Eurocopa

Bàsquet

Eurocopa femenina

A tot drap i sense treva

L’Spar Citylift Girona busca a Grècia el millor resultat per encarrilar l’eliminatòria de 16 i rematar-la a Fontajau

Quan el rival l’exigeix, l’Olympiacòs es posa en mans de set jugadores

Elimin. de 16

Anada

Saint Amand - Venècia

xx - xx

Enisey - Hatay

10 h

Mersin - TTT Riga

16.30 h

Olympiacòs - Spar Citylift Gir.

17 h

Gdynia -Ragusa

18 h

Bydgoszcz - Carolo

18 h

Szekszard - Sleza Wrocláw

18 h

Landes - GA Kosice

20 h

L’Spar Citylift Girona torna a la competició europea. A diferència de fa un any, s’ha pogut estalviar una eliminatòria, però el que l’espera avui a Atenes contra el campió grec i dijous vinent a Fontajau és per posar-hi tots els sentits.

L’Olympiacòs és l’equip hegemònic del bàsquet femení grec que, certament, no té el potencial del masculí i no disposa de cap representant en l’Eurolliga. Però formar part d’aquest club té un pes, i el seu domini insultant a Grècia mereix tot el respecte.

Les dues cares de l’edat

A l’Olympiacòs li va costar desfer-se del Sepsi romanès en l’eliminatòria prèvia (derrota per 59-55 compensada a Atenes per 67-56) i allà es va posar de manifest que les gregues (4-2 en la primera fase, amb derrotes contra el Riga) poden ser invencibles en el context de la lliga estatal, però a Europa els falta com a mínim rotació. En els partits compromesos només les veteranes Evanthia Maltsi (39 anys) i Aikaterina Sotiriou (33) juguen un paper rellevant al costat del cinc titular.

Aquest fet, i la dada de l’edat de la plantilla –només les nord-americanes, la base Yvonne Anderson i la pivot Vicky Macaulay no arriben als 30 anys– donen una pista de quina pot ser una de les maneres de desbordar l’equip grec: jugar a tot drap i, si pot ser, tot el partit. Si, a més, forma part de l’ADN de l’Uni, oli en un llum. De l’edat es desprèn ofici, veterania i domini de les situacions a cara o creu com una eliminatòria FIBA, però també menys frescor a les cames, i més en una rotació curta.

Les dues foranes, la croata Mirna Mazic –vista a Fontajau amb l’AGÜ Spor–, la talentosa grega Stiliani Kaltsidou i l’exjugadora de l’Uni (2013/14) Olga Chatzinikolaou formen el cinc titular grec. Una rotació per fora, Maltsi –que hauria pogut ser base de l’Uni si Núria Martínez no s’hagués creuat pel camí–, com a especialista tiradora i aleres com ara Sotiriou i Spiridopoulou jugant amb la polivalència per donar algun minut de descans a dins. La resta juga minuts quan el rival ho permet.

Volem portar el partit on tenim clar que hi ha la clau: ritme alt, pressionar i córrer. Però no tenim cap botó, i menys amb un rival tan expert
Hi anem a guanyar, però, per bé i per mal, és un partit de 80 minuts, una truita que es gira a la meitat
Tenen una mitjana d’edat de 33 anys i els fa temibles. Tenen bagatge i recursos per refredar un partit si convé, amb bàsquet o fora del bàsquet
Espero un partit físic, dur, de contactes importants, travat. És al que juguen elles
9,5
minuts
per partit va tenir la setena jugadora de la rotació de l’Olympiacòs (Sotiriou) contra el Sepsi.
12
jugadores
de l’equip grec (totes les que han jugat menys una) han anotat algun triple en l’Eurocopa.
38,6
punts
és la diferència mitjana de les victòries de l’Olympiacòs en la lliga grega.
56-0
de balanç
de l’Olympiacòs en les tres últimes temporades de la lliga grega, ‘play-off’ inclòs.
La clau és no deixar-se anar mai, ni amb +10 ni amb -10. Ni especular ni permetre que et treguin del partit
No espero que cap jugadora faci res d’especial. Si tothom fa el que li toca, tindrem possibilitats
Èric Surís

L’altre equip dels germans Angelopoulos

Panagiotis i Giorgos Angelopoulos, els propietaris de l’Olympiacòs, van decidir l’estiu del 2015 que completarien el somni de ser hegemònics en el bàsquet grec comprant el club campió de l’A-1 femenina, l’Ellinikou. No els ha costat gaire mantenir-lo com a equip de referència en el bàsquet hel·lè. L’Ellinikou –així s’anomenava el club anterior– ja havia fet el doblet (lliga i copa) les temporades 2014/15 i 2015/16, i l’Olympiacòs l’ha imitat en les dues temporades últims, amb el mèrit afegit que no ha perdut cap partit ni de lliga regular, ni de play-off ni de copa.

Quan els Angelopoulos van comprar l’Ellinikou va mantenir l’entrenadora que l’havia portat a dominar el bàsquet grec, Eleni Kapogianni, que dirigeix l’equip des del curs 2012/13. Ara a Grècia domina la fase regular amb 9-0. El cuer és, ves per on, el Panathinaikòs (0-9) i és que la rivalitat entre els dos grans del bàsquet masculí grec no es reprodueix en el femení. A Grècia, els perseguidors de l’Olympiacòs són el Keratsiniou i el Panionios, tots dos amb 8-1. L’Olympiacòs els ha vençut a domicili per 18 punts i 12, respectivament. La resta de partits els resol per diferències al voltant dels 40 o 50 punts.

El matx d’avui es disputarà al pavelló Makis Liougas, de Glifada, el barri més al sud d’Atenes i un dels més luxosos, envoltat de platges, zones comercials amb botigues i restaurants dels que piquen. És un pavelló antic (1970) i fins que el 1985 es va construir el pavelló de la Pau i l’Amistat va ser el més gran d’Atenes i seu de finals de copa i partits de la selecció masculina. La seva capacitat oficial és de 3.232 localitats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)