Eurolliga

Bàsquet

Sito, fora; puja Alfred Julbe

El Barça Lassa destitueix Sito Alonso, tècnic fitxat aquest estiu per dues temporades i que en quatre mesos ha acumulat un balanç de 19-21

Alfred Julbe, l’entrenador del filial, es fa càrrec de l’equip de manera interina

Sito Alonso ja no és l’entrenador del FC Barcelona Lassa. El tècnic, fitxat aquest estiu amb un contracte per dues temporades amb una tercera d’opcional, va ser destituït ahir del seu càrrec. En els quaranta partits oficials que ha dirigit, el balanç d’Alonso ha estat de 19-21, un 12-7 en la lliga ACB i un 7-14 en l’Eurolliga. “El club li desitja el millor, tant en l’aspecte personal com en el professional, i agraeix la seva professionalitat i dedicació, tant en la feina relacionada amb el primer equip, com en la tasca realitzada amb el bàsquet formatiu”, es llegia en el comunicat emès ahir cap a les vuit del vespre. Dirigirà l’equip de manera interina Alfred Julbe, fins ara màxim responsable de l’equip filial.

Moltes hores, pocs rèdits

L’últim partit que ha dirigit Sito Alonso va ser diumenge a la pista del Baskonia, el seu club la temporada passada. A Vitòria el Barça va perpetrar una de les pitjors actuacions de la seva història, anotant la segona cistella quan faltava poc més d’un minut per acabar el primer quart i quan el marcador assenyalava ja un 24-2 en contra. El Barça va acabar perdent 96-72 i ahir al matí l’equip va tornar de la capital alabesa. De l’aeroport es va dirigir al Palau Blaugrana, on Sito va dirigir el que acabaria sent el seu últim entrenament com a tècnic blaugrana.

En hores de dedicació, l’entrenador aragonès no ha tingut rival, però això no s’ha traslladat a la pista. En els dos primers mesos de competició, el Barça va acreditar un 11-7 de balanç, amb un 7-2 en la lliga i un 4-5 en l’Eurolliga. Llevat del partit contra el CSKA al Palau en la primera setmana de gener (85-72), els millors minuts de joc d’aquest equip van ser aleshores, a l’octubre i a mitjan novembre. Des del desembre, el balanç és de 8-14 (5-5 i 3-9) amb els blaugrana immersos en una severa ratxa negativa, la tercera de la temporada, en què acrediten dues victòries (contra la Penya i el Brose al Palau) i set derrotes.

Com els equips petits, el botí que alleugereix al Barça el 19-21 el va aconseguir en l’arrencada de la temporada, quan els equips encara estan tots per agafar. En el desenvolupament, de manera més o menys notòria la pràctica totalitat dels rivals han anat consolidant conceptes i definint responsabilitats. En el cas del Barça, l’esdevenir de la temporada ha estat una completa involució. L’equip ha perdut un llençol a cada bugada, coses que feia bé o molt bé les ha vulgaritzat i els senyals de vida que ha transmès han estat moribunds.

Gestió de grup, rols

Superats quatre mesos de competició, només Adam Hanga, Adrien Moerman i Kevin Séraphin han tingut un rol des del primer dia. Thomas Heurtel ha passat de ser el primer base a ser el segon. Phil Pressey ha estat defensat per Sito amb les paraules, però la realitat és que ha acabat sent un jugador marginal. El paper de primer base era ara per a Pau Ribas, un jugador que, com Juan Carlos Navarro i Ante Tomic, hi havia partits en què no entrava ni en la rotació de deu que de manera més o menys regular ha mantingut el tècnic. En la ratxa de sis desfetes seguides al desembre, Sito es va aferrar a tots tres i en els últims partits sortien des de l’inici. Rakim Sanders, lloat també públicament al novembre, és avui un proscrit. Vezenkov, fora de les convocatòries durant setmanes, va ser recuperat seguint el dictat dels resultats i la voluntat de l’entorn. Víctor Claver ha jugat de tres, de quatre i no ha jugat, com Pierre Oriola, que un dia era el quatre reserva, l’endemà no jugava i només quan Séraphin s’ha lesionat ha agafat el rol de cinc suplent.

Quan han jugat, tant en l’Eurolliga com en l’ACB, Sito ha utilitzat tretze jugadors amb mitjanes entre 11 i 25 minuts. A onze dies per a la copa, cap paper definit en una plantilla de quinze unitats i una gestió de grup amb escassa mà esquerra, amb constants crítiques i assenyalaments als jugadors des dels primers partits de la temporada. Tot plegat, amanit amb una allau d’informació tàctica que ha acabat saturant els jugadors, deshumanitzant el joc de l’equip i fent perdre el nord al mateix tècnic. “El que ha passat avui em recorda una altra època, però no la meva. Hem perdut molts partits, però d’aquesta manera és la primera vegada”, deia diumenge referint-se al 31-7 encaixat en el primer quart. Quinze dies abans, a Andorra, el Barça perdia 33-14 al cap de deu minuts.

Alfred Julbe

Pocs minuts després d’anunciar l’acomiadament de Sito Alonso, el Barça feia oficial que Alfred Julbe (Badalona, 1960) es feia càrrec de l’equip de manera interina. Amb contracte amb l’entitat fins al juny del 2019, va arribar al club l’estiu del 2015 per fer-se càrrec del filial i de l’equip júnior, càrrecs que va portar conjuntament amb Jaume Comas les dues primeres temporades –enguany només dirigia el Barça B. El tècnic badaloní té una àmplia experiència com a entrenador de primer nivell, i va debutar en la lliga ACB el 1986 al capdavant del Joventut. Amb quasi 550 partits dirigits en la màxima categoria, va entrenar també el Girona, el Saragossa, el Càceres, l’Andorra i, abans d’arribar al Barça, una temporada el Titánicos de la lliga mexicana.

Avui l’equip té entrenament a les 10.30 h a la ciutat esportiva, i partit d’Eurolliga dijous a la pista del Maccabi (20.05 h).

19
victòries
en els 40 partits (47%) que ha dirigit Sito amb el Barça. En la Lliga Endesa, un 12-7, i en l’Eurolliga un 7-14.
2
victòries
en les últimes quatre setmanes, contra la Penya i el Brose al Palau. En el mateix interval, l’equip acumula set derrotes.
9
derrotes
en els 21 partits que l’equip ha jugat al Palau Blaugrana, quatre de deu en la lliga i cinc de d’onze en l’Eurolliga.

“Han pensat que calia fer un gir”

La destitució de Sito Alonso va agafar Juan Carlos Navarro en la festa en què Mundo Deportivo premia els esportistes espanyols de l’any. “No és gens agradable el canvi de l’entrenador a mitja temporada, però han pensat que calia fer un gir. Ara hem d’estar més units que mai. Està sent un any complicat, però encara estem a temps de salvar la temporada. La copa com a element de canvi? Això és el que buscarem”, va explicar al rotatiu del Grup Godó, que va informar que Nacho Rodríguez no va assistir a l’acte tot i que estava invitat.

Ivanovic, l’últim destituït

“Estic tranquil, perquè estic treballant tan honestament com puc; no puc fer-ho millor amb l’equip que tinc.” Paraules dites el 13 de febrer del 2008, fa deu anys clavats, que van ser l’epitafi del seu autor, Dusko Ivanovic, com a entrenador del Barça. El montenegrí era fins ahir l’últim tècnic destituït en plena temporada. Era la prèvia del primer partit del Top 16, el Barça feia cinc dies que havia caigut en els quarts de la copa contra el Bilbao i a Joan Laporta se li va vessar el got de la paciència. Allà va començar l’era Pascual.

Soler, Rodríguez, Llaneza i Flores

“No dubtem gens de l’entrenador. Estem molt contents amb Sito Alonso, des del primer dia. És una persona que està les vint-i-quatre hores del dia pensant i treballant per l’equip. Té coneixements i experiència, i no en tenim cap dubte. Volem construir una cultura d’equip i d’identitat, i això demana temps. Reitero, cal tenir paciència amb el projecte.” La sentència és de Nacho Rodríguez fa vint dies en una entrevista concedida a L’Esportiu. Rodríguez, que va ser l’escollit per Albert Soler per ocupar el lloc de Rodrigo de la Fuente, ha vinculat sempre el seu primer projecte com a màxim responsable del bàsquet blaugrana a Sito Alonso, però els resultats i el joc de l’equip han acabat sent insostenibles en escassament quatre mesos de competició. La plantilla d’aquesta temporada, amb set fitxatges (Heurtel, Pressey, Hanga, Sanders, Moerman, Oriola i Séraphin), ha estat dissenyada per ell conjuntament amb Juan Llaneza (director de scouting), Sito Alonso i Manolo Flores (assessor tècnic). Des que Albert Soler és l’ideòleg i l’executor del bàsquet blaugrana, des del juny del 2016 l’equip ha acomiadat tres tècnics que tenien contracte: Xavi Pascual, Georgios Bartzokas i Sito Alonso.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)