Barça

L'evolució del futbol europeu i Berna, final de trajecte

El Barça no va apostar per la naixent copa d'Europa i va hipotecar el seu futur amb la construcció del Camp Nou i les decisions preses quan va perdre la gran final contra el Benfica a Berna

Després de fer el nou estadi, el club blaugrana va tenir un dèficit inassolible de 220 milions de pessetes

Després de perdre la final de Berna,volien renovar l'equip. Kubala i Ramallets es van retirar i Suárez va marxar a l'Inter
El traspàs de Suárez va ser la pitjor decisió presa pel Barça en matèria de jugadors. Hauria d'haver liderat la transició entre Kubala i Cruyff

Durant els primers anys cinquanta, Europa va anar recuperant de mica en mica el pols després de la II Guerra Mundial i va començar a pensar en competicions internacionals, afavorides per les facilitats de desplaçament que comportava l'aviació comercial. Entre els països, l'hegemonia es determinava cada quatre anys amb la celebració del mundial, però no existia res comparable en l'àmbit de clubs. Els anglesos inflaven el pit i anunciaven al món que els Wolverhampton Wanderers, que havien guanyat un parell d'amistosos a potències continentals, eren els millors sense discussió, fatxenderia que va molestar moltíssim els periodistes de L'Équipe. Els francesos van començar a rumiar la possibilitat d'organitzar una copa d'Europa en la qual participessin els guanyadors de les respectives lligues nacionals. A través del periodista català Carles Pardo, van convidar el Barcelona a formar part de l'equip fundacional, encarregat de crear un reglament de la competició, però el club blaugrana va rebutjar la invitació, convençut que la iniciativa anava en la línia correcta, però ja tenia el seu espai de desenvolupament cobert a causa de la naixent copa de Ciutats de Fires, que, a sobre, comptava amb el vistiplau de governs i estaments federatius. La copa de Fires era un zombi que amb prou feines caminava. La seva primera edició, guanyada pel Barça, es va perllongar des del Nadal del 55 fins ben entrada la primavera del 58 tot i disputar-se a penes tres minses eliminatòries. A més, el mecanisme de competició encara s'havia d'arrodonir, perquè la selecció de Londres estava formada per futbolistes de molt diversa procedència i, en canvi, la ciutat de Barcelona era representada pel club blaugrana, que vestia samarreta blava i pantalonet blanc en les beceroles d'aquesta feixuga arrencada.

En canvi, Santiago Bernabéu, president gairebé vitalici del Real Madrid, veia com s'encenia una bombeta dins el seu cap. Tal com va dir després el ministre d'Exteriors franquista, Fernando de Castiella, per aquesta via internacional es podia endolcir la dura imatge del règim dictatorial i convertir el club blanc en “el millor ambaixador d'Espanya”. Nihil obstat oficial a la iniciativa, només faltaria, arrodonida després pel vessant del bàsquet gràcies a la tasca i maniobres de Raimundo Saporta, ideòleg i braç executor de Bernabéu. Aquesta excusa va deixar oberta l'aixeta dels reforços internacionals, tancada alguns anys a causa del formidable escàndol organitzat pel cas Di Stéfano.

Fent una el·lipsi en el temps i acostant la lupa a Barcelona, l'exponencial salt endavant que va viure l'entitat blaugrana començava a prendre cos i requeria del prestigi que donaven els títols acabats de crear. Hi havia nou estadi, una plantilla sensacional i seguiment aferrissat de milions, gent abocada al futbol amb la voluntat de gaudir veient el millor espectacle, talment com si estiguessin al Liceu del futbol. El 31 de maig del 61, el Barça va arribar a la final de Berna, amb una gestora al capdavant –acabat el període Miró-Sans–, entrenador provisional –Enrique Orizaola, substitut de Brocic– i la figura Suárez ja traspassada, si és que calia embolicar més la troca. A sobre, va patir un munt de desgràcies que deixaven l'orelluda mastegada al Benfica després de 90 minuts inconcebibles, esperpèntics, el súmmum de la mala sort. Just tres dies abans, en una dura eliminatòria de copa contra l'Espanyol, queien dos pilars defensius, Olivella i Segarra, i el Barça va haver de jugar aquell final de trajecte amb Ramallets; Foncho, Gensana, Gràcia; Vergés, Garay; Kubala, Kocsis, Evaristo, Suárez i Czibor. La desfeta va generar un daltabaix: en sec, tothom creia que l'equip havia envellit i que convenia tornar a la casella de sortida. Aquest corrent d'opinió arrabassava qualsevol mostra de seny i tranquil·litat. Així, Ramallets i Kubala es van retirar i el club va rebre 25 milions de pessetes per Suárez, que, oficialment, havien de tapar els forats d'un dèficit que superava amb escreix uns escandalosos i inassolibles 220 milions de pessetes. Entre la construcció i el fet d'estirar més el braç que la màniga amb els reforços, amenaçava bancarrota a can Barça. Tot era relatiu, però.

Llaudet

El nou president, Enric Llaudet, va afrontar amb energia i carisma el timó de la nau en temps complicadíssims. Volia renovar l'equip de dalt a baix i es va gastar 20 dels 25 milions ingressats per Luisito en quinze fitxatges que no van portar enlloc. Ara, amb la perspectiva suficient, resulta fàcil proclamar que el traspàs de Suárez va ser la pitjor decisió mai presa pel Barça en matèria de jugadors. Ell significava el fil conductor que havia de liderar un onze solvent des de Kubala a l'arribada de Cruyff, gairebé, gràcies a la seva longevitat esportiva i a la qualitat que el va convertir en estendard d'un Inter formidable, guanyador de títols a cabassos. Llaudet, figura controvertida del passat barcelonista, tenia algunes idees esplèndides que no van arribar a prosperar. Per exemple, va crear l'Escola de Futbolistes, una mena de proto-Masia, i la va confiar a Kubala, però l'invent va durar quatre dies, perquè immediatament va situar l'hongarès a la banqueta professional a fi d'aturar una de les múltiples i constants crisis. Quan Laci, també cremat, va demanar tornar a la direcció del planter, Llaudet li va dir que tancava l'escola per manca de recursos. Kubala, amb 34 anys, va replicar aleshores que volia tornar a jugar i el president s'hi va negar en rodó. A despit, l'ídol blaugrana va acabar fitxant per l'Espanyol, un terrabastall anterior a Figo, però Laci només volia arrelar la família al cap i casal i demostrar que s'havien equivocat amb ell.

En contínua maregassa que va durar anys i panys fins a convertir-se en característic senyal d'identitat, Llaudet intenta seguir el dictat de la seva intuïció. S'ensuma que ningú entrenarà millor unes plantilles tan complexes que els mateixos exfutbolistes blaugrana, gent que coneixia fil per randa tots els racons i els entorns de la casa. Sota la seva presidència, va confiar en Lluís Miró, Josep Gonzalvo, César Rodríguez, Vicenç Sasot... i cap no se'n sortia, ningú superava aquella espècie de maledicció nascuda a Berna. Faltava un llarg camí encara per arribar a Pep Guardiola, realment...

Joan Gamper

En aquells anys seixanta, els senyals distingibles del model, tot allò que havia de servir per fonamentar un sòlid esdevenidor, s'enderrocava constantment, tan bon punt bufava qualsevol resultat en contra. Només faltava que una altra bona pensada, el trofeu estiuenc Joan Gamper, també contribuís a construir un caràcter col·lectiu extremadament feble. En aquest homenatge al fundador, el Barça presentava els seus nous reforços davant teòriques potències mundials –de rendiment discret, perquè hi anaven a fer turisme–, el soci proclamava “ja tenim equip!” i “aquest any, sí!” dut per l'eufòria de grans resultats en amistosos que mai no es corresponien arribada l'hora de competir. Com aquell que diu, la lliga es perdia abans de menjar els torrons, normalment per demèrits propis més que per èxits aliens. De tant en tant, per mantenir la fe, queia alguna copa i alguna copa de Fires com a consol. Però la grossa passava sistemàticament de llarg i d'aquell projecte que s'anava construint sobre la marxa només quedava viu el caràcter tremendament exigent dels barcelonistes, que volien guanyar, fer-ho bonic, jugar amb gent de casa –també a la baixa en nombre d'integrants– i ja no tenien ni el consol dels estrangers, en fronteres barrades per decisió del poder... Quin panorama! Amb raó hem rebatejat aquells tretze llargs anys com la travessa del desert. Viscuts, es van fer tan inacabables com els quaranta relatats en la Bíblia. O això els semblava, als culers... Però, tranquils, no hi ha mal que duri cent anys: va arribar Cruyff.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)