ACB

Físic i química

Inici de curs il·lusionant del Barça Lassa, que li ha permès recuperar la connexió amb el públic del Palau

L’altruisme i la fermesa defensiva, sobretot a casa, l’estan propulsant

No fa ni dos mesos que ha començat la competició i, arribats a aquest punt, la perspectiva és bàsica per no perdre noció de la realitat. Ara bé, després de dos anys de misèria, lluny dels equips top –el títol de copa va ser com un oasi en el desert–, el Barça Lassa ha tornat. Així ho transmeten els resultats, amb lideratge en l’ACB (9-1) i posició preferent en l’Eurolliga (sisè, amb 6-3), però sobretot el joc, cada dia amb menys fases discontínues, sobretot a casa. Això li ha permès recuperar la credibilitat i fer somiar el Palau, que ha enterrat la resignació i ja torna a pensar en gran. I això no és poc.

Tots a l’una

El dia abans de l’estrena de curs en l’ACB –el rival a casa era l’Herbalife–, Svetislav Pesic no va parlar de títols ni de victòries, sinó del públic. “El meu primer objectiu és que els aficionats tornin al Palau”, explicava el serbi, que ja va palpar en primera persona durant el tram final del curs passat el desencís entre els aficionats. Era fins a cert punt lògic si es té en compte que a mitjan desembre de l’any passat ja havia perdut fins a sis partits a casa.

Ara la situació és una altra. I ha canviat tant que ja ningú recorda el mal que va fer la desfeta contra el MoraBanc (76-94) en la final de lliga catalana a inici de setembre. El Barça Lassa ha anat creixent amb el pas de les setmanes i, si bé també ha patinat en pistes inesperades –a destacar la derrota a la pista de l’Herbalife en l’Eurolliga, quan el partit era quasi al sac, i la deficient actuació a Fuenlabrada–, camina en la bona direcció. Sobretot al Palau, on es manté invicte entre l’ACB i l’Eurolliga (9-0). Expectant d’entrada, el públic s’ha deixat anar aquest cap de setmana, veient l’autoritat amb què els de Pesic van passar per sobre l’AX Milà i el Madrid, amb 48 hores de diferència. Ho va fer amb solidesa en defensa, la base sobre la qual ha de falcar-se un equip que aspiri a ser campió. I defensa no vol dir només activitat, sinó sincronia col·lectiva i solidaritat en les ajudes per funcionar com un bloc. El to blaugrana a darrere, gràcies a la capacitat atlètica que té, els catapulta en el domini dels partits i els dona via lliure cap al joc a camp obert, propiciat també perquè té segellat el control del rebot a la seva anella i pot forçar errades al rival. A domicili, li costa més, però és normal. Hi encaixa 82 punts de mitjana, 10,3 més que no pas a casa. I d’aquí ve el 6-4 en les dues competicions. Per tant, hi ha marge de millora.

Molts noms

Contra el Madrid, cap peça va arribar a vint de valoració, detall simptomàtic del que vol Pesic. Amb un roster de tretze jugadors i fins ara respectat per les lesions, el tècnic té un nucli dur de deu jugadors, que utilitza segons les característiques del partit o el rival. Tenen un paper secundari Pustovi i Smits, i Pau Ribas tampoc entra gaire en rotació, com demostren els cinc minuts jugats en cadascun dels dos últims partits. Això sí, divendres, l’aportació va ser de qualitat.

No hi ha cap referència predominant en atac i, per exemple, en l’ACB, set jugadors es troben entre els 8 punts de Blazic i els 11,4 de Kuric, tots dos inclosos. El més rellevant de tot plegat és que cadascú sap perfectament quina és la seva funció a la pista. Últimament, el seu nivell d’encert és altíssim –sobretot des del triple–, però quan no ho està és capaç d’extreure rèdits dels rebots en atac. Tot plegat, per acumular fins ara el 78,9% de triomfs, molt millor que el 55% dels dos anys previs, indignes del Barça.

DADES

15,8
pèrdues
força el Barça Lassa als rivals en l’ACB en els partits a casa, fet que permet obtenir 19,5 punts de mitjana. En l’Eurolliga, les xifres no són tan altes: 11,3 pèrdues i 14 punts.
+17,2
diferència
mitjana en les victòries al Palau enguany. Ha guanyat de deu o més punts en set dels nou partits que hi ha jugat.
71,2
punts
encaixa com a local entre l’Eurolliga i l’ACB. Només en un partit n’ha rebut més de 80, contra el Divina Joventut (92), amb pròrroga inclosa.
58,5%
dels rebots
són seus en els partits al Palau. Tan sols l’ha perdut en una ocasió, contra l’Herbalife (31 a 36). En els tres partits d’Eurolliga, ha agafat el 63,4% de captures.
Altres anys ens costava competir, fins i tot al Palau. Ara estem en una bona dinàmica, amb tothom involucrat
Víctor Claver
Encara és aviat per parlar de títols. El que hem de fer és treballar setmana rere setmana en aquesta línia
Pierre Oriola
Hem demostrat que podem competir i guanyar contra els millors equips d’Europa. Hem de continuar així
Svetislav Pesic

Pangos, només un ensurt

A 2:33 del final clàssic contra el Madrid de diumenge i amb tot ja resolt (81-66), Kevin Pangos va fer-se mal al turmell en una acció amb Campazzo. Per evitar riscos innecessaris, Pesic el va substituir immediatament per Heurtel. Ahir, el club blaugrana va confirmar que el base canadenc no té cap lesió al turmell i, per tant, estarà a disposició per al partit d’aquest divendres, també al Palau, contra el Fenerbahçe en l’Eurolliga (21 h). L’equip d’Obradovic, líder en la lliga turca (7-0), arribarà a la cita sense Mahmutoglou, que va patir una lesió muscular en el darrer partit del campionat, a la pista del Tofas Bursa (69-74).

Cap jugador cridat per les seleccions

El Barça Lassa únicament té programat aquesta setmana un partit, el d’Eurolliga davant el Fenerbahçe, perquè l’ACB sí que s’atura per la finestra FIBA de seleccions. Es dona la circumstància que, en aquesta ocasió, cap jugador de la plantilla ha estat convocat per la seva selecció. En l’anterior, al setembre i en plena pretemporada, havien estat citats Pierre Oriola (Espanya) i Kevin Pangos (Canadà). En aquest sentit, Ucraïna va fer un sondeig al club blaugrana sobre la possibilitat d’incloure Artem Pustovyi (a la imatge) en la convocatòria –el combinat es jugarà moltes possibilitats d’accedir al mundial en els dos propers partits, aquest dijous contra Eslovènia i diumenge a domicili, a Espanya–, però finalment i en consens amb totes les parts, es va optar per elements que no tinguessin cap compromís amb els seus clubs, com Slava Kravtsov (Burgos) i Volodymir Gerun (Breogán). La conjuntura, doncs, permetrà als de Pesic agafar una mica d’aire en un calendari tan dens, i treballar aquests dies amb calma i amb la totalitat d’efectius.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)