ACB

Bàsquet

Lliga Endesa

“Això no s’ha acabat”

Svetislav Pesic inicia la segona etapa al Barça “per ajudar el meu club a millorar” i avisa que s’és a temps de guanyar algun títol

Serà inflexible amb la responsabilitat individual en defensa i redefinirà rols si cal

El Pesic de sempre, el Pesic de “no entrenarem més de dos cops al dia, però entrenarem tot el dia”, el Pesic del “pas a pas, no es pot fer el segon sense haver fet el primer”, el coach del “no es pot ser campió sense defensar”, el que interpel·la sempre a la responsabilitat del jugador i a “millorar partit a partit”. I el Pesic del 2018 que avisa que no jugarà com l’equip campió del 2003 per una raó tan palmària com que “els jugadors són diferents”. Tres quarts d’hora sense morralla.

Pesic va tornar al Palau 13 anys i mig després d’haver dimitit quan el club va mantenir l’autoritat de Valero Rivera sobre ell. “No parlo del passat ni del futur, només del present”, va repetir. Va explicar els perquès del seu sí: “Estava esquiant a Àustria, però soc feliç per haver tornat a un gran club. La decisió ha estat molt ràpida. No vinc a fer carrera, vinc a ajudar el meu club a millorar. Els que em coneixen saben que estic preparat perquè tot sigui possible: Nacho [Rodríguez], el cos tècnic, el meu amic i gran entrenador [Ricard Casas], que coneix la meva filosofia.”

Enllaçant conceptes

I resposta a resposta va anar desgranant què pensa, què vol fer i com ho vol fer. Primer, la motivació: “No pots motivar l’equip si tu no ho estàs. Si no guanyes, tots, sobretot els periodistes, dieu que l’entrenador no motiva prou l’equip. I qui motiva l’entrenador? Em motiva Nacho [Rodríguez], em motiva tornar aquí, em motiva que la directiva cregui en mi.”

Tot seguit, la confiança: “L’entrenador n’ha de donar. Però, què és la confiança? La confiança s’entrena, no la tens quan neixes. Nacho m’ha dit que l’equip s’ha entrenat molt bé. Vol dir que estan preparats, i per a mi és suficient, però ara toca intentar guanyar diumenge.”

“La meva filosofia és: empresa nova, temporada nova. Queden vuit partits d’Eurolliga, 15 partits de l’ACB, tres de copa i després un play-off. Són molts per cinc mesos i ens hem de preparar. No hi ha millor preparació per a la copa que guanyar el Bilbao. Sí, guanyar, però també acabar el partit amb la sensació d’haver millorat.”

Admet que a l’ACB serà “molt difícil” superar el Madrid, “però podem millorar la nostra posició i quedarà un play-off”, i conclou: “La temporada no s’ha acabat. Tenim l’oportunitat de millorar i guanyar algun títol. Aquesta és la primera raó per la qual soc aquí.”

Més filosofia: “Matemàticament no estem eliminats de l’Eurolliga. No és fàcil però hem d’anar pas a pas. No pots fer el segon pas sense haver fet el primer. El primer és el Bilbao, el segon la copa, el tercer l’Eurolliga... Necessito temps i no hi ha temps, però hi ha jugadors que em poden ajudar. Entrenarem, parlarem i trobarem un camí per estar units.”

I més conceptes encadenats: “Estar units no només és guanyar, és lluitar quan un partit no va bé. Si tot hagués anat bé, Pesic no seria aquí. La meva filosofia és sempre ser millor en el pròxim partit, però no és intel·ligent fer canvis només perquè no s’ha guanyat. Molts aspectes tàctics de Sito Alonso són bons i mirarem de mantenir-los, però jo també tinc detalls per millorar el jugador i l’equip.”

Missatge a la plantilla: “No pots ser campió sense defensar i això ho hem d’entrenar, parlar-ne i explicar-ho molt clarament. Hem de millorar immediatament la defensa, el rebot ofensiu. Una persona amb tres cotxes al garatge no està preparada per anar al rebot d’atac. Haurem de mirar els que no tenen cap cotxe al garatge.”

L’exigència

Pesic en estat pur, assumint responsabilitat: “No es pot guanyar finals amb 12 jugadors però tots 12 són importants. La temporada és molt llarga, es juguen molts partits i per mi és millor tenir 13, 14 o 15 jugadors que no tenir-los. La meva feina també és definir els rols. No pot ser que tots estiguin contents. No soc aquí per fer-los contents, sinó per guanyar. I si guanyem tothom està content.”

Més avisos, prenent Tel-Aviv com a exemple: “Tenim un mínim de 10 jugadors amb molta experiència, però de què serveix si no l’apliquem? Si no pots aturar un rival, fes falta. La falta és part del joc... No és qüestió de mentalitat sinó de responsabilitat. En el tercer quart [dijous] teníem una tècnica a l’entrenador, una antiesportiva..., i només una falta. El Maccabi és un bon equip, però no millor que nosaltres. En el primer període vam fer cinc triples. No podem pensar que els altres tres quarts seran iguals. Tenim talent en atac i amb l’atac guanyes un o dos partits però no pots ser campió. La feina és convèncer els jugadors. Agafar el micròfon al final del partit i dir que hem de millorar la defensa no val per a res, ho hem de fer a la pista. I jo no puc jugar, puc explicar-ho i ajudar, però ho han de fer els jugadors. Però no vull parlar gaire, vull veure què m’expliquen els jugadors, com reaccionen a les meves instruccions i analitzar-ho, però quedarà entre nosaltres.”

Necessito temps i no n’hi ha, però tinc jugadors que em poden ajudar. Entrenarem, parlarem i trobarem un camí per estar units
No pots ser campió sense defensar i això ho hem d’entrenar, parlar-ne i explicar-ho molt clarament. Hem de millorar-la immediatament
La meva feina també és definir els rols. No soc aquí per fer contents els jugadors, sinó per guanyar. I si guanyes tothom està content
No hi ha millor preparació per a la copa que guanyar el Bilbao. Guanyar, i tenir la sensació d’haver millorat
Svetislav Pesic

“Personalitat, caràcter i motivació”

El mànager general, Nacho Rodríguez, va explicar què busca el Barça contractant Pesic: “Un entrenador que conegui la casa, amb experiència en aquestes situacions, personalitat, caràcter i sobretot motivació per acabar bé la temporada, per lluitar per la copa i arribar tan lluny com es pugui en la lliga. Pesic és la persona adequada. Tots coneixem la seva gestió del vestidor i sobretot la gran motivació i disposició per ajudar un club que sempre ha portat al cor.” Rodríguez va recordar els lligams de Pesic amb Catalunya i Barcelona, “on encara té casa”.

“Hi ha coses que no s’han fet bé”

Un cop agraïda “la professionalitat i dedicació”a Sito Alonso i la col·laboració “els dies que ha fet falta” a Julbe, Joan Bladé, directiu de seccions professionals, va jugar la carta de l’autocrítica: “A l’ACB som tercers i tenim possibilitats, i s’ha de veure què passa a la copa, però no quedar dels vuit primers en l’Eurolliga ja és un fracàs, i som els primers que reconeixem que hi ha coses que no s’han fet bé i s’han de millorar. Som aquí per assumir els canvis que cal fer.” També va confirmar l’arribada de Ricard Casas, present a l’acte, com a ajudant de Pesic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)