ACB

Tornar per quedar-se

Lliga Endesa. Manresa continua en un núvol per l’ascens a l’ACB i el club afronta el retorn amb Diego Ocampo i cinc jugadors amb contracte garantit

El Bàsquet Manresa continua tenint al·lèrgia a LEB Or. En les últimes dues dècades, hi ha baixat tres vegades, i dues d’aquestes vegades només ha tardat un any a tornar. L’altra, en va necessitar dos. “Conec bé la lliga i la seva competitivitat i no és fàcil pujar. Tant per a la ciutat com per al club era important tornar a l’ACB immediatament, per no perdre el caliu, perquè el descens havia provocat molta decepció”, explicava Román Montañez, a qui no haurien pogut anar millor les coses en el seu primer curs de director esportiu. L’entitat del Bages ha aconseguit l’ascens a la pista i, tal com destaca l’executiu, no ha de tenir problemes per rubricar-ho als despatxos. Ja ha presentat tota la documentació i ha fet els pagaments requerits, igual que el Breogán.

El procés

El camí de tornada a la Lliga Endesa no ha estat senzill, i ha implicat decisions “delicades”, com ara el cessament d’Aleix Duran el 28 d’abril, a menys d’una setmana d’iniciar el play-off. “Va ser dur. Havia apostat per ell perquè hi creia, i hi continuo creient, però calia fer un canvi, perquè hi havia dubtes dins el grup. En tot cas, si ara som aquí, és també gràcies al seu treball”, admetia Montañez, que hi afegia: “Vam buscar el millor tècnic possible i, a més, Diego [Ocampo] es va trobar jugadors amb il·lusió i entrenables.” Tot i això, va tenir poc temps per aplicar el seu ideari i el patiment va ser constant. En cinc dels nou duels, la victòria va ser per cinc punts o menys. A la Corunya, a quarts, va tenir l’abisme a tocar en el quart assalt i 1-2 en contra, però se’n va sortir: “Allà vam fer el pas endavant. Respondre així aquell dia ens va donar confiança.”

Més enllà de l’epíleg de dimarts a Manresa, amb la catarsi col·lectiva viscuda al Nou Congost, Montañez subratlla dos aspectes cabdals perquè el curs acabés amb final feliç. Un, el compromís de la plantilla –“jugadors treballadors, ambiciosos i orgullosos de pertànyer al Manresa”–, i l’altre, l’afició: “No esperàvem que la seva resposta fos així, amb les entrades esgotades per al partit decisiu el dia abans. Tot s’ha desbordat. I això vol dir que la gent té ganes de bàsquet.”

Sense temps a perdre

La parcel·la executiva, des d’ara, ja ha de començar a pensar en el pròxim exercici. A fer un pressupost –i hi haurà nou patrocinador principal en el lloc d’ICL– i confeccionar una plantilla competitiva. De moment, té tècnic –renovació automàtica d’Ocampo en cas d’ascens– i cinc jugadors amb contracte garantit. Sobre Allen i Hamilton, hi ha una opció de tall que expira d’aquí a unes setmanes. “Ara deixarem passar uns dies, valorarem cas per cas i què fa falta per fer un salt de qualitat. Mantenir una base és sempre positiu, però ho és també crear un bon grup humà, amb compromís, com aquest any. Treballarem amb la mateixa mentalitat”, deia el director esportiu, que va referir-se a Trias, que dubta de si continuar o bé retirar-se: “Ja va costar convèncer-lo fa un any. És una decisió seva.”

El Bàsquet Manresa ha de decidir també sobre els vinculats. Continuen amb contracte Dani Garcia, Nil Brià i Bebo Khalaf, mentre que se li acaba a Álex Mazaira. La vinculació amb el Martorell expirava a final de curs i, amb el descens a EBA del club del Baix Llobregat, tot s’haurà de replantejar aquest estiu.

MOMENT CRÍTIC

“A la Corunya, en els quarts, ho vam passar molt malament. Però allà vam fer tots un pas endavant”
*Amb contracte
Jokubas Gintvainis 2019
Gabriel Lundberg 2019*
Álvaro Muñoz 2019*
Guillem Jou 2021
Jordan Sakho 2021
Noah Allen 2019**
Ashley Hamilton 2019**
Diego Ocampo (tècnic) 2019*
*Sense contracte
Lluís Costa, Nacho Martín i Jordi Trias. (*) - contracte garantit automàticament per l’ascens a l’ACB. (**) - el contracte estipula una opció de tall per part de les dues parts

Els actes de celebració, avui

Després de dos dies de descompressió, Manresa es prepara per viure avui la traca final de la celebració del retorn a l’ACB. Tant el Bàsquet Manresa com l’Ajuntament van decidir traslladar-ho a aquest vespre, abans del cap de setmana, per poder aplegar al màxim de públic possible. La festa oficial arrencarà a les vuit del vespre a la plaça Major. Jugadors, tècnics i directius accediran a l’ajuntament i està previst que es facin parlaments adreçats a l’afició des del balcó del consistori. En paral·lel, també hi haurà animació, música i actuacions d’entitats culturals. Posteriorment, a la sala de sessions del mateix Ajuntament, es farà una recepció institucional, a càrrec de l’alcalde, Valentí Junyent. Més tard, la festa es traslladarà a La Terrasseta Villamartini, on previsiblement s’allargarà fins a altes hores de la matinada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)