Eurolliga

Bàsquet

Eurolliga

Del no-res a vorejar l’èpica

El Barça Lassa, escombrat fins el tercer quart (70-45, 28’), es posa a davant en l’últim minut, però torna a perdre, a Vitòria

Ribas, Navarro, Hanga, Moerman i Tomic aixequen l’equip en el darrer quart

El final va acabar sent el mateix que en molts altres dies –cinquena derrota seguida en l’Eurolliga i 1-7 en els vuit darrers duels–, però l’últim quart d’ahir a Vitòria va ensenyar almenys que aquest Barça Lassa no està mort. Encara batega. I és que, quan l’equip estava grogui i totalment superat (70-45, 28’), va tenir el caràcter de rebel·lió i, amb un cinc fix (Ribas, Navarro, Hanga, Moerman i Tomic), va ser capaç d’avançar-se en l’electrònic en el darrer minut (81-82). Allà l’esforç acumulat el va castigar i va deixar al final en no-res la remuntada.

Amb 4-10 a un partit del final de la primera volta, la classificació passa a ser un aspecte secundari. El que cal és recuperar la cohesió col·lectiva, i els últims deu minuts poden ser un punt de partida. Això sí, fa falta moltíssima feina, ja que, en la resta de partit els blaugrana van tornar a ser un equip trist, fràgil, vulgar.

Perduts

Séraphin i Oriola es trobaven i capitalitzaven l’atac blaugrana, però el targarí va sortir en el cinc per frenar Shengelia, i no podia. El georgià va fer els dos primers triples que va intentar sense oposició i, amb la irrupció de Beaubois de la banqueta, el Baskonia va fer la primera tibada (22-13, 7’). Les primeres rotacions van donar una mica més de consistència als de Sito Alonso en defensa i, si bé no localitzaven la transició, sí que ho feien amb Tomic, inèdit el dimarts passat contra l’Unicaja. I la diferència va poder arronsar-se (25-22, 13’).

Tot va ser passatger. Un parell de minuts distret va ser suficient perquè els locals es reactivessin i l’atropellessin. Corrien, penalitzant-li el mal balanç defensiu, el cosien a triples –8/12 en la mitja part– i Shengelia feia el que volia. Això va anar estirant molt la diferència fins al 52-35, amb què se’n van anar als vestidors. I encara gràcies, ja que l’equip havia trobat petroli a partit dels rebots ofensius (9), que li havien generat fins a 14 punts en els dos primers quarts.

Lluny de servir perquè l’equip fes un reset, el tercer parcial va ser una prolongació del que s’havia vist fins llavors. Els bascos van continuar jugant amb dinamisme, passant-se la pilota i trobant bons tirs, i el Barça Lassa transitava per la pista com una ànima en pena. Rendits, fosos (-25).

Llum

L’equip va reaccionar al final de tercer quart, i hi va donar continuïtat a l’inici de l’últim. Hanga mossegava a primera línia; Navarro produïa i anotava de tres en tres, com Ribas; i la distància es va retallar fins al punt d’empatar després d’un 0-17 (74-74, 35’). Els locals van trobar aire amb cinc punts seguits, però el Barça Lassa no va desistir i, tot i que la fatiga era cada cop més visible, va situar-se a davant, amb triples de Ribas i Navarro (81-82 i 46 segons). Shengelia va trobar dos tirs lliures en una acció al pal baix i Huertas hi posaria el llacet després d’una pèrdua de Navarro, ja sense forces.

4/6
triples
de Shengelia ahir. En els 13 partits anteriors havia fet 4/23 (17,3%).
1-17
balanç
blaugrana lluny del Palau a Europa des del novembre del 2016. L’únic triomfs, a Milà.
21
punts
després de rebot ofensiu del Barça Lassa. En tenia 14 a la mitja part.
Per formar un equip és important tenir jugadors amb compromís. I avui [ahir] no tots els que han jugat han demostrat tenir-lo
Ribas, Navarro, Hanga, Moerman i Tomic han fet una exhibició. Han canviat radicalment un duel de -25 i hem estat a punt de guanyar
El que hem vist ja ho havia vist abans, però no en l’últim mes. Em sento molt orgullós, tot i que em sap greu haver perdut, lògicament
La situació és dura i complicada, és la realitat. Suposaria estar dos anys sense entrar entre els vuit millors d’Europa
Sito Alonso
És increïble que hàgim perdut un avantatge de 25 punts. Hem deixat de córrer, de defensar i hem comès molts i molts errors
Pedro Martínez
Hem fet que creguessin en la victòria, tot i que al final, ens hem refet. És bàsic guanyar aquests partits

Fins divendres a Moscou

Si bé avui hi ha programada la 13a jornada de la Lliga Endesa, els equips que juguen l’Eurolliga tenen aquest partit desplaçat, en el cas del Barça, al dimarts 2 de gener (18.30 h) a Sant Sebastià. Així les coses, el proper enfrontament dels blaugrana, l’últim del 2018, serà divendres vinent (18 h) a Moscou contra el Khimki de Bartzokas.