NBA

La nova dinastia

Els Warriors no permeten cap escletxa als Cavs i certifiquen el seu tercer títol en els darrers quatre anys

LeBron revela que ha disputat els últims tres partits amb la mà dreta trencada

CAVS 85 (0) WARRIORS 108 (4)

CLEVELAND CAVALIERS:Hill (3), Smith (10), James (23), Love (13), Thompson (6) –cinc–; Nance (7), Zizic (4), Green (5), Osman (2), Calderon, Korver (2) i Hood (10). 22/60 de 2, 8/27 triples (3 Smith, 2 Love i 1 Hill, Green i Hood), 17/25 tirs lliures, 44 rebots (9 Love) i 21 assistències (8 James).GOLDEN STATE WARRIORS:Curry (37), Thompson (10), Durant (20), Green (9), McGee (6) –cinc; West (2), Looney (2), Iguodala (11), Bell (4), Pachulia (2), Livingston (2), Young (3) i McCaw. 25/58 de 2, 14/38 triples (7 Curry, 3 Iguodala, 2 Thompson i 1 Green i Young), 16/16 tirs lliures, 44 rebots (12 Durant) i 25 assistències (10 Durant).PARCIALS:25-34, 27-27 (52-61); 13-25 (65-86) i 20-22 (85-108).

El curs ha acabat com tothom hauria pronosticat el 18 d’octubre, el dia que va alçar-se el teló del curs. Els Warriors han pogut reeditar el títol, però el back-to-back –i el tercer títol en els últims quatre anys, que consolida la seva jerarquia en la competició– no ha estat exempt de dificultats com la convivència amb lesions constantment o la remuntada en la final de l’oest contra els Rockets, quan van arribar a fregar el precipici amb 2-3 en contra.

La final ha estat una altra història. L’engranatge californià, coral i devastador en els dos costats de la pista, s’ha cruspit els Cavs per la via ràpida, amb una superioritat que no ha sorprès ningú. A l’altre costat, hi havia LeBron, i això sempre s’havia de tenir en consideració. Però, ni la millor versió de James en el play-off ha pogut qüestionar el domini a un equip tan talentós i un ventall inacabable de recursos. Sense Irving al costat –a l’estiu se’n va anar als Celtics–, la resta no l’ha acompanyat i defensivament, l’equip no era prou consistent. El miracle ja va ser arribar fins aquí un altre cop i, fins i tot tenir a la mà el primer partit de la final a Oakland. El seguit d’errors al final –sobretot, el de JR Smith, surrealista, de no tirar amb el resultat empatat per evitar la pròrroga– van marcar la sèrie. I molt més del que s’intuïa, en aquell moment. Ahir, LeBron va explicar que aquell dia i ja al vestidor, va perdre els nervis i va trencar-se la mà dreta en donar un cop de puny a una pissarra. “Això no m’ha impedit donar el millor de mi mateix”, va explicar, mostrant per primer cop una protecció de color negre a la mà dreta. En els últims tres partits, ho havia amagat per no donar pistes al rival.

Sense història

A Cleveland, el 0-3 va erosionar moltíssim la moral. Tant és així que l’ambient a The Q no era calent, com de costum. I, amb un inici pletòric, els Warriors el refredarien encara més. Amb Curry fi de l’arc (20 punts a la mitja part), Durant fent feina i al darrere, McGee i sobretot, Green tapaven les vies cap a l’anella dels Cavs, que, un cop més, treien petroli del rebot ofensiu. Això els va permetre arribar amb una mica de vida (+9) a l’equador.

Tot acabaria en el tercer quart, el quart dels californians. L’equip va accelerar, va aparèixer en escena Klay Thompson –fins a mitja part cap punt i 10 en el tercer quart– i el matx es va acabar ja que LeBron, desgastat pel treball d’Iguodala, tan sols faria quatre punts de tir lliure en el tercer quart. En el darrer s’hi va entrar amb un 65-86 definitiu.

A quatre minuts del final i amb el destí totalment escrit, Tyronn Lue va substituir LeBron, que va rebre una impressionant ovació, amb el públic dempeus. També el respecte de companys i rivals per actuacions tan brutals com insuficients. De fet, és la seva sisena derrota en la final en nou presències.

LES DADES

32-6
balanç
dels Warriors en el ’play-off’ els dos últims cursos, des que va arribar Kevin Durant a l’equip. Un 84,2% de triomfs.
748
punts
de LeBron enguany en el ’play-off’ (22 partits), la segona xifra més alta de sempre. Només el supera Michael Jordan, que en va fer 759 el curs 1991/92 amb els mateixos partits.
+153
diferencial
de punts favorable als Warriors en els tercers quarts en aquests ’play-off’. Només ha cedit en quatre de 21.
6
anells
acumulen els Warriors, els mateixos que els Bulls. Només els Celtics (17) i els Lakers (16) en tenen més en tota la història de l’NBA.

LES REACCIONS

El gran premi és haver-me fet millor jugador i persona. Això [l’MVP] no és el més important, sinó el títol
Kevin Durant
Durant ha estat increïble els dos últims anys, sobretot en la final i ha merescut l’MVP. L’admiro moltíssim
Stephen Curry
Hem lluitat al màxim. Amb un triomf en primer partit, tot hauria estat diferent, però això ja és història
LeBron James
De llarg, ha estat la temporada més dura, però aquests nois, a més de talent, no tenen egoisme i juguen en equip
Steve Kerr

Segon MVP consecutiu per a Durant

No va tenir la unanimitat de la temporada passada, però Kevin Durant va convertir-se en el sisè jugador que guanya dos MVP consecutius de la final, darrere LeBron, Kobe, Shaquille, Jordan i Olajuwon. En la votació, concentrada en onze periodistes especialitzats, va obtenir set vots, per quatre Stephen Curry, que continua sense poder obtenir aquest guardó. Més enllà de la dimensió dels seus registres –28,7 punts (57,4% en tirs de dos i 40,9% en triples), 10,7 rebots, 7,5 assistències i només 2,2 pilotes perdudes–, va tenir gran pes en la decisió la seva determinació en el tercer partit, amb una actuació colossal, i el triple doble en aquest darrer. Les opcions de Curry van apagar-se amb el desencert del tercer partit (3/16).

La continuïtat del nucli dur dels Warriors està garantit el curs que ve, una vegada Durant va confirmar que es queda. Això sí, caldrà veure si ho fa a partir de la player option d’un any més i 26,2 milions de dòlars o a partir d’un nou contracte, més substanciós econòmicament i per més anys.

El futur de LeBron

Des del moment en què va acabar la final, tothom ha posat el focus en ell i en quin serà el seu destí la propera temporada. En aquest moment, cap escenari està descartat, ni tan sols que continuï a Cleveland. Té fins al 29 de juny per refusar la seva player option amb els Cavs per una temporada més i 35,6 milions de dòlars. “Ara no tinc ni idea del que faré. El que consideraré és la meva família per davant de tot. Tinc tres fills, dos adolescents i una nena petita, i potser ara ells tindran una influència més gran que abans en el que decideixi”, explicava James al final del partit. En tot cas, el gros de franquícies ja estan preparant estratègies per convèncer-lo.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)