Eurolliga

Eurolliga

Barreja bàsquet i política

El tècnic del Galatasaray, aferrant-se al patriotisme i creant un personatge d'ell mateix, s'ha convertit en una icona de l'esport del país. Digbeu el coneix perfectament i diu que “l'adoren”

Alain Digbeu, aler d'Ataman a Bolonya el 2007 i tècnic del sub-18 del Galatasaray del 2012 al 2016, defineix el tècnic turc com un déu dins i fora de la pista

Halil Ergin Ataman (07-01-1966) forma part del grup de tècnics que són fills d'Aydin Örs, el mític tècnic turc dels anys noranta. Ell va començar a fer carrera al Türk Telekom, després va passar al Pinar Karsiyaka i va anar escalant fins a aterrar a l'Efes Pilsen el 1999. D'allà cap a Itàlia, al Montepaschi Siena, abans de tornar a Turquia per entrenar el Fenerbahçe. Tres anys després, el 2006, va tornar a Itàlia, però allà es va acabar el seu periple pel pallacanestro perquè va tornar al seu país primer a Besiktas, després a l'Efes, de nou al Besiktas i, des del 2012, al Galatasaray. Ergin Ataman ha sabut com ningú fer de la seva figura un personatge. Un referent. Una llegenda per als més patriòtics. I això s'ha basat en dues coses. Per una banda, en els seus èxits. En l'àmbit de clubs, al país hi ha hagut tres títols: la copa Korac del 1996, de l'Efes; l'Eurochallenge, del 2012, del Besiktas, i l'Eurocup del 2016, del Galatasaray. En els dos últims títols, el tècnic era Ataman. I, a més, ha sabut vendre molt bé la seva imatge patriòtica sense importar-li, més aviat buscant-lo, un enfrontament amb qui fes falta. Com el que ha tingut amb el pivot dels Thunder Enes Kanter arran de la política de terror que ha desplegat el president del país, Erdogan. Però no tot queda aquí. Ataman és com la màfia: o estàs amb ell o estàs en contra ell. I d'aquí fins on faci falta. Per guanyar fa el que calgui. I també té llibertat per anar dos dies abans del partit a Atenes amb la seva dona tot esperant que arribi l'equip.

Seleccionador turc...sense medalla

Les autoritats del país li tenen un respecte absolut, va més enllà de l'esport, és el còctel explosiu de la política. El fet de formar part del Galatasaray, com a club de futbol, li ha donat encara més força. Fa tres temporades va ser escollit seleccionador i va assegurar que portaria el país on li pertocava: a medalla. Tres anys després, fora dels Jocs de Rio del 2016 en la fase prèvia a les Filipines (75-63 contra França), fora en els setzens el 2015 a l'europeu (76-53 contra França) i fora a quarts del mundial 2014 contra Lituània (73-61). El president de la federació turca, Harun Erdenay, va anunciar l'1 de setembre que Ataman deixava de ser seleccionador. Però tothom sap que serà així si ell vol, perquè domina la federació.

De fet, el seu odi públic contra el Fenerbahçe, el seu gran rival turc, ha portat el propietari de l'equip que dirigeix Zeljko Obradovic a prohibir als seus jugadors anar a la selecció turca si Ataman n'és el màxim responsable.

Una de les persones que coneix Ergin Ataman és l'exblaugrana Alain Digbeu. El jugador ha estat durant quatre temporades dirigint l'equip sub-18 del Galatasaray, però la seva relació amb el tècnic no ve d'aquí: “El 2007 estava vivint a Alacant, perquè allà hi havia el meu fill, i com que no jugava amb Trifon Poch vaig rebre dues ofertes per marxar –una era de l'Efes i l'altra del Climamio Bolonya que entrenava Ataman–, vaig decidir anar cap a Itàlia, on teníem un equipàs amb Jerome Moiso, Marco Belinelli, Tyus Edney..., però els resultats no eren bons i no vam entrar al play-off, jo vaig arribar al novembre i el president em va agafar i em va preguntar si creia que havíem de fer un canvi de tècnic i li vaig dir que no.” Digbeu, que ara és scout de l'NBA als Hawks d'Atlanta, explica el rang que té Ataman a Turquia: “És un déu, és un gran entrenador, tàcticament és molt bo i prepara els partits perfectament. I té una cosa que pot ser important, perquè sap motivar els jugadors.” Més tard, Digbeu i Ataman van veure com es tornaven a unir els seus camins. Digbeu, que té el seu fill Tom jugant al cadet del Barça, explica què li va passar per anar a Turquia: “El 2011 em vaig casar i vaig decidir anar amb la meva dona a Turquia, perquè em sentia físicament molt bé tot i tenir 35 anys, però va ser l'any del locaut de l'NBA i van preferir jugadors de la lliga nord-americana abans que a mi. En no rebre ofertes vaig decidir entrenar i em van oferir dirigir el sub-18 del Galatasaray.” Digbeu explica que els joves del bàsquet de base del club turc tenen una ciutat esportiva a Florya, un barri que hi ha a prop de l'aeroport Atatürk, on hi ha els joves de futbol, de bàsquet, un pavelló de bàsquet i molts camps de futbol. L'exaler francès, que viu a Turquia perquè la seva dona és d'allà, explica que va pujar al primer equip tres dels seus jugadors: “Ege Arar, Kristijan Nikolov i Göktürk Ural van passar pel sub-18 i després van estar amb Ataman, vaig fer una bona feina al Galatasaray de base”, diu Digbeu, que va ser medalla de bronze com a ajudant de la selecció turca el 2015 a Itàlia en un partit, curiosament, que van vèncer a França, nacionalitat de l'exblaugrana.

3
títols
europeus tenen a les vitrines els equips turcs: la Korac del 1996, l'Eurochallenge del 2012 i l'Eurocup del 2016. En els dos últims, el tècnic era Ataman.
1
any
va coincidir Digbeu amb l'ara tècnic del Galatasaray Ergin Ataman a Bolonya l'any 2007.
4
anys
va estar Alain Digbeu com a tècnic del Galatasaray dirigint l'equip sub-18 amb el qual va fer pujar al primer equip Ege Arar, Kristijan Nikolov i Göktürk. Al seu primer any va ser campió de la regió d'Istanbul.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)