FCBQ

Bàsquet

Lliga Catalana

El Cadí, més sòlid

Va trencar la final al principi de l'últim quart, després d'ofegar l'Spar Citylift Girona amb la seva energia defensiva

Tercer títol per a les lleidatanes, i segon consecutiu

Arribats a aquest punt, els detalls es poden convertir en lloses pesants. El dèficit de preparació que té l'Spar Citylift –menys dies de feina de pretemporada, i Peters tot just va arribar dissabte– es va notar ahir en la final de la Lliga Catalana. El Cadí la Seu, amb un bloc consolidat del curs passat, el va anar arraconant amb la seva activitat defensiva
i li va clavar l'estocada definitiva a l'inici de l'últim quart (parcial de 13-2 i 60-48, 35'). Això no excusa l'equip, del qual s'esperava més el dia que s'aixecava
el teló oficial del curs. Però li van pesar la discontinuïtat i els errors (22 pèrdues), i no va treure profit dels centímetres a la zona.

La segona unitat

El partit va arrencar a tot drap, amb defenses transparents i unes i altres anotant en els primers segons de possessió. La igualtat la va trencar el Cadí, que va ser el que primer va mostrar una mínima tensió al darrere. I, sense fer res de l'altre món, es va distanciar del rival (16-9, 5'). Veient que el temps mort no acabava de fer efecte, Èric Surís va moure la banqueta –Buch i Silva, per Leo Rodríguez i Alminaite–, i l'aire fresc es va notar de seguida. A elles, s'hi va afegir Oma, i l'activitat es va multiplicar fins al punt d'haver girat completament la truita a l'inici del segon quart (18-25, 13'). En vuit minuts, l'equip gironí havia cedit dos punts –un bàsquet de Montoliu, després de robar una pilota a mitja pista a Jordana– i en atac havia trobat la pausa. Fins i tot Peters va anotar, tot just debutar.

Feia l'efecte que l'Spar havia localitzat el feeling i tenia la situació controlada, però les locals van serrar les dents al darrere i a l'altre costat van trobar punts en accions amb paciència i en els darrers segons de possessió. Tot i estar ben defensades, això va fer molt de mal a l'Uni, que es va tornar a desprogramar i va celebrar que arribés la mitja part per evitar mals majors (32-29).

El pas per vestidors, però, no va provar gens a l'Spar Citylift. La posada en escena va tornar a ser tova, i el rival li mossegava el terreny i trobava vies als bàsquets fàcils. La fluïdesa no existia, i Spanou era qui assumia la responsabilitat per evitar que el Cadí es distanciés. Quan tot tornava a fer mala pinta –45-39 (27'), i Ibekwe i Silva ja amb tres faltes–, hi va haver una revifada gironina, recuperant l'esperit defensiu, que li hauria permès començar l'últim quart al davant si Ainhoa López no hagués regalat dos tirs lliures amb una falta innocent (47-46).

Desfetes

Qualsevol aspiració de recuperar el títol es va volatilitzar en cinc minuts horribles. L'equip perdia la pilota en cada atac –set en el darrer quart, i algunes no forçades–, i les locals, més fresques i clarividents, ho van castigar, agafant la defensa gironina descol·locada molts cops. I, si no ho estava, Tirera, l'MVP, sabia optimitzar cada pilota que li arribava. Ni Alminaite, a qui van treure molts cops de la zona, la va poder frenar, i el -12 era gairebé letal quan faltaven cinc minuts per al final. L'Spar Citylift va intentar perseguir un impossible, i ho va fer amb més cor que cap. I va pagar la frustració amb el trio arbitral –tècnica a Surís (38')–, que, tot sigui dit, va permetre al Cadí fer una defensa tan incòmoda per al rival. En l'últim minut, va arribar la màxima diferència, de +15 (69-54).

A estones, durant uns 20 o 25 minuts, hem fet el joc que volem fer, però hem pagat cares petites desconnexions que hem tingut

LA DADA

Hem pogut treure-la [Alminaite] de la zona, però ens hauria agradat fer córrer més les seves pivots; era el pla
Joan Carles Pie
El Cadí té el seu joc construït i un bloc fet. I aquest bloc els manté el ritme del partit. Ens han exigit molt i no les hem pogut contrarestar
Estem verdes i teníem una durada limitada. A més, Ibekwe ha començat fa poc i Peters acaba d'arribar
Èric Surís
Sabíem que ens trobaríem aquesta defensa, però ens ha costat molt. Tenim un equip fort, però cal demostrar-ho
Rosó Buch
Amb les rotacions, l'objectiu és arribar fresques a la recta final. I hem trobat l'escletxa a l'inici de l'últim quart. Ha estat el punt d'inflexió
14
punts
amb 4/4 tirs de dos i 6/7 tirs lliures van anotar Tirera (8) i Brunckhorst (6) en el darrer quart de la final. Més que tot l'Spar Citylift Girona junt (11).

L'afinat canell de Peters

El mig centenar d'aficionats gironins que van viatjar fins a la Seu d'Urgell van poder veure en acció Haley Peters, l'última peça a incorporar-se a la dinàmica col·lectiva. Sense ni haver-se situat –gairebé ni coneix els sistemes perquè ha fet un entrenament–, el seu canell es va notar des que va sortir a la pista, a l'inici del segon quart. Al final,
8 punts amb 3/5 tirs de camp, però tres pèrdues, dues per haver trepitjat la línia lateral quan ja armava el braç per al triple. “Físicament, està perfecta i ara li cal integrar-se. Ha arribat amb moltes ganes d'ajudar en tot”, va dir Surís.