ACB

Crueltat extrema

Esforç majúscul del Barça Lassa, que no defalleix tot i tenir el partit costa amunt diversos cops i acaba claudicant en la pròrroga

La mentalitat de l’equip no tapa la decepció de tornar a quedar fora de la final

Per segon any consecutiu, el Barça Lassa no ha pogut treure el cap a la final de la Lliga Endesa. És un resultat decebedor, però ahir al Palau, ningú va fer cap reprovació a l’equip. No hauria estat just, veient com el grup s’hi va deixar l’ànima perseguint un cinquè partit a Vitòria. Fins i tot quan semblava utòpic, va creure-hi sense defallir i aquesta mentalitat li va permetre forçar la pròrroga. Allà, va acabar cedint contra el Baskonia, més clarivident i amb més energia al dipòsit per la seva major rotació. L’equip basc tornarà a jugar una final després de vuit anys. Serà des del dimecres i contra el Madrid.

Dificultats

Les dues primeres accions visitants van ser dues cistelles de rebot d’atac (0-5). Els blaugrana van passar-les magres per limitar-ho i, a més, el desencert els perseguia, però d’entrada van contenir el rival amb bona disposició defensiva, molt activa a primera línia, amb Jackson, Navarro i Hanga un altre cop com a perímetre titular. Les primeres rotacions en aquesta línia li van fer perdre substància al darrere i el Baskonia no va tardar a penalitzar-ho, movent la pilota i amb triples (11-18, 9’).

Els atacs dels de Pesic no tenien fluïdesa –només una assistència en el primer parcial– i tampoc treien suc dels rebots ofensius, i amb aquest escenari hi havia la temptació de jugar en excés situacions individuals. Els visitants, recolzats al principi en el canell de Janning, anaven localitzant jugadors i, entre Shengelia i dos triples de Vildoza, van fer una altra tibada (28-36, 18’). Amb dificultats per trobar Tomic en el cinc per cinc i negat el seu joc de transició, el Barça s’aferrava als tirs lliures per sobreviure. Però, això era molt poc (34-44 a mitja part).

El tercer quart va semblar la prolongació del segon, amb el Baskonia erosionant des de l’exterior i en el rebot d’atac. Fins i tot va fer l’efecte que el duel es podia esquerdar (39-50, 23’). Hanga, colossal ahir, va arrossegar la resta a incrementar el to al darrere i l’equip va tornar (10-0 i 49-50, 26’). No seria l’últim moment crític. Ja en el darrer i després que Tomic hagués perdut fins i tot els nervis –agressió a Diop sense sanció–, el resultat el va tornar a assetjar (59-70, 36’). Pesic va ordenar una pressió a tota pista gairebé a la desesperada i al rival li va entrar tremolor de cames. Tant és així que, entre pèrdues i errors impropis, els blaugrana van anar mossegant la diferència fins a empatar a 20.7 segons (76-76). En la darrera acció, i amb el Barça Lassa optant per defensar, el Baskonia no va evitar la pròrroga.

La inèrcia adquirida i el suport del Palau li va permetre posar-se per primer cop al davant amb Claver de protagonista (82-79, 43’), però en aquell punt la llengua ja li tocava a terra. Fallava els tirs i el Baskonia, amb Huertas duent la batuta, va enviar-lo a la lona després d’una lluita maratoniana de més de dues hores i mitja.

Ho hem fet fatal en l’últim minut i mig. Estic dolgut amb mi mateix perquè no hem pogut ajudar l’equip com convenia des de la banda
Pedro Martínez
[El futur] Ja n’hem començat a parlar. Crec que el club i l’entrenador trobaran una decisió bona per al futur del Barça
Svetislav Pesic
Hem fet una gran defensa, però no tan sols per la capacitat de lluitar, sinó també amb intel·ligència. Els hem fet perdre 21 pilotes. És molt
Svetislav Pesic
Per mi, des que vaig arribar, ha estat una temporada excel·lent. Estem tristos, però també orgullosos de com hem lluitat
Svetislav Pesic
11
pilotes perdudes
del Baskonia en l’últim quart, de les 21 totals. En aquest parcial, el Barça Lassa va recuperar 7 pilotes.
13
punts
de segones opcions acumulava l’equip basc en la mitja part, amb sis rebots d’atac; acabaria el duel amb 17. Els blaugrana només 2, i en la pròrroga.

Una plantilla amb set jugadors amb contracte

S’han acabat les cistelles i el focus de l’activitat es trasllada ara a la secretaria tècnica. Dels jugadors que actualment hi ha en la plantilla, només sis tenen contracte garantit per al proper curs: Thomas Heurtel (2019), Adam Hanga (2020), Víctor Claver (2019), Kevin Séraphin (2019), Pierre Oriola (2021) i Rodions Kurucs (2019). Juntament amb aquests també té contracte l’aler letó Rolands Smits (2022), fitxat a principi de temporada que enguany ha jugat cedit al Fuenlabrada, el club en què s’ha format i on va arribar l’estiu del 2011 quan tenia setze anys –Smits va néixer el 1995–. També tenen contracte fins al juny del 2019 Petteri Koponen i Moussa Diagné, el pivot senegalès que enguany ha jugat cedit al MoraBanc, però en els dos casos el contracte preveu una opció del club blaugrana per cancel·lar-lo aquest estiu. És a dir, que són nou els jugadors sense contracte més enllà del juny: Phil Pressey, Pau Ribas, Edwin Jackson, Marc García, Rakim Sanders, Jalen Reynolds, Adrien Moerman, Sasa Vezenkov i Ante Tomic, si bé en el cas dels tres últims, el Barça té una opció de pròrroga per un any més. Menja a part Juan Carlos Navarro (1980), que encara té nou temporades més de contracte amb el club. A banda dels jugadors, també s’ha de definir el futur de Svetislav Pesic, si continua o no lligat a l’entitat i, si ho fa, amb quin càrrec –a l’agost farà 69 anys–. Pesic va arribar al febrer per substituir Sito Alonso i va liderar l’equip al títol de copa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)