NBA

La guerra dels mons

NBA. Tret de sortida avui a Oakland (3 h) a la quarta final consecutiva entre els Warriors i els Cavs. Els campions, amb el factor pista, assumeixen el favoritisme, però LeBron és capaç de tot

No ha estat cap camí de roses per a cap dels dos –l’advertència de Rockets i Celtics, duent-los al límit a les finals de conferència, n’és la gran constatació–, però un altre cop han tret el cap a les finals, disposats a tornar a oferir a partir d’avui una sèrie d’aquelles que es recorden anys i panys i que baten rècords d’audiència. Independentment de qui surti campió, els Warriors i els Cavs han instaurat la gran rivalitat moderna a l’NBA, un duopoli similar al que, anys enrere, tenien els Lakers i els Celtics. Això sí, ni ells es van trobar en quatre finals consecutives, una fita inèdita en l’esport professional als Estats Units.

Problemes, solucions

Cap dels dos s’ha plantat a l’últim passatge com a primer de conferència. Un senyal inequívoc que l’engranatge no rutllava com convenia. El trajecte dels Warriors –segons a l’oest, per sota de les 60 victòries per primer cop en quatre anys (58-24)– s’ha vist masegat per les lesions. Cap dels integrants del seu cinc tipus (Curry, Klay Thompson, Durant, Iguodala i Green) ho ha pogut jugar tot. Curry, recuperat in extremis a play-off, s’ha perdut fins a 37 partits i Iguodala, 22. Aquest últim és dubte –es va perdre els últims quatre duels contra els Rockets– i seria una baixa de pes per als campions ja que és qui s’encarregaria de la defensa de LeBron més minuts. Lluny de l’exuberància en atac del curs passat –anota 12,7 punts menys per cada 100 possessions en el play-off actual–, el combinat californià s’ha aferrat a la defensa, tenint també en compte l’escassa aportació de la banqueta en alguns partits.

Però, per maldecaps els que han tingut els Cavs. Des que Irving se’n va anar als Celtics a l’estiu, tot ha anat contra corrent. A mig curs i l’últim dia de mercat van sacsejar l’equip –adeu a peces com Wade, Isaiah Thomas o Rose, i l’arribada de Hill i jugadors com Nance i Clarkson, complementaris–. Pitjor no els podia anar –van acabar la fase regular com a penúltims en eficiència defensiva–, i han anat trampejant obstacles fins a tornar a ser campions a l’est. I això que van acabar la fase regular quarts (50-32). L’explicació s’ha de buscar en les hiperbòliques actuacions de LeBron, que fa 34 punts (54,2% triples), 9,2 rebots i 8,8 assistències en 41 minuts a play-off per arribar a la seva vuitena final seguida. No se’n perd cap des del 2010. El repte ara per a James és majúscul, potser el més gran que ha afrontat mai per la teòrica superioritat del rival, que té factor pista. És capaç de tot, però els Warriors són paraules majors.

*Al millor de set partits
Warriors - Cavs avui, 3.00 h
Warriors - Cavs 4 de juny, 2.00 h
Cavs - Warriors 7 de juny, 3.00 h
Cavs - Warriors 9 de juny, 3.00 h
Warriors - Cavs 12 de juny, 3.00 h
Cavs - Warriors 15 de juny, 3.00 h
Warriors - Cavs 18 de juny, 3.00 h (*) hora catalana
99,7
punts
han encaixat per cada 100 possessions els Warriors en el ‘play-off’, 4,5 menys que durant la fase regular (104,2), els millors en posttemporada.
1:54
temps
de descans de LeBron sumant el sisè i el setè partit de la final de l’est. Enguany, ha jugat 3.768 minuts en 100 duels.
2-0
precedents
favorables als Warriors enguany en fase regular: 99-92 el dia de Nadal a Oakland i 108-118 a Cleveland el 16 de gener.
33,9%
triples
dels Cavs en el ‘play-off’; 10 de mitjana. En la fase regular, 37,2%, amb 12 d’anotats.
3
MVP
en finals de LeBron (2012 i 2013 amb Heat, i 2016 amb Cavs), empatat amb Magic, Shaquille i Duncan. Jordan en té sis.
51,9%
tirs de camp
en els tercers quarts en aquest ‘play-off’ dels Warriors. Per contra, els Cavs acrediten un 34,6%.
11
derrotes
enguany entre els Warriors (5) i els Cavs (9) per ser a la final. Fa un any, entre tots dos en van encaixar una, dels Cavs.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)