Eurolliga

Tensió permanent

Conflicte obert. A tan sols un mes i mig de la primera finestra de partits de seleccions, l’Eurolliga i la FIBA continuen sense posar-se d’acord

Han passat les setmanes i el conflicte entre l’Eurolliga i la FIBA es manté enquistat, lluny de resoldre’s. Però la situació no pot prolongar-se eternament, perquè el mes que ve hi ha fixada la primera finestra de partits de seleccions classificatoris per al mundial del 2019 i coincidirà amb una jornada de l’Eurolliga [vegeu el gràfic de dalt]. I, si no hi ha acord previ, la col·lisió serà inevitable.

Molta història

En els dos darrers anys, la tensió entre els ens ha anat in crescendo. Per la decisió de la FIBA de variar el format de classificació per la copa del món del 2019, introduint partits de classificació dins el calendari reservat fins ara als clubs (novembre i febrer), i també, l’intent de crear una competició de clubs com a alternativa a l’Eurolliga, la Champions League. En aquest últim cas, els torneigs estan cohabitant, si bé la jerarquia –per decisió dels clubs referents d’Europa– la conserva la mateixa Eurolliga.

Les dues parts s’han anat intercanviant algunes propostes, però cap ha arribat a bon port. Les últimes han estat l’eliminació de les finestres i la concentració de partits de seleccions al juliol –amb dues setmanes de preparació al juny–, per part de l’Eurolliga, i l’oferiment de la FIBA d’endarrerir un dia (dels dijous als divendres) els partits de seleccions durant les finestres i, després que l’Eurolliga traslladés la jornada cap al dimarts. Cap d’elles té vigència, ja. La distància es manté i deixa en situació d’indefensió els jugadors que disputen la màxima competició continental. Algunes federacions han dit públicament que els convocaran i això els situa entre dues aigües. Per exemple la llei de l’esport espanyola els obliga a acudir a la crida de la selecció.

L’Eurolliga fins ara ha estat ferma en la seva posició, i alguns clubs com el Zalgiris han fet saber que no cediran els internacionals. En aquest aspecte, lamenten que la FIBA no es mostri tan bel·ligerant amb l’NBA, que fa mesos va afirmar que ni pararia la competició ni encara menys cediria cap jugador.

Volem que el desgavell s’arregli. Hem fet ja tres propostes sense èxit i en farem una quarta o cinquena si fa falta
Jordi Bertomeu
CEO DE L’EUROLLIGA
No creiem que els campionats nacionals i les seleccions puguin resultar devaluats pels interessos d’uns pocs clubs
Patrick Baumann
secretari general fiba
No és problema del calendari de l’Eurolliga. El que no es pot consentir és que es juguin duels de seleccions sense els millors
Jordi Bertomeu
CEO DE L’EUROLLIGA
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)