Eurolliga

Pitino, redempció o perdició

Eurolliga. El llegendari entrenador novaiorquès ha arribat a Atenes de la mà de Giannakopoulos després de protagonitzar un escàndol monumental a la seva última universitat

Aquesta nit no arriba al Palau un entrenador qualsevol. Rik Pitino (Nova York, 1952), que es va fer càrrec del Panathinaikòs fa tres setmanes per la destitució de Xavi Pascual, és (o era) una eminència als Estats Units. Un senyor que té el seu nom al Saló de la Fama és gairebé per definició un savi del bàsquet. Dit això, la pregunta pertinent és com ha acabat exactament Pitino a les mans d’un president tan estrafolari i polèmic com Dimitris Giannakopoulos? L’any passat va ser expulsat de la seva universitat, Louisville, per diversos escàndols que incloïen la compra de jugadors universitaris i festes amb prostitutes. El terrabastall provocat per l’FBI va ser tan gran que l’històric títol universitari que va aconseguir amb l’equip (2013) ha estat esborrat del palmarès, com les victòries de Lance Armstrong al Tour.

Pitino té les portes tancades a qualsevol universitat de primera o segona dels EUA i ja no diguem a l’NBA, on també es va fer càrrec de dues franquícies històriques –Boston Celtics i New York Knicks–. Allà es va guanyar la fama d’entrenador duríssim i ultradefensiu. Els resultats van ser irregulars però a Boston va posar la base –va recomanar el fitxatge de Paul Pierce– a futurs èxits.

Si volia tornar a entrenar a primer nivell li quedava una porta, la d’Europa. I aquí el tenim. L’expectació per veure com Pitino exporta el seu model, defensiu al Panathinaikòs és enorme. S’ha de dir que la seva arribada a Atenes va ser de traca. Pràcticament sense entrenaments es va estrenar amb triomf formidable contra el CSKA (96-84) en un segon quart (36-18) que els aficionats de l’OAKA trigaran a oblidar.

Dies després va veure, però, que això de l’Eurolliga no és un conte de fades i l’Olympiacòs va tustar de valent l’etern rival (79-65) amb Milutinov destrossant qualsevol sistema defensiu que Pitino hagués imaginat per aturar el center rival. Dimecres, en el seu tercer partit, l’equip va fer bé la seva feina contra el Bayern, una victòria imprescindible per aspirar al play-off. Però encara és aviat per analitzar l’impacte de la seva arribada. Avui tindrà una prova de foc contra un altre rival directe que es troba, a més, en el seu millor moment i amb un entrenador que en sap com a mínim igual que ell.

Menys recursos

Pitino, que va conduir tres universitats diferents a quatre finals de l’NCAA, té l’oportunitat de redimir-se a Europa però no està en el lloc més plàcid i idoni per fer-ho.

Tot i que el Panathinaikòs ha perdut potencial econòmic respecte a la seva etapa daurada d’Obradovic, Giannakopoulos i l’afició mantenen l’exigència de sempre. Així s’entén l’histèric comiat de Xavi Pascual després de dues derrotes a Europa. L’assistent, Íñigo Zorzano, va tenir fins i tot un atac d’ansietat per l’esbroncada d’un home que uns mesos abans havia jurat que l’equip abandonaria l’Eurolliga.

Frase
Nom
càrrec

LES DADES

2
Títols
universitaris va alçar Pitino a l’NCAA però el segon (2013) va ser anul·lat.
2013
Any.
Va entrar al Saló de la Fama pels seus èxits en el bàsquet universitari. Va ser el seu moment àlgid.
Frase
Nom
càrrec

El Barça aspira a trencar registres

Si l’equip de Pesic aprofita el seu bon moment –quatre victòries seguides– per tombar el Panathinaikòs arribarà ja a les onze victòries de la temporada passada a l’Eurolliga quan encara faltaran dotze partits perquè es completi la fase regular. A més, té la possibilitat de guanyar per primer cop dos partits seguits en una mateixa setmana des del nou format i també farà la ratxa més llarga de victòries, amb cinc. Pesic disposa de tota la plantilla i a Tomic se l’ha vist en els dos últims partits absolutament recuperat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)