FEB

Milers d'emocions

L'Spar Citylift Girona ha arribat als 15.000 punts en competicions FEB quan encara no ha acabat la vuitena temporada en la màxima categoria

Aquest és el curs en què acredita la mitjana més alta (77,4)

Quan en l'últim partit de lliga Noemí Jordana va anotar el 42-42 de tir lliure contra el Campus Promete a pocs segons de la mitja part, probablement no sabia que acabava de signar el punt 15.000 en competicions FEB des que l'Uni Girona va pujar a Lliga Femenina. L'Spar Citylift Girona va acabar guanyant el partit (87-84) i, per tant, va deixar l'acumulat de punts (entre lliga, copa i supercopa, les competicions que juguen els equips de LLF) en 15.045. Una xifra il·lustradora de la realitat d'un equip que és un dels dos grans referents del bàsquet femení de Catalunya i també de l'Estat espanyol en la seva vuitena temporada en la màxima categoria.

La xifra rodona s'assoleix, a més, en la temporada que acabarà sent la més productiva de la història des del punt de vista anotador, més fins i tot que el curs d'or del club, el 2014/15, quan va guanyar la lliga. L'equip que van dirigir Ramon Jordana i Roberto Íñiguez va vorejar els 72,1 punts de mitjana. El que comanda Èric Surís, que s'ha destacat pel fet de ser el millor atac de la lliga, s'enfila fins ara als 77,4 i, amb cinc jugadores que anoten 10 punts o més de mitjana (16,6 d'Ibekwe, 14,7 de Peters, 11,9 de Leo Rodríguez, 10,5 de Spanou i 10,0 de Coulibaly), no fa la sensació que les dades puguin canviar gaire en els –com a màxim– deu partits que queden. Entre totes cinc garanteixen 63,7 punts per partit. L'Uni és l'equip que anota més punts de la lliga. Té el millor encert en triples (35,9%) i el tercer en tirs de camp (44,7%).

Noms per a la història

Per descomptat, són les jugadores amb més longevitat en la plantilla les que han aportat més en aquests 15.045 punts. Noemí Jordana (sis temporades) n'hi ha aportat 1.455 (gairebé el 10%), i Anna Carbó (cinc temporades), 1.108 (7,4%). Però a continuació ja hi apareix una de les grans anotadores que ha tingut l'equip, Ify Ibekwe (968), que si manté la seva mitjana actual podria avançar ja Anna Carbó al final de temporada. Que jugadores amb només dues temporades al club com Gisela Vega (511), Artemis Spanou (509) i Vita Kuktiene (443), o fins i tot amb un sol any com Vanessa Gidden (390) o Brittany Chambers (375), figurin molt amunt en la llista denota dos fenòmens. Un, que l'equip, tot i que consolidat, encara és jove en la màxima categoria. L'altre, que hi ha una gran rotació de jugadores en les plantilles d'un any a l'altre i que costa estabilitzar un nucli de jugadores de referència. Malgrat tot, s'ha fet algun progrés. Mentre que Angelica Robinson, Vanessa Gidden o Chelsea Gray van marxar després d'haver-se promocionat a Girona un any (en el cas de Gray, ni això), amb Artemis Spanou i Ify Ibekwe s'ha aconseguit com a mínim una renovació per una temporada, impensable anys enrere.

EN XIFRES

13,1
punts de mitjana
per partit entre les temporades amb més anotació (l'actual) i menys (2010/11)
62
de les 69
jugadores que han disputats minuts amb l'Uni en la màxima categoria han anotat.
19,6
punts per partit
de Chardé Houston, la jugadora amb millor mitjana anotadora.
92
punts és el rècord
del club en un partit. Va ser contra el Celta, el curs 2011/12 (92-52).

De Chardé Houston a Chelsea Gray

Les dues millors anotadores de les vuit temporades de l'Uni en la màxima categoria van tenir dos punts en comú: eren sobreeixidors de talent i no van acabar la temporada. Però a partir d'aquí s'acaben les semblances. Chardé Houston (19,63 punts) va jugar els primers 11 partits de la temporada 2013/14. D'uns inicis en què tot l'equip jugava per ella es va passar a una fase en què tot l'equip havia de renunciar a qualsevol opció que no fos Houston perquè quan la nord-americana tenia la pilota ja no la deixava. Res a veure amb Chelsea Gray (18,0 punts per partit), que en 10 partits (2015/16) va posar-se tothom a la butxaca pel seu talent (per alguna cosa va ser la base titular en l'última final de la WNBA), capacitat d'anàlisi i facilitat per desequilibrar a partir del seu un contra un, del seu tir o –per sobre de tot– d'una visió de la passada que, al principi, va costar d'assimilar a la resta. El seu cervell processava el joc molt més de pressa que el de la majoria. A diferència de Houston, la marxa de Gray –li van triplicar el contracte a Turquia– va ser molt lamentada, fins i tot massa, i refer l'equip va costar. El podi de millors anotadores de l'Uni el completa Ify Ibekwe (16,98). Més enrere, Vanessa Gidden (15,0), Krissi Givens (15,1), Haley Peters (14,7), Jacinta Monroe (14,0), Angelica Robinson (13,9) i Brittany Chambers (12,5).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)