FEB

Una victòria terrenal

Mendy, Núria Martínez i Alminaite són fonamentals per derrotar el Gernika en un partit que no se segella fins al quart període

La millora defensiva del tercer quart és determinant contra un rival molt incòmode

No és bo guanyar sempre en el tercer quart, perquè et desubica. La tova europea (57-81) de l’11 d’octubre devia coure a la plantilla del Gernika perquè l’equip basc, molt més endreçat, va saber furgar en les febleses de l’Spar Citylift Girona. L’equip gironí va tornar a guanyar i es manté en el grup de capdavanters (4-1), però el Gernika –que estarà entre els millors de la lliga– el va fer baixar a la terra. Com a mínim, el va obligar a jugar 40 minuts (80-70).

La primera meitat no va tenir res a veure amb les dels últims partits. L’Uni no va saber trobar Colhado a dins –nit difícil, la seva– i d’inici ho va haver de fiar tot al triple (4/8 en el primer quart) i al rebot d’atac (6) perquè la transició era escassa i poc precisa. A més, Bas anotava amb facilitat fins que els braços inacabables d’Alminaite la van intimidar i l’encert de la russa es va acabar. A més, les portes enrere del Gernika –quan el rival defensa amunt, són més fàcils de trobar– van costar massa punts a l’inici.

L’equip basc, amb pressió a tota la pista i minuts de defensa zonal, va intentar protegir el seu rebot, carregar-se poc de faltes –en el segon quart els xiulets dels àrbitres semblaven estar en vaga– i trencar el ritme gironí. Es podria dir que ho va aconseguir. De fet, feia molt de temps que Surís no demanava dos temps morts en la primera meitat.

‘Oh là là’, Magali...

En el segon quart, però, es va obrir una escletxa amb uns quants mals balanços defensius de les basques. I aquí, Mendy –memorable primera meitat, amb 3/3 triples inclosos–, Traoré i Rosó Buch no perdonen (13-3 i 35-25, 15’), però una mala decisió en atac de Traoré (tap de Bas) va acabar amb antiesportiva d’Alminaite, i el Gernika, sumant de tres en tres (2+1 d’Alston i triple de Bas), va tornar al partit (37-36) tot i haver-ne perdut el pols uns minuts.

Tornant del vestidor Romeo va forçar la tercera de Pina en atac, però el Gernika va aprofitar errors gironins per avançar-se (43-44). L’Uni havia sortit amb la voluntat de cargolar un punt més al darrere i quan va arribar l’encert el partit es va decantar. Cinc punts més de Mendy (el quart triple sense error i un 1 contra 1) i set punts seguits de Núria Martínez van solucionar-ho en cinc minuts (57-46). A Mendy li havien de fer tres faltes perquè en xiulessin una, però Bas estava sota control d’Alminaite i el Gernika tancava el tercer quart amb 4/17 tirs de camp (61-52).

Només començar l’últim període Núria Martínez va forçar la cinquena falta de Pina –i de rebot una tècnica a Mario López– i un triple seu i un altre de Conde van donar aire (71-60). Però el Gernika, hipermotivat, va tornar (71-66) i van haver de ser Colhado –que es va reconciliar amb ella mateixa amb un parell de rebots valuosos i dos grans bàsquets– i Romeo –des del tir lliure i amb una cistella increïble després d’un eslàlom entre quatre rivals– les que tanquessin una victòria molt més folgada que desestressada.

En el tercer quart hem fet un pas més en defensa. Ha estat correcte per treure la victòria contra un rival dels forts de la lliga
Èric Surís
S’han tancat molt i ens han faltat serenor i lucidesa per moure més la pilota per trobar millors angles de passada, però l’actitud és excel·lent
Èric Surís
Hem estat víctimes del subconscient, de la dinàmica de primers quarts excel·lents, de segons d’encarrilar-ho i de tercers de trencar partits de més de 30