ACB

Lliga de gegants

Lliga Endesa. Sense cintura econòmica per fitxar els grans físics, els equips de l’ACB aposten pel talent i la figura del cinc clàssic es consolida

Els pivots amb prou capacitat atlètica per jugar per sobre del cèrcol, per recuperar a temps la posició després de fer una ajuda i capaços de canviar i defensar amb garanties a set metres de la cistella són els que avui asseguren títols. Però els cinc físics que defensivament se sàpiguen fer grans són comptats i a un preu de mercat inaccessible per als equips de l’ACB, i els que s’hi assemblen (o s’hi podrien assemblar) no posseeixen el bagatge i la comprensió tàctica que demana la lliga espanyola. I gastar per gastar, els equips aposten pel talent. En aquest cas, pel dels gegants deutors del joc del pivot clàssic, de la vella escola. Amb els fitxatges confirmats aquesta setmana de Pleiss (València), Kuzmic (Madrid) i Karnowski (MoraBanc), la meitat dels equips de la Lliga Endesa en tenen un.

Per guanyar partits

Són jugadors de pal baix, de fixar defenses guanyant la posició, de jugar amb els dos peus a terra i que rarament, per no dir mai, juguen per sobre l’anella. Pivots que intimiden guardant la posició, que defensen la zona ocupant l’espai, sense sortir (ni encara menys canviar) en el joc per parelles. Pivots de joc lent i mesurat i que generalment han desenvolupat, justament per aquesta mobilitat entre escassa i nul·la, una riquesa tàctica i una lectura del joc que en l’ACB és valuosíssima. Jugadors que arrodoneixen la bateria interior, necessaris per les distàncies llargues, adequats per canviar el ritme dels partits per bé que en el bàsquet actual no poden ser l’element decisiu dels equips que a més de partits aspiren també a guanyar títols –els fruits del binomi Barça-Tomic en són un exemple.

El canvi del Madrid

Pleiss millora Kravtsov, Shermadini ha anat a l’Unicaja en el lloc de Musli (Omic), Balvin evoluciona Planinic a l’Herbalife i Karnowski cobreix la marxa de Shermadini. I la continuïtat de Pustovi i Jordan és un tresor per a l’Obradoiro i la Penya en la seva particular lliga.

De tots els moviments confirmats fins ara, però, el més sorprenent és el canvi de direcció que ha decidit fer el Madrid, incorporant Kuzmic i deixant marxar Othello Hunter, que a més ha reforçat el CSKA de Moscou. No és agosarat pensar que el pivot bosnià serà més determinant que Hunter en la Lliga Endesa, però fa de mal dir que passi el mateix en els paràmetres de l’Eurolliga.

T. Pleiss (2,18 m) València
A. Pustovi (2,18 m) Obradoiro
A. Tomic (2,17 m) Barça
O. Balvin (2,17 m) Herbalife
G. Shermadini (2,16 m) Unicaja
P. Karnowski (2,15 m) MoraBanc
J. Jordan (2,15 m) Joventut
O. Kuzmic (2,14 m) Madrid

L’Eurolliga transita per una altra banda

Ekpe Udoh (Fenerbahçe) va ser l’MVP de l’última final a quatre i llevat de l’Olympiacòs, cap dels vuit equips de play-off de l’última Eurolliga tenia un cinc de patró clàssic en la seva plantilla. Encara amb alguns moviments per completar –al CSKA, per exemple, li manca encara fitxar un altre interior–, els pivots grans en els equips de l’Eurolliga fora de l’ACB són una excepció. Així, en el Khimki de Georgios Bartzokas hi ha Dimitri Sokolov (2,14 m) i en l’Olympiacòs hi continua Nikola Milutinov (2,13 m). Però més enllà d’ells, cercant aquest perfil de jugador, només hi ha Ian Vougioukas, més petit (2,11 m), fitxat aquest estiu pel Panathinaikòs de Xavi Pascual.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)