ACB

bàsquet

joventut

Ultimàtum agònic de la Penya

Lliga Endesa. Morales pressiona l’Ajuntament amb l’amenaça d’una dimissió que acabaria amb la liquidació d’un club ofegat per la falta de tresoreria pel bloqueig municipal dels acords econòmics

Juanan Morales incrementa la pressió per desbloquejar la falta de viabilitat del Joventut, i ho fa recorrent a una mesura radical. Perquè, què hi ha més enllà de l’amenaça de dimissió del consell que va sortir de la reunió extraordinària d’ahir? La resposta és òbvia: la liquidació de la societat, prèvia autorització de la junta d’accionistes. Sense viabilitat difícilment hi hauria consell alternatiu al dimissionari. I sense tresoreria no hi ha viabilitat possible.

L’anunci de Morales va tenir un primer efecte ahir mateix. L’alcaldessa, Dolors Sabater (Badalona en Comú) ha convocat per avui una reunió extraordinària del patronat de la Fundació Privada Capital Europea del Bàsquet –que presideix ella– per mirar de trobar una solució per la tresoreria de la Penya. El consell d’administració del club, en una llarga reunió (tres hores i mitja) va condicionar la seva dimissió i la liquidació del club al resultat de la reunió d’avui.

Bloqueig municipal

El web especialitzat en economia de l’esport Palco23.com taxava ahir en un milió d’euros la necessitat de tresoreria a curt termini del Joventut. Sobre el paper, la Penya té garantida la viabilitat gràcies a dos acords amb l’Ajuntament. El primer, presentat en públic per l’alcaldessa fa gairebé un any, era la compra d’uns terrenys del club al Mas Ram –taxats inicialment en 2,3 milions i després rebaixats a 2– pels quals el consistori tindria 20.000 metres quadrats per destinar-los a equipaments esportius. Protestes veïnals ho van frenar, tot i que s’assenyalen també els tècnics municipals, que no n’haurien vist clara la utilitat.

L’altre acord és el de patrocini del club. Inicialment era de 3,2 milions i l’Ajuntament el va apujar a 4,8 a finals del 2017 per compensar el bloqueig del Mas Ram. Segons l’Ajuntament, la Penya no està cobrant perquè ha de justificar 900.000 euros que va rebre el 2014 i 2015 pel manteniment del pavelló.

Hi ha una tercera pota de la viabilitat de la Penya: la fundació, que des del 2006 destina els seus ingressos a mantenir el Pavelló Olímpic, aportar fons al bàsquet professional i al bàsquet de base. A la Penya, de mitjana, li arribaven uns 600.000 euros l’any. El club creu que no té cap sentit que, mentre la fundació disposa de fons, un dels objectius a protegir estigui passant penúries.

A la part que correspon al manteniment de l’Olímpic ha sorgit ara una discrepància més: l’Ajuntament creu que el personal de manteniment i el consum no s’hi poden incloure.

A ZERO

El club demora les nòmines i no té tresoreria per pagar a Hisenda ni els proveïdors

D’AVUI PER DEMÀ

La Penya necessita un milió d’euros de manera immediata per no entrar en fallida

UN NOU INTENT

L’alcaldessa convoca avui el patronat de la fundació per mirar de resoldre el cas

El peix que es mossega la cua i el problema de viure al dia

En una situació global d’absoluta dependència dels acords amb l’Ajuntament, es pot identificar perfectament el desencadenant de la crisi actual amb les derivades de l’endarreriment en el pagament de les nòmines, del risc de no complir el calendari de pagaments amb l’Agència Tributària (embargaments a la vista), de no poder pagar la plantilla (denúncies i fugides).

La causa directa és el bloqueig per part de l’interventor municipal del pagament de la mensualitat corresponent al contracte de patrocini (4,8 milions en quatre anys). La raó és que no es pot signar cap contracte de patrocini amb qui manté deutes amb l’Ajuntament, però justament una de les raons de ser d’aquest patrocini era que el club pogués pagar els deutes, l’IBI del Pavelló Olímpic, que devia des de feia anys sense se li hagués reclamat. Amb l’ombra de fiscalia planant sobre antics acords municipals en l’època de Xavier Garcia Albiol d’alcalde, els escrúpols dels tècnics i interventors són extrems i tot s’encalla. I en un club que viu al dia, la mensualitat d’aquest contracte és el que separa sobreviure del desastre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)