Eurocopa

Un tiberi a Gernika

L’Spar Citylift Girona devora el rival amb una defensa excelsa en el tercer quart (6-23) i converteix l’estrena europea en una festa

La diferència final podria ser important en un grup que s’entreveu equilibrat

L’Spar Citylift Girona va tenir l’estrena somiada a l’Eurocopa. La que li permet sumar la primera victòria, fer-ho per una diferència irrecuperable pel rival a Fontajau i exhibint un nivell col·lectiu–sobretot al darrere, el millor de la temporada– que deixa la desfeta de Salamanca en un fet anecdòtic sense cap pes afegit. Particularment, el tercer quart va ser meravellós, sense aixecar mai el peu ni quan el rival hi convidava, en abaixar els braços. L’Uni va devorar el rival i la seva voracitat va tenir un premi (+24) que podria tenir transcendència en el desenllaç final d’un grup que no sembla propici a resultats d’aquest calibre.

L’efecte Marina Bas

Ja feia bé el Gernika de jugar a despistar amb l’alta de Marina Bas. La irrupció de la pivot russa, capaç de jugar a sota, de penetrar i de llançar triples –fins a l’abús– va ser un maldecap per a l’Uni en la primera meitat (12 punts). La solució va venir de l’activitat defensiva, de Núria Martínez disfressada de tiradora (també 12 punts a la mitja part) i, quan el Gernika va ajustar millor la defensa en el segon quart) del rebot d’atac (11 en l’intermedi).

Però l’equip gironí va manar sempre, des de l’inici (2-10), malgrat els problemes que creava Bas als dos costats, les dificultats per tancar bé Pina i, a l’altre costat, els problemes de Colhado per llegir quan li feien 2 contra 1.

Quan defensar agrada

Cinc punts seguits de Traoré en transició van situar el 18-29. El tècnic local va aturar el partit i va prendre dues decisions: atacar Alminaite amb Bas oberta i, més tard, defensar en zona. A l’Uni li va costar atacar-la però Surís va trobar la fórmula amb Núria Martínez dividint i tres grans en pista (Colhado, Evans i Traoré), que van sostenir un avantatge decent (31-39).

La mitja part va rearmar l’Uni. El tercer quart va ser una simfonia col·lectiva al darrere i el Gernika es va sentir ferit, expulsat del partit. Mendy va fer un recital al darrere i en atac, a més de les que anotaven, lluïa Evans i la seva capacitat de generar avantatge buscant el costat dèbil contra la defensa zonal. El Gernika només va anotar 6 punts (6-23) però és que en els vuit primers minuts només van ser 2. L’últim quart només va servir per repartir minuts, sense oblidar els deures defensius. Malgrat això, la diferència va arribar als 29 punts (45-74).

3/10
tirs de camp
del Gernika (4 punts de Bas i 2 de DeVaughn) en el tercer quart, per 10/19 de l’Uni.
Tants viatges també tenen una part bona: hem fet unes colònies de tres setmanes, ens coneixem i hi ha una gran química
Èric Surís
Bas ens ha sorprès perquè és una gran jugadora però hem buscat contactes que ens informessin. El +24 pot ser rellevant en un final igualat
Èric Surís
Estic molt content per la victòria, per com ha anat el partit, per les ganes que demostrem. Avui és el punt de partida del que volem ser
Èric Surís
15
rebots
dels 36 que va tornar l’anella del Gernika van anar a mans gironines i 21 a les mans locals.

Homenatge a Ramon Sitjà

La representació gironina de la federació catalana de bàsquet i diversos clubs gironins han escollit el partit de dissabte contra l’Uni Ferrol –el primer que l’Spar Citylift Girona disputarà a Fontajau, a les 7, televisat per TDP– com a escenari d’un multitudinari acte d’homenatge a Ramon Sitjà, mestre de pràcticament totes les generacions que han format la història del bàsquet gironí, mort diumenge passat. L’Uni posa a disposició de la resta de clubs entrades de franc per a jugadors, entrenadors, directius i familiars.