de petita”, explica a aquest diari Rubén Bernardo, entrenador d’Aitana a l’aleví ribetà. “La competitivitat que té ara ja la tenia. No li agradava perdre ni en els entrenaments ni en els partits. Jugava tal com s’entrenava i era la diferència que tenia respecte a altres nens de la seva edat”, recorda Bernardo. La migcampista blaugrana era l’única nena d’aquell equip. Despuntava tant que el seu entrenador no va dubtar en cap moment del futur prometedor que l’esperava. “Li vaig dir que jugaria allà on ella volgués. En aquella època, l’Espanyol cuidava millor el femení, però ella em va dir que volia jugar al Barça. És més culer que l’escut”, explica Rubén Bernardo, que ara sent “orgull” de veure-la triomfar al club que estima i destaca la seva qualitat com a persona. “És una més del poble. La humilitat que demostra en les rodes de premsa és real. És una persona diferent dins i fora del camp. A la gespa es transforma i és competitiva, però li agrada la tranquil·litat i passar temps amb els seus”, diu.

Bones paraules, humilitat i un somriure fora del terreny de joc. A dins, passió per l’escut, competitivitat i talent. El Lió la va voler fitxar, ella va decidir renovar fins al 2025 i quedar-se allà on “més feliç” és. El Barça i el barcelonisme són feliços amb ella.

LES XIFRES

3
MVP.
Aitana ha estat escollida millor jugadora en tres finals: copa (2021), Champions (2021) i supercopa (2023).

REFERENT

10
gols
acumula aquesta temporada. El seu millor registre golejador són els 18 que va firmar el curs anterior.

LES FRASES

Mirall per a moltes nenes, Aitana ha anat guanyant en lideratge en els darrers cursos
Dins del camp es transforma. Té una competitivitat que ja demostrava quan era petita
Rubén Bernardo
Entrenador d’aitana al ribes
Intento mostrar la meva millor versió. Els premis són conseqüència del bon joc de l’equip
Aitana Bonmatí
jugadora del barça

L’AFE critica la federació

La no entrega de medalles en la final de la supercopa encara cou. L’associació de futbolistes va denunciar “menyspreu” i “discriminació” per part de la federació espanyola cap a les jugadores, que van haver de recollir i posar les medalles elles mateixes, a diferència del que va passar en la final masculina. La federació tampoc va entregar medalles en la final de copa masculina del 2022, però la imatge va ser polèmica just en un moment tens entre moltes jugadores i la federació per la renúncia a la selecció espanyola.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)