FEB

La LEB Plata es renova

FEB. La proposta, pendent només de l’aprovació de l’assemblea, contempla l’ampliació de 16 a 24 equips repartits en dos grups per situació geogràfica

Des que va assumir la presidència de la FEB, el juliol del 2016, Jorge Garbajosa ha buscat una fórmula per reactivar les seves competicions, dotar-les de major interès per al gran públic. En l’actual curs, s’hi ha treballat a fons i s’han gestat una sèrie de canvis que, això sí, han de rebre el vistiplau de l’assemblea, que se celebrarà el pròxim dissabte 2 de juny.

D’entre les propostes, el sacseig principal arribarà a LEB Plata, una categoria que era com l’aneguet lleig per la variabilitat constant en el nombre d’equips. La voluntat de la federació espanyola ara és donar-li un impuls i, en aquest sentit, s’ampliarà dels 16 equips actuals als 24, que estaran repartits en dos grups de dotze per situació geogràfica (oest i est), fet que permetria d’entrada abaratir desplaçaments. Es tracta d’una idea que no és nova –es va aplicar el 2009/10, quan va desaparèixer LEB Bronze, i va durar un any–, però es creu que la conjuntura actual és molt millor que la de fa gairebé una dècada.

Partint del fet que tant els dos equips que han baixat de LEB Or (Sammic i Clavijo) com els quatre pujats d’EBA rubriquin el seu lloc a la categoria, quedarien vuit llocs vacants. La idea és que tinguin prioritat els que l’han perdut enguany –entre ells, el Martorell– i després els que no van assolir l’ascens a Plata en les fases d’ascens el passat cap de setmana. Aquí, s’obriria una escletxa per al Vic i el Masnou. El sistema de competició preveu una primera fase de 22 jornades, amb els sis primers de cada grup accedint al de dalt en la segona fase i els sis últims, al de baix per evitar el descens, i arrossegant els resultats. A dalt, es despatxarien tres bitllets per pujar a LEB Or i, a baix, en baixarien sis.

Final a quatre a Or

No hi ha prevista cap revolució a LEB Or –es mantindran els 18 equips–, si bé també es proposen canvis i alguns no acaben de fer el pes als clubs. Un d’ells és el dels tres descensos, per compensar els que arribin de la LEB Plata. Per dalt, el primer de la fase regular pujarà a la Lliga Endesa i el segon bitllet se’l jugaran del segon al novè. La proposta sorgida de la comissió delegada és que hi hagi una primera sèrie a quarts –en eliminatòria (anada i tornada) o play-off, no està encara definit– i els guanyadors es disputin l’ascens en una final a quatre, guanyant en atractiu, sobretot per als aficionats. La FEB també vol introduir la figura d’un tercer àrbitre, que comportaria lògicament un increment de despeses als clubs.

MÉS CANVIS A PLATA

Es contempla que hi hagi tres equips que pugin a LEB Or i sis descensos a EBA

LA LEB OR

La segona plaça d’ascens es decidiria en una final a quatre, en lloc del ‘play-off’

Americans limitats a EBA

La proliferació de plantilles farcides d’extracomunitaris –especialment nord-americans– enguany en tots els grups d’EBA ha fet decidir la FEB a limitar-ho amb vista a la temporada que ve. En aquest sentit, els equips només en podran tenir un màxim de dos, a més d’estar obligats a nodrir les plantilles amb un mínim de cinc jugadors de formació. La 2019/20 només se’n podrà tenir un, d’extracomunitari. Al grup C, el cas més marcat ha estat el Cantaires, que n’ha arribat a tenir cinc de cop.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)