Barça

Un Barça per a la història

El 9 Esportiu enceta una sèrie que mostra les arrels que tenen els ingents èxits del Barça actual i aprofundeix en el que ha aconseguit el millor equip de la història

Partint de l'equiparació amb l'equip colombià, repassarem l'evolució del futbol en què el Barça ha estat cabdal des de Kubala fins a Messi, passant per Cruyff i Guardiola

El Barça actual ha fet història. Però també és en la història que s'ha de bussejar per entendre les arrels d'aquest èxit

La temporada que acaba de finalitzar deixa a la vitrina del Museu del Barça una nova copa de la lliga –la quarta en cinc anys– aconseguida amb el rècord de cent punt i havent signat la millor primera volta de la història. Un títol que és segurament el darrer episodi –n'han de venir més– d'aquesta etapa enlluernadora que ara lidera Tito Vilanova al capdavant de la banqueta i Sandro Rosell a la presidència, amb una gran dosi de continuïtat respecte a les quatre temporades de Pep Guardiola com a tècnic blaugrana del primer equip, en què va formar tàndem amb el mateix Vilanova. Quinze títols en total, ja que a les lligues esmentades caldria sumar dues lligues de campions, dues copes del Rei i dos mundials de clubs, entre d'altres. Uns números que configuren un Barça per a la història. Però també és en la història que s'ha de bussejar per entendre que res d'aquest gran moment que viu el barcelonisme és casual. Que tot té unes arrels i que aquestes són més profundes del que la nostra memòria pot albirar.

És per això que El 9 Esportiu presenta una sèrie de reportatges que tenen com a objectiu posar en context històric aquesta etapa d'èxit inoblidable amb el nom d'El ‘ballet blaugrana'. Una clara referència al ballet azul colombià, nom amb què era conegut el Millonarios de Bogotà, equip que a principi dels anys cinquanta va reunir una constel·lació de cracs, entre ells Di Stefano. La sèrie repassarà diàriament molts dels elements, personatges i episodis històrics de la memòria històrica blaugrana que estan en els fonaments del Barça actual.

Els orígens

Després de l'arrencada, en què explicarem la gira que va portar l'argentí San Lorenzo de Almagro a Barcelona el 1948 i la importància de l'anomenat ballet azul, les planes d'El 9 s'endinsaran en la influència de figures tan importants com Kubala i Daucik i l'aportació a la sofisticació de la tècnica futbolística per part dels jugadors hongaresos d'aquella època. L'evolució inconscient que va patir el model Barça amb Helenio Herrera i la teoria de la defensa local mentre es buscava el talent ofensiu a fora. El primer intent de crear la Masia amb Llaudet, que després impulsarien Oriol Tort i altres i que arribaria a la seva màxima expressió amb l'històric onze de la Masia que Vilanova va fer jugar contra el Llevant. La internacionalització del futbol dels anys cinquanta, la pugna amb un Real Madrid ambaixador del franquisme i la travessa pel desert que coincideix amb l'explosió de l'anomenat futbol total del Brasil 70 i de l'Ajax i el Bayern de llavors.

Repassarem com el Barça va superar aquesta etapa amb l'arribada de Johan Cruyff i la configuració d'un futbol espectacle que superava el futbol total. La influència dels populars rondos i el llegat de Vic Buckingham. Però també la influència d'altres jugadors com Maradona i Schuster i d'entrenadors com Venables, Menotti i Lattek, entre d'altres, fins que Cruyff es va fer càrrec de l'equip ja com a tècnic i va configurar el dream team, que va acumular un munt de títols, entre ells la primera copa d'Europa a Wembley, i la incorporació de novetats futbolístiques com la figura del 4, la defensa de tres, etc. Sense oblidar, des del punt de vista institucional, etapes presidencials com la d'Agustí Montal i Josep Lluís Núñez.

Caminarem per la memòria històrica blaugrana, reportatge a reportatge, i després de la desfeta d'Atenes, la caiguda de Cruyff i Núñez, amb el pas de Robson i Van Gaal per la banqueta, i el parèntesi presidencial de Gaspart, arribarem a temps més actuals amb l'elecció de Joan Laporta com a president, amb Ronaldinho com a primer crac d'aquesta etapa i amb Rijkaard primer i Guardiola després al capdavant de l'equip. Fins a l'esclat futbolístic i de títols que suposa el Pep team amb Leo Messi com a màxim estendard, convertit en el millor jugador de la història. Sense oblidar figures com Xavi, Iniesta i tants d'altres que han configurat un equip de somni i que analitzarem amb detall, tant des de les seves influències com des de les seves aportacions al futbol actual del Barça que ha revolucionat en bona mesura l'esport rei.

Una sèrie en què incorporarem un important reguitzell d'entrevistes a alguns dels protagonistes d'aquesta història i evolució blaugrana. I la contextualització fruit de l'anàlisi dels fets i de la comparativa de dades del que ha estat segurament el millor equip de la història ens servirà per copsar aquest estiu les claus d'un futbol espectacle fonamentat en la magnífica tasca feta amb el planter des de la Masia, la generació d'entrenadors catalans de primera magnitud, el valor de la cohesió al vestidor, la recerca internacional de talent i tants altres aspectes. En definitiva, un treball d'investigació històrica que, dia a dia, al llarg de cinquanta capítols, pretendrà valorar el gran moment que viu el Barça actual a l'hora que recordarem la font d'on beu un futbol de somni.

Els noms de la història blaugrana
En forma d'anàlisi o d'entrevista, la llista de noms que configuren els eixos principals de la història del Barça i que sortiran a la sèrie serà molt llarga: Kubala, Heleni Herrera, Suárez, llaudet, Cruyff, Laureano Ruiz, Agustí Montal, Núñez, Koeman, Gaspart, Venables, Menotti, Lattek, Maradona, Schuster, Figo, Oriol Tort, Van Gaal, Robson, Rijkaard, Deco, Eto'o, Xavi, Iniesta, Messi, Ronaldinho, Guardiola, i tants d'altres.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)