Eurolliga

Eurolliga

Entrenar-se entre cerveses

La cervesera Efes Pilsen concentra l'activitat del primer equip i dels equips de base. És a quinze minuts de l'Abdi Ipekçi i els mítics exjugadors no obliden l'olor de civada quan s'entrenaven

Tunçeri,ex-Efes, s'ha retirat per ser a la federació turca amb els seus amics Türkoglu i Onan: “L'Efes és el club dels puristes del bàsquet, no tenen futbol. Tothom recorda l'olor de cervesa”

Tuncay Özilhan, el president de l'Anadolou Efes, no oblidarà mai l'1 de juliol del 2011. El govern turc prohibia, enmig de la polèmica, que una empresa de begudes alcohòliques patrocinés clubs esportius. L'Efes Pilsen –manté el nom des de la seva fundació, el 1976–, el club que va portar al país el primer títol europeu de la història en tots els esports –la Korac el 1996–, havia de canviar de nom: naixia l'Anadolou Efes. Però el bàsquet en aquest club no ha deixat d'anar lligat a la cervesa. De fet, cada dia la pilota bota entre caixes d'aquesta beguda a la fàbrica.

Els noms que han passat pel club diuen molt de la dimensió i la importància que ha tingut arreu d'Europa des de fa anys: els turcs Türkcan, Türkoglu, Erdogan, Ilyasova, Erden, Tunçeri; el grec Kakiouzis, el montenegrí Drobnjak; els croats Popovic i Kasun; molts serbis com ara Savic, Rakocevic i Vujanic, i nord-americans de renom: Langdon, Haislip, Alston, Thornton, Smith i Farmar. Un dels factors que tenen tots ells en comú és que quan entren en una cerveseria automàticament la ment els transporta fins a la seva etapa a l'Efes. No és una cosa gaire coneguda però sí molt curiosa: la pista on s'entrena l'equip turc és un pavelló que està dins de la fàbrica de cerveses que tenen a Istanbul. Aproximadament a un quart d'hora de l'històric pavelló d'Abdi Ipekçi. Un dels membres del club, exjugador del bàsquet de base però no d'elit i dels pocs que parla castellà a l'Efes, Utku Yusuf Özciger, ho explica: “Les instal·lacions les tenim per al primer equip i també per als equips de formació, a l'Abdi Ipekçi Arena hi juguen també els equips femenins i d'altres esports, com el voleibol, i no sempre tenim disponibilitat per fer els entrenaments.” Són molts els jugadors que recorden de la seva etapa a l'Efes que cada vegada que entraven a les instal·lacions l'olor de la civada els arribava automàticament. És l'únic club del món que s'entrena entre cerveses. I és que el seu president, Tuncay Özilhan, així ho va voler. Igual com va reconèixer no haver estat encertat quan el 2011 Perasovic va deixar de ser el tècnic de l'Efes a mig curs. Ara l'ha tornat a fitxar. Però qui explica millor la història de l'Efes és mític a l'entitat: Kerem Tunçeri.

De l'Efes a la federació turca

Va defensar la samarreta del club en dues etapes diferents (2000-2004) i (2009-2013). Aquest ídol nacional va acceptar el curs passat jugar a segona divisió al milionari Acibadem Üniversitesi SK, però aquest estiu va rebre una oferta millor. El canvi de president a la federació turca, amb l'entrada a la presidència del seu amic ex-NBA Hidayet Türkoglu, li va obrir les portes a ell com a mànager general, i també al seu amic i exjugador Ömer Onan. Casualitat que tots siguin ex-Efes? Companys de selecció s'han retrobat. Tunçeri, ex-Madrid (2006-2008), defineix l'Efes: “És l'essència del bàsquet turc, és un club de bàsquet amb majúscules, no té el futbol al costat com passa en altres clubs, i això el fa únic.” El base nascut a Istanbul (14-04-1979) subratlla un fet insòlit: “Històricament els joves que volíem jugar a Turquia passàvem per l'Efes, per això hi ha hagut tants jugadors. I vam assolir la Korac i es va arribar a una final four de l'Eurolliga, però ara hi ha altres clubs que han apostat fort pels joves, com en altres països.” Tunçeri explica el motiu del nivell de la lliga turca: “La normativa permet tenir sis jugadors estrangers, i molts equips tenen sis americans i dos turcs bons i tenen un nivell competitiu alt.”

7
derrotes
en 22 partits li van costar el càrrec el 2011 a Perasovic a l'Efes. Hi va ser sis mesos. Van separar els seus camins el 22 de març. A l'equip hi tenia Nachbar, Rakocevic, Thornton i Tunçeri. La derrota contra Mersin (84-79) va ser la sentència.
13
títols
nacionals té l'Efes. El primer títol europeu d'un esport del país: la copa Korac del 1996.
1969
any fundació
de la cervesa Efes, que va començar amb fàbriques a Istanbul i a Izmi. El club es va fundar el 1976.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)