FCBQ

JOAN FA

(BARCELONA, 1943)

“Em presento per responsabilitat”

Hem de buscar una fórmula per ajudar-los. Aquest any els hem aportat 400.000 euros i l'any vinent n'aportarem 600.000 més

Ha estat el president de la federació catalana els últims sis anys. A Joan Fa, exjugador internacional i advocat, li ha tocat fer la feina d'eixugar el deute de la FCBQ amb decisions dures per treure del pou el bàsquet català.

1.
Perquè tenim engegades moltes coses, com ara arreglar el tema de la Seguretat Social. Tenim en marxa moltes converses, i si fos un altre equip seria molt difícil. També el tema de les empreses. S'ha d'estar molt al dia. És un moment crucial, perquè ja hem superat el sotrac, però encara no l'hem passat al cent per cent.
2.
Perquè ara un canvi total amb aquestes circumstàncies no seria bo. Vam establir un conveni amb Bankia que vam signar fa dos anys i està amb escriptura. Ens van fer un quitament del deute de 5,3 milions d'euros i ens van abaixar les quotes a pagar de 100.000 a 40.000. Però ho hem de complir durant cinc anys. Com que només han passat dos dels cinc anys he de seguir per responsabilitat.
3.
Amb Francitorra hauria estat possible. Amb Mitjana no.
4.
Els clubs de Catalunya són 419. La legitimitat és una mica complexa, perquè estem fent campanya, fem mítings i la participació dels clubs és mínima. O bé estan molt contents amb la gestió i ens volen tornar a votar, que seria una gran satisfacció, o estan cansats de sentir històries. La legitimitat serà la que surti, però si fos un 50% o 60% estaria bé. Saps que les eleccions són un dissabte, és difícil moure la gent i després de 56 anys sense eleccions perquè ningú s'havia volgut presentar, la decisió la tenen els clubs. Sempre els demano als clubs que votin, evidentment vull que votin per mi, però sobretot que votin, perquè tothom vegi que som una federació responsable i conscient i hi ha hagut una votació significativa, si no, seria molt pobre.
5.
És un tema que estic a la UFEC i a la persona que avui dia està en una federació com la nostra amb un pressupost de nou milions d'euros i haver de dirigir les empreses que tenim i que les sàpiga dirigir, sempre que no les faci dirigir a algú altre, hauria de cobrar. Jo he pogut ser el president sense cobrar perquè estic jubilat, perquè porta molta feina. Quina suma? Això depèn del pressupost, depèn del nombre de fitxes, suposo que la Generalitat, que és la que ho ha de legislar, també hi ha de dir la seva, però el que és clar és que ha d'estar en mans de persones molt ben preparades.
6.
S'ho ha de replantejar. Per això vull fer un congrés per definir-ho. Els clubs estan malament de diners perquè les institucions els han reduït els ingressos. Hem de buscar una fórmula per ajudar-los. Aquest any els hem aportat 400.000 euros i l'any vinent els n'aportarem 600.000 més. Però hem de tenir una explotació paral·lela a la federació o bé amb l'àrea de màrqueting professionalitzada amb una persona que s'hi pugui dedicar, com ara tenim, i no un directiu, per treure diners per als clubs.
7.
Això és una cosa que hem demanat reiteradament, però està en mans de la FIBA a Espanya. S'ha de regular i és urgent que es faci.
8.
Evidentment. L'han apropat. Els clubs, a més, estan més atesos, s'ho poden fer des de casa amb totes les noves tecnologies. No entenc que els altres candidats diguin que els nous tràmits on line han allunyat la gent. Si amb això vol dir que no han de fer cues al carrer tot junts llavors sí. Però la gran mostra que realment ens hem apropat més als clubs és que quan es devien 42 milions d'euros i cada club havia de posar 100.000 euros ho vam assumir i no els hem fet pagar ni un euro.
9.
Els temes de la federació espanyola estan molt difícils, perquè estem en un procés en període d'instrucció en un jurat d'instrucció. Vaig declarar fa dues setmanes, és un tema greu. Ho vaig denunciar perquè estava a la comissió d'auditoria i control de la FEB i en no vaig tenir cap més remei, si no, hauria estat un encobridor. Ho vaig portar en mans del secretari d'estat i penso que la Secretaria d'Estat no s'ha portat bé, i la prova més clara és que a través de la federació de tennis s'ha hagut de tirar endavant perquè per molt menys s'havia engegat el procés. Si Catalunya fos independent això canviaria totalment, però, però ens hauríem de plantejar com finançaríem tot això, perquè anar a europeus i mundials val molts diners... i també caldria veure què decidirien els jugadors.
10.
Tenim com a prioritat fer partits de la selecció catalana, però l'ACB no ens deixa els millors jugadors mentre hi hagi competició, i tampoc els de segon nivell. Quan acaben l'ACB ja s'incorporen a les seleccions i no hi ha ni dates ni els jugadors poden venir.
11.
Té un sentit d'imatge. El Segle XXI ho paga el Consell Superior d'Esports, la federació espanyola, la Generalitat de Catalunya i nosaltres. El sentit esportiu et diria que en té poc, perquè marxen a jugar als Estats Units o a la resta d'Europa. Però tinc parlat amb la FEB un nou sistema que després dels quatre anys de formació hi hagi un cinquè any de pràctiques que les jugadores juguessin en equips d'aquí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)