Eurolliga

Abduïts per la tristor

Enèsima decepció del Barça Lassa, que cau a la pista del Darussafaka després d'un segon quart esperpèntic

La reacció posterior no mitiga els mals d'un equip al llindar de l'eliminació matemàtica

Per molt que matemàticament encara no està eliminat –podria quedar-hi ja la jornada vinent, a la pista del Madrid, i encara li quedarien tres partits insulsos per jugar–, la realitat ja va dictaminar fa temps que el Barça Lassa seria incapaç d'accedir al play-off. Ignorar-ho era enganyar-se, per molt que s'hagin anat succeint propòsits d'esmena, desmentits constantment a la pista.

El pòsit que quedarà del periple europeu d'enguany és el d'un equip buit de contingut, transparent en la dificultat i que ha exhibit una continuïtat tan migrada que ni tan sols li dona per prolongar-la gaire en els partits. A la pista del Darussafaka es va reviure la cançó de l'enfadós que està acompanyant els blaugrana en el torneig. Es passa de la més absoluta mediocritat (43-22 en el descans) a una reacció que no va enlloc perquè hi ha massa elements en un altre món, i el que surt de la banqueta aporta poc. O res.

Desballestats

L'equip va entrar amb bon peu al partit, mesurant les possessions –atacs llargs, al límit del temps– i localitzant en l'encert des del triple el trampolí per distanciar-se en el resultat. Tomic també hi tenia un cert pes, fent-se present als dos costats del camp. Entre això i el desencert de l'equip turc, neguitós al principi, tot fluïa (7-13, 7'). Però, la irrupció de Faverani –o el primer descans de Tomic– va despullar els de Bartzokas, que van començar a cedir el rebot i alhora el ritme de partit. I amb l'entrada de segon parcial, el duel va canviar d'amo, amb Zizic fent-se gran sota els cèrcols i Clyburn castigant des de tot arreu (10 punts en el segon quart). Quan el pivot croat va tornar a la pista, l'avaria era de consideració (27-17, 16').

Sense cap capatàs que hi posés un punt de pausa –Rice i Renfroe acumulaven despropòsits (-7 de valoració en el descans)–, el rival va disposar de camí per teixir transicions i les diferències s'engrandien a mesura que es feia més visible el desgavell, amb tots els jugadors engolits per la situació i per les particularitats del Darussafaka, que erosionava amb el seu joc de quatre petits. A la mitja part, 43-22 i una sensació d'impotència que feia realment feredat.

Insuficient

El pas pels vestidors va ser regenerador. Amb Oleson convertint-se en ombra de Wanamaker –les dues faltes ràpides en el primer parcial l'havien limitat en la primera part– i l'abnegació al darrere de Claver i Tomic, l'equip va poder col·lapsar l'atac turc, sense tanta alegria com abans i amb més errors (onze pèrdues en la segona meitat). També va trobar en Perperoglou una via per anotar acostar-se (9 punts del grec en el tercer quart). I, a principi de l'últim, es va situar 54-47 (33').

Però per mantenir el to era imprescindible moure la banqueta –a Claver, per exemple, se'l veia fos en els últims minuts–, i d'allà no en van sortir relleus prou qualitatius. A més, el Darussafaka va trobar rèdits gràcies al rebot ofensiu (7 en l'últim quart, amb un Batuk esplèndid), fet que li va permetre mantenir els blaugrana a ratlla, sense que tinguessin la possibilitat de pujar-li a cavall del tot (59-53, 36'). Rice i Tomic van assumir el pes en el tram final, però el Barça Lassa no va anotar ni una sola cistella de camp en els últims 2:53 de partit. I així és impossible aspirar a res. Enlloc.

El segon quart ha estat un desastre per a nosaltres. No hem fet res bé. El nostre pla era controlar el ritme amb paciència, i hem fet el contrari
Georgios Bartzokas
A la mitja part hem tingut una reunió dura al vestidor. Els he dit què estàvem fent malament i com s'havia de corregir per millorar-ho
Per guanyar aquí ho hauríem d'haver fet molt millor. Hem millorat en el tercer quart, però en l'últim no hem estat sòlids
Georgios Barzokas
Hem tingut una gran davallada en el segon quart. Hem de defensar millor i controlar els partits, sobretot a fora
Brad Oleson
La primera part que hem fet ha estat excepcional, i en defensa hem deixat en 56 punts un equip molt talentós
David Blatt

Faverani, amb molèsties al genoll

Gairebé coincidint amb el final del partit a Istanbul, s'anunciava la llista d'altes i baixes per a la propera jornada en la Lliga Endesa. El Barça Lassa va optar per donar d'alta Navarro en el lloc de Faverani. Més tard, el club va precisar que el pivot brasiler té molèsties al genoll dret. De fet, se li han de fer proves en les properes hores, quan torni a Barcelona, per determinar-ne l'abast. En tot cas, és més que probable que el capità reaparegui demà a la pista del Divina Joventut, després d'estar un mes de baixa per l'apendicitis. Si bé va viatjar a Turquia amb l'equip i es va vestir de curt, Bartzokas no li va donar cap minut. D'altra banda, Koponen va haver d'abandonar el partit a principis de l'últim quart per un tall en una parpella.