ACB

Com en els vells temps

El Barça, el Joventut i el Manresa no havien coincidit entre els vuit primers de l’ACB al final de la primera volta des del 2009

L’últim cop que els blaugrana eren líders a meitat de lliga va ser el curs 2010/11 i van ser campions

Svetislav Pesic (Barça Lassa, primer), Carles Duran (Divina Joventut, setè) i Joan Peñarroya (Baxi Manresa, vuitè) poden presumir després d’una primera volta a l’ACB que tots haurien signat abans de començar el curs. La principal decepció, és clar, és la dels manresans, que tot i ser vuitens han quedat fora de la copa a Madrid en benefici del Movistar Estudiantes, que actua d’amfitrió. És exactament el mateix que els va passar el 2009. Van ser vuitens però la plaça per a la copa, que també es feia a Madrid, va ser per als col·legials. Des d’aquella llunyana temporada, fa una dècada, que els tres equips no podien acabar la primera volta entre els millors.

Timoner Pesic

No ha estat un camí de roses. Barça, Joventut i Manresa han sofert situacions complicades i han rebut algunes garrotades considerables, no totes esportives. Per potencial esportiu i econòmic, no hauria de ser estrany, per exemple, que tot un Barça lideri la fase regular a mitja lliga, però és una cosa que no passava des de la temporada 2010/11. Tot i la marxa brillant en la lliga després d’uns anys d’obscuritat absoluta al Palau, Pesic ha hagut de gestionar també algunes crisis, totes relacionades amb l’Eurolliga. Amb les derrotes a les pistes de l’Herbalife o el Buducnost no s’hi comptava i el coach va haver d’apagar el primer incendi amb l’enèsima pallissa encaixada contra el Madrid (92-65). L’equip es va refer a posteriori i va demostrar que aquest cop el Barça no té plantilla a l’altura dels grans d’Europa però que almenys hi ha algú al timó conduint el vaixell, que no és poc.

Del pou a la glòria

Com Pesic, Carles Duran es va fer càrrec de la Penya ben entrada la temporada passada, quan l’equip era penúltim amb només quatre victòries, les mateixes que l’últim, el Betis, i havia encadenat set derrotes. La possibilitat d’un descens –que hauria estat el primer de la història– va obligar el club a moure fitxa. Amb Duran i alguns canvis a la plantilla –el més rellevant, l’arribada de Laprovittola–, la Penya va aixecar el vol i es va salvar. Un any després, van llançats. No només per la classificació per a la copa, sinó perquè Laprovittola està jugant a un nivell d’Eurolliga –14,1 punts i 6,7 assistències– i s’ha encertat en fitxatges com el de Dawson i sobretot el de Marko Todorovic, que ha tornat a casa convertit en un autèntic líder sota els cèrcols després de l’escàs protagonisme al Khimki. També hi ha hagut, és clar, algunes decepcions, sobretot la incomprensible derrota a Saragossa (112-66) i la decepció contra el Baskonia al Palau (67-68).

L’equip també ha tingut problemes amb les lesions, algunes de rellevants, com ara la de l’escorta Dakota Mathias i la del center suec Simon Birgander. Aquesta última ha obligat Todorovic a multiplicar-se, malgrat que finalment es va optar per fitxar Marcos Delía. L’última presència del Joventut em la copa va ser el 2015 a Gran Canària i l’últim títol el del 2008 amb el fabulós trident exterior format per Ribas, Rudy i Ricky.

Contra els elements

El Manresa no ha jugat la copa des del curs 2003/04 i haurà d’esperar per tornar-ho a fer. Això no treu que l’equip, que fa un any lluitava a la LEB Or amb un futur esportiu incert, hagi superat a l’ACB les previsions més optimistes. Joan Peñarroya sap que va perdre el tren de la copa durant les festes de Nadal quan el club va acceptar que Alex Renfroe, el líder de l’equip, marxés al Partizan abans de jugar el partit del 29 de desembre a la pista de l’Iberostar (77-75). El base tenia una clàusula d’alliberament a partir de l’1 de gener, però aquests tres dies van ser fatals. Amb ell al parquet, aquell partit de Tenerife probablement no s’hauria escapat. Aquella setmana també va marxar Doellman, fet que va passar dies després que es lesionessin Jordan Sakho i Gintvainis. Una muntanya de dificultats per a un equip que ja estava jugant al límit de les seves possibilitats i que va arribar a l’última jornada depenent d’ell mateix però qui tenia al davant: el Madrid, que viatjava a Manresa després d’haver estat atonyinat a Montenegro en l’Eurolliga.

LES DADES

6,7
assistències
reparteix per partit el base Nico Laprovittola, el millor de la lliga ACB en aquest apartat estadístic
17-0
Balanç.
El València de Pedro Martínez va ser l’últim que va completar una primera fase sense derrotes, el 2016
3
entrenadors
han estat destituïts en la primera volta: Julbe (Fuenlabrada), Martínez (Baskonia) i Maldonado (Herbalife)
19
jugadors
diferents ha fet servir Joan Peñarroya al Baxi Manresa durant la primera volta
5-12
Descens.
L’UCAM, que té un acord amb Sito Alonso, és l’equip que marca la zona de descens. Evitar-lo és ara l’objectiu del Baxi
9
jugadors
del planter ha fet jugar Carles Duran amb el Divina Joventut en la primera volta, quatre de l’equip vinculat

Dragovic, contracte fins dissabte

L’activitat als despatxos del Baxi Manresa no s’atura. Aquest dissabte, després del partit a la pista del Breogán, se li acaba el segon contracte temporal a Nikola Dragovic i el club del Bages haurà de prendre una decisió sobre la seva continuïtat. L’aler pivot serbi (2,05 m, 1987) va arribar a l’octubre per la lesió de Lukovic i, a mitjan mes passat, va renovar per unes setmanes més. En 13 partits, fa 5,6 punts, 3,2 rebots i 1,3 assistències en 21 minuts. Si no se’l renovés, es podria fitxar un extracomunitari, sempre que arribés la documentació de Corey Fisher que li permetés actuar com a comunitari. Té passaport georgià, però fa falta el vistiplau federatiu d’aquell país.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)