Eurolliga

Bàsquet

Eurolliga

Indicis de consistència

El Barça es fa valer contra el Darussafaka en un enfrontament crític resolt en l'últim minut des del tir lliure

Enfilat a Tomic, quan millor juga l'equip es manté ferm tot i rebre un 2-15 (53-57, 28')

Fa de mal argumentar que vint dies enrere el Barça hagués superat el plantejament del Darussafaka. L'equip maldava aleshores per aguantar-se dret durant quaranta minuts i les inclemències del joc, per minses que fossin, el comprometien enormement. També ho van fer contra els turcs, però avui els blaugrana es mostren més compensats. Tomic il·lumina els atacs, el perímetre ho entén i Bartzokas té jugadors amb prou to físic per modificar paràmetres defensius segons les conveniències imposades per l'oponent. Fins a on es podrà arribar des d'aquí ho dirà la competició, però el cert és que superada una enrevessada primera volta l'equip no ha perdut el tren.

A foc lent

Al Barça li va costar sincronitzar-se i determinar el seu ritme ofensiu. N'eren causa els canvis d'home en defensa que feien els jugadors turcs –tots llevat d'Erden, que es mantenia amb Tomic. La rereguarda del Darussafaka dictava la primera velocitat de pas, massa lenta per les intencions blaugrana. Per postres, els turcs enfocaven bé des de la llarga distància (6-13). En l'opacitat col·lectiva, fou la lectura del joc per parelles de Navarro i Tomic el que va arranjar l'equip (11-15). En el progrés, solidificada la defensa a mitja pista en els blocs indirectes, el problema es va focalitzar en el rebot. Si bé el Darussafaka localitzava tirs ja no els alliberava completament, però mossegar els refusos de l'anella l'equilibrava. El partit era de tarannà lent, a voltes letàrgic, i qui millor corria eren els de Blatt –poc però amb precisió.

Les rotacions no van canviar la situació en el segon quart. No pas inicialment, quan amb Tomic reposant el joc havia d'involucrar més jugadors per bastir una ofensiva mínimament mordaç. A l'equip li costava i no aconseguia idear bones situacions de tir (24-28), però no s'accelerava sense motiu. D'aquí que Renfroe i Vezenkov l'avancessin en el marcador (35-34), si bé una defensa vacil·lant seguida d'un atac corcat van permetre Wilbekin anotar de tres en tres (35-40).

Fer i refer

La tornada dels vestidors fou viva, enèrgica al darrera i dinàmica al davant. Una represa contundent (45-40, 22') que va obligar Blatt a parar el partit. Amb o sense pilota, es negava l'espai i les possibilitats ofensives al rival i, fent passar la pilota per les mans de Tomic, l'escomesa era ordenada i punitiva (51-42). Però el Darussafaka no va sentir-se intimidat. Va interpretar la situació des la inspiració d'Anderson i va capgirar el marcador amb celeritat (53-57). Tampoc va empetitir-se el Barça, tot i que sentia que havia fet més del que deia el 59-57 a deu minuts del final.

Amb la segona unitat blaugrana empetitint el camp, els turcs jugant per fora renunciant al joc dins la zona –en ocasions amb Moermann en posició cinc– i amb el marcador igualat (63-63, 34'), Bartzokas va tornar Rice i Tomic per dotar l'ofensiva de densitat –la defensiva era patrimoni de Renfroe. Tots dos es van fer valer (69-65), però també Wilbekin (69-68) i Koponen (72-68). I de nou Wilbekin (72-71 a 1:40). Un desenllaç frenètic amb més encerts que errades (Renfroe i Anderson) i clausurat feliçment des del tir lliure.

10
rebots
ofensius tenia el Darussafaka al descans, per 10 en defensa del Barça, dels quals els turcs en van treure 13 tirs més de camp (26 per 39).
10
jugadors
va utilitzar Bartzokas, entre els 29 minuts de Rice i els 13 d'Oleson.
27,3
de valoració
d'Ante Tomic en els tres últims partits d'Eurolliga, el millor jugador de tota la competició en l'interval.
Fa dies que som tots els jugadors, ens entrenem junts, i això es nota. Hem sabut patir i tirar-ho endavant entre tots
Juan Carlos Navarro
El partit ha estat molt ben jugat per tots dos, i el Barça ha guanyat perquè ho ha fet una mica millor
David Blatt
No pots assegurar res, de l'Eurolliga. Nosaltres des de l'inici juguem finals. I aquest partit també ho era
Georgios Bartzokas
Hem patit molt durant el partit, perquè el Darussafaka juga amb disposicions de jugadors molt poc habituals
Ens ha costat ajustar-nos al fet de defensar quatre exteriors i un únic interior, però l'únic que compta aquí és si guanyes o no

El debut de Zizic

El Palau Blaugrana fou l'escenari del debut en l'Eurolliga d'Ante Zizic (1997). El pivot croat, que va treure de la rotació Furkan Aldemir –des que ha tornat de l'NBA el turc no ha completat cap partit decent–, va entrar a la pista a 2:40 per acabar el primer quart i des del primer instant va demostrar totes les seves qualitats. En cap moment va veure's superat per la situació i els seus 16:23 minuts van ser de molta qualitat. Al final, 4 punts (2/4 tirs), 6 rebots (2 d'ofensius), 2 recuperacions i 2 taps pera ell, que va acabar amb un 10 de valoració.