Eurolliga

Eurolliga

Té un banc de proves

Els titulars del Fenerbahçe juguen 9,3 minuts més en l’Eurolliga que en la lliga turca; els del Barça només ho poden fer 1,4 en l’ACB

Els d’Obradovic han guanyat set partits, tots amb un marge mínim de 17 punts i amb jugadors que no han debutat en l’Eurolliga o que són testimonials

La nova Eurolliga té un factor determinant, que és que cadascun dels 16 equips tenen una realitat ben diferent pel que fa a les seves lligues estatals. En la lliga turca, el Fenerbahçe ha guanyat set partits (7) i ho ha fet passejant-se: cap dels set partits els ha guanyat de menys de 17 punts.

Les lligues europees tenen factors per afavorir els equips que juguen a Europa. Els equips russos, per exemple, fan el calendari abans de començar la lliga pensant en les majors facilitats per als equips que juguen a Europa: desplaçaments llargs quan encara no ha començat l’Eurolliga, canviant els dies de partits a dilluns per tenir temps de recuperació... És una situació que es repeteix i s’ha repetit històricament en les lligues de l’Est, com els equips que formen part de la Lliga Adriàtica. Però no és el cas de l’ACB que canvien, com a molt, de jugar diumenge al matí a jugar a la tarda.

Els bons i els no tan bons

Hi ha un factor determinant, al nivell d’exigència dels rivals en les lligues estatals s’hi afegeix després un factor determinant: el minutatge de les peces clau de l’equip. Agafant com a mostra el teòric cinc titular del Barça i mirant la comparació dels minuts que tenen a l’ACB en comparació amb l’Eurolliga la diferència és mínima a favor de la competició europea: Heurtel juga el mateix a l’ACB que a l’Eurolliga (23,2 minuts), Hanga 5,2 minuts més per partit a Europa, Sanders 1, Moerman 0,3 i Seraphin 0,6. Es podria dir que, fins ara, Sito Alonso no ha tingut el luxe de poder donar descans als seus titulars. Mirant, però, el Fenerbahçe la comparativa és espectacular. Sloukas juga 8,5 minuts més a l’Eurolliga que en la lliga turca, Wanamaker 10,7 –és qui juga més a l’Eurolliga amb 31,7 minuts per partit–, Melli 3, Datome 12,1 i Vesely 12,6. Això vol dir que, de mitjana, les peces clau del Fenerbahçe juguen 9,3 minuts més per partit en l’Eurolliga que en la lliga turca. Arriben, per tant, més descansats a les cites europees.

Turquia, lliga de turcs

El cas més clar és el de Melih Mahmutoglu. El capità de l’equip turc va ser l’únic que va rebre el permís en les finestres FIBA per marxar a jugar amb la seva selecció. El mateix que els turcs de l’Efes Balbay o Batuk. No eren una prioritat en l’Eurolliga. En la competició europea juga 4,3 minuts de mitjana. En la lliga turca 21,7. Dada impressionant. Un altre turc, Ahmet Duverioglu, juga més del doble a Turquia que en l’Eurolliga (16,2 minuts en la lliga i 7,8 en Eurolliga), o Sinan Güler (14,3 minuts a Turquia i 3,5 a Europa). Però la dada també reveladora és que hi ha turcs que ni han debutat a Europa i que a Turquia tenen minuts: Egehan Arna (12,9), Baris Hersek (9,3) i fins i tot ha debutat Efe Tirpanci. El fet que sigui obligatori sis turcs en acta fa que tinguin més protagonisme i més quan el partit està decidit. Es pot jugar amb sis nord-americans, cosa que dona més nivell a la lliga.

22,85
punts
de mitjana ha tingut en les set victòries que ha aconseguit en la lliga Turca. En cap dels set triomfs ha guanyat de menys de 17 punts. N’han perdut dos contra Efes (84-80) i Darussafaka (84-78), però ja han punxat tres i quatre partits respectivament.
6
jugadors
turcs han d’estar inscrits en l’acta en cada partit a la lliga turca. Els altres sis són lliures, poden ser sis nord-americans.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)