ACB

Bàsquet

Copa

Un equip rehabilitat

El Barça Lassa es classifica per a les semifinals superant el Baskonia en un partit sensacional, generós per part de tots dos equips

Pesic acota la rotació a nou homes i són Heurtel i Ribas per fora i Oriola i Tomic per sota els que marquen el camí

El Barça ha tornat. En un partit estratosfèric, jugat a tot drap i amb unes defenses d’alt voltatge, l’equip blaugrana va saber dominar tot i començar el primer i el tercer quart a peu canviat. Amo del rebot, responsable en la defensa individual i solidari amb el company, va tenir joc i mentalitat per viure els bons moments del Baskonia. I, seguint l’exemple d’Oriola i la verticalitat d’Heurtel, es va classificar per a les semifinals que jugarà avui contra el l’Herbalife (21.30 h). El Barça ha tornat, però ha fet tot just un primer pas, el primer de tres.

Energia i disciplina

La duresa defensiva del Baskonia a mitja pista i la poca atenció defensiva d’Heurtel en situacions de balanç van donar l’entrada del partit als alabesos, localitzant punts en arribada i en contraatac directe (4-10). Pesic va demanar un temps mort per evitar que el moment fos un record del passat recent i va posar Ribas en el lloc del base francès. Això i la segona falta de Granger van coincidir, l’equip de Pedro Martínez va perdre pistonada i el Barça va créixer.

Ribas involucrava companys a camp contrari (11-12) i en cistella pròpia els blaugrana van trobar ritme defensiu amb les rotacions constants de Pesic. I, d’aquí, l’equip en va treure una confiança que va ampliar-li l’ofensiva: 10-3 i resultat capgirat (28-22). Amb la perpendicularitat d’Heurtel –excels una vegada va tornar– i les connexions que rematava Oriola. L’equip va iniciar malament el segon període (34-34), a remolc de les cames de Beaubois (39-39), però l’activitat defensiva era constant a pesar dels riscos que s’assumien, començant pel rebot ofensiu, i poca abans del descans un triple de Navarro situava el 50-40. L’excés de zel (Sanders i Oriola) va donar punts als bascos i l’equip va errar situacions alliberades en el triple que van reajustar el resultat (52-47). Sense especulacions, la primera meitat d’uns i altres havia estat sensacional.

La represa blaugrana va ser com l’inici de partit, a remolc de l’energia de Granger i de la defensa en cinc contra cinc dels alabesos, molt amunt (54-54, 23’). Del tràngol, el Barça en va reeixir amb dues associacions entre Heuertel i Tomic, i com que al darrere la tensió individual i col·lectiva es mantenia intacta l’equip es va enlairar. Monopolitzant el rebot i seguint el ritme de Pierre Oriola, immens i multifuncional (68-59, 28’). Però Beaubois, sempre Beaubois –el seu estat de forma actual el porta a jugar una altra cosa–, evitava que els de Pesic enfoquessin clarament el triomf (74-67).

Força mental

L’equip volia trencar però no podia, perquè el Baskonia té un fons argumental prosaic (Shengelia) i poètic (Beaubois). Des de les recuperacions, l’equip en va treure punts (79-71), però la tensió escurçava els tirs i la velocitat de mans i cames ja no era la dels tres primers quarts (81-74, 35’). Amb moltes penes i molta tossuderia, quan els bascos van igualar (82-82 a 3:20) va ser l’espurna d’Heurtel el que va il·luminar l’atac blaugrana i la mentalitat, la persistència a continuar jugant a pesar de viure mals moments, va permetre el Barça agafar-se al partit.

Tomic i Heurtel amb tirs lliures (90-88 a 1:07) van ser el preludi d’una determinant recuperació de Ribas i una nova cistella d’Heurtel que situava el 92-88 quan faltava menys d’un minut, una cistella que va ser decisiva perquè els de Pedro Martínez, amb presses, van perdre la possessió que els unia al partit. Després de dos mals atacs per banda, Shegelia va situar el 93-90 quan faltaven dinous segons, moment en què Heurtel, sempre al límit, perdia una pilota en la servei de fons. El triomf tornava a perillar, però els bascos, sense temps mort, van atacar amb neguit, com si només quedessin tres segons, i el mal tir va ser capturat per Tomic, que va certificar l’accés a les semifinals amb un nou tir lliure.

9
jugadors
va utilitzar Pesic, entre 14 minuts (Claver) i 32 (Hanga i Ribas).
11
rebots ofensius
va capturar el Barça, el 33% dels que hi va haver-hi a la cistella basca (33). En va treure 14 punts.
19
tirs lliures
van anotar els blaugrana de 24 intents (79%). En la segona meitat van ser 15/19.
20
punts
dels 23 que del Baskonia en l’últim quart els van fer entre Shengelia (11) i Beaubois (9).
El ‘coach’ ens ha portat aire fresc, simplificant les coses, a l’antiga, matisant detalls. I avui ha sortit. És el camí
Pierre Oriola
Els dos equips han fet una gran defensa. El marcador és alt perquè hi ha hagut un alt encert i ritme en atac
Svetislav Pesic
Teníem moltes ganes de jugar aquest partit. Estem molt contents pel club i l’afició. Però això és el primer esglaó d’una llarga escala
Hem controlat el duel des de l’inici i hem mantingut el cap fred quan ens han igualat. Amb el Gran Canària serà un partit difícil
Thomas Heurtel
Els tirs lliures han marcat la diferència. Ells han anat cada vegada als darrers atacs i els han ficat tots. Dol, però hem de mirar endavant
També al principi del partit hem comès pèrdues, i ells ho han aprofitat anotant amb contraatacs fàcils
Pedro Martínez
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)