ACB

Ja no hi ha xarxa

El Barça Lassa ofereix una versió més afinada, però torna a perdre a Vitòria i se situa a un sol pas de l’eliminació

Una gran primera part acaba eclipsada pels triples dels bascos i les males decisions al final

Pavelló: Fernando Buesa Arena
TitularT DorsalD NomN Temps jugatTJ PuntsP Dos punts2P Tres punts3P Un punt1P Rebots defensaRD Rebots ofensaRO AssistenciesAS Pilotes recuperadesPR Pilotes perdudesPP TapsTAP FaltesFC ValoracioVAL
* Equip titular

En tan sols dos dies, el Barça Lassa va ser capaç de regenerar-se i de fer trontollar el Baskonia, però no va ser suficient. Si demà no tradueixen tot això en una victòria, al Palau i davant del seu públic, la temporada s’haurà acabat.

Poc més se li pot exigir a un equip que està masegat físicament –baixes de Pau Ribas, Oriola i caldrà veure l’abast de l’esquinç al turmell de Koponen–, manifestament inferior al rival i que, durant moltes fases, va saber-lo contenir, a partir del control del rebot i la limitació de les pilotes perdudes. Però els bascos tenen tant de fons argumental que van girar la inèrcia en el tercer quart a cop de triple i ja no perdrien la iniciativa. Els blaugrana van posar-hi cor, però Heurtel no va tenir encert ni clarividència en atac en els darrers minuts.

Decisió

El desgavell del primer assalt requeria actuar i Pesic va fer-ho, donant la batuta a Hanga –toc d’atenció nítid per a Heurtel– i completant el perímetre amb Navarro i Jackson. Aquest últim, per defensar i desgastar el base rival. Amb molta agressivitat a la primera línia, l’equip va forçar pèrdues, va trobar el joc dinàmic i viu que tant li agrada i, acompanyat de l’encert des del triple, es va distanciar (7-20, 7’). L’exigència del partit obligava a moure la banqueta, però els blaugrana no van patir-ho. Es controlava el rebot defensiu i el Baskonia no estava gens fi des de l’arc. Tot i això, els bascos van rebre un baló d’oxigen amb tres errors seguits i impropis de Reynolds a les acaballes de primer quart (18-26).

El rival començava a collar, a pressionar amunt i a incomodar. Beaubois en la transició i Shengelia feien mal, però el Barça resistia com podia, amb els punts d’Heurtel i la personalitat de Hanga (29-35, 15’). Els problemes de faltes assetjaven –tres Jackson i dues Tomic–, però l’equip va saber serrar les dents, treure suc dels tirs lliures i arribar a mitja part amb +10, gràcies al canell de Moerman (38-48).

Janning, el punyal

Limitat en el rebot d’atac i espès en el tir, el Baskonia no es reconeixia. Tornant dels vestidors, van arribar els triples. Inicialment, es va donar resposta, però això no era un bon negoci. El combinat blaugrana errava tirs alliberats, o directament sota cistella, i el rival li castigava qualsevol badada. Hanga –tornant a la pista per un erràtic Heurtel– i Moerman sostenien l’equip com podien, però el Baskonia li havia posat l’alè al clatell. Ja li qüestionava el rebot i va aparèixer a escena Janning, amb 14 punts i quatre triples en el tercer quart (64-63, 19’). L’acompanyaria Huertas, en uns bons minuts ja en l’últim quart per estirar el marcador mentre els visitants buscaven alguna inspiració individual, amb poc èxit (80-73, 36’). No tirarien mai la tovallola, però Heurtel es precipitaria en els últims atacs, buscant tirs ràpids i accions individuals que no anirien enlloc. No hi va haver més remei que abaixar el cap.

7/10
triples
del Baskonia només en el tercer quart, amb 4/5 de Janning. En la resta de partit, van acreditar un 4/15 (26,7%).
1
rebot
ofensiu basc en els dos primers quarts, per 9 de defensius del Barça. En la segona part, els blaugra- na van patir més (7 i 8).
5/6
triples
de Moerman (83,3% d’encert). En els quatre partits previs del ‘play-off’ s’havia quedat amb un 3/10 (30%).
Ha estat un partit amb molta intensitat que hem controlat més o menys sempre perquè hem defensat força millor que el primer dia
En la segona meitat ens ha faltat continuïtat i capacitat física, sobretot en el tercer quart, i això ens ha anat traient del nostre ritme
El sacrifici, l’esforç i l’energia dels jugadors ha estat molt bona. Hem tingut una oportunitat per guanyar, però...
Ens ha faltat prendre millors decisions en atac en els moments importants. Ens ha faltat paciència
Svetislav Pesic
Ha estat molt dur, un triomf molt complicat. Hem guanyat perquè hem jugat a casa. Jugant així serà molt difícil vèncer al Palau
Han canviat jugadors de posició i ens han creat molts problemes. Ho han fet molt bé, amb un joc excel·lent
Pedro Martínez

La història, contra el Barça

Que els blaugrana ho tenen cru per accedir a la final és una obvietat, perquè ara estan obligats a derrotar tres cops en sis dies un equip de la dimensió del Baskonia. Tan complicada és la gesta que, en tota la història de la Lliga Endesa, no hi ha hagut cap equip que hagi pogut remuntar un 2-0 desfavorable en les semifinals. De fet, només en set dels 36 precedents, l’equip que perdia va ser capaç de forçar el cinquè partit. L’últim a assolir-ho va ser l’Unicaja contra el Barça Lassa, en la temporada 2014/15. Els blaugrana, però s’acabarien imposant en el cinquè, al Palau.