FEB

Un nou grup de lectura

Bàsquet. Lliga Femenina. La sèrie de tirs lliures a Zamora de l’Spar Citylift (3/10), un capítol més del desgavell arbitral i el desencert gironí

“En determinades situacions hem de saber llegir què passa a la pista i sobretot saber que a fora de casa no hi ha partits fàcils i no es pot abaixar mai el llistó. Quan ho fas t’igualen, com en el segon quart, que havíem aconseguit un bon avantatge i l’hem perdut”, va dir Èric Surís després del 61-67 a Zamora. L’Spar Citylift l’havia encarrilat amb un parcial de 0-16 (15-29) a mitjan segon quart, amb un pírric 0/2 tirs lliures de Laia Palau fins llavors, quan el marcador era de 6-9. I és que l’estadística de 4,60 metres a l’Ángel Nieto és demolidora: 3/10 amb 3/4 de Nàdia Colhado i Rosó Buch i Leia Dongue amb la mateixa sèrie que la base titular dissabte.

Zamarat, amb cinc derrotes seguides (ara ja són sis), no es va entregar als rècords gironins i va empatar a 31 abans del descans després d’un 12-0. Colhado permetria a les de Surís arribar al descans al davant (31-33) en un partit en què les castellanes van anar 17 cops a la línia de tir lliure, amb 14 encerts. I una darrera mostra del desgavell aquest partit: a Núria Martínez, la quarta de la lliga en faltes rebudes (set a Zamora), no li van assenyalar la seva en atac a favor fins a 1:01 amb 59-65 en el marcador.

El llistó

El desconcert amb els àrbitres, més enllà de l’esperpèntica sanció per les línies de triple de la pista a Fontajau, el dia de l’Avenida –ni els anys anteriors, fase final de la copa organitzada per la FEB inclosa, ni en els tres partits jugats després–, passa per saber quin serà el llistó de la falta en cada partit. L’Uni va anar 35 cops a 4,60 metres en l’estrena de la lliga aquest curs a Fontajau (19/35 en el 89-52 contra el Sant Adrià), tres dies després del tret de sortida en l’Open Day a Torrejón de Ardoz (7/11 en el 60-82 contra el Mann-Filter). Les deu visites de dissabte igualen el 6/10 en el duel contra l’Avenida a casa (79-53 amb 11/12 del rival). El mínim aquest curs són els 9 tirs (4 encerts) en el 41-89 a Bembibre i el d’un rival, el 4/6 de l’Ensino a Girona. Ara, per desconcert, el del Cadí la Seu; en el 77-57 contra el Guipúscoa dissabte en va tenir tres: 2/2 Richards i 0/1 Díaz.

Necessita millorar

Després del triomf a Zamora, Èric Surís apel·lava a l’autocrítica. Només el Ferrol, cuer amb 3-16, acredita una estadística més dolenta en tirs lliures: 61,2% amb el 150/245. L’Uni té un 66,6% amb 205/308. És l’equip que en tira més (el Gernika és el segon, amb 304) i el segon en anotats (218 les basques). L’Spar Citylift és l’equip que més anota, amb 79,3 per partit (l’Avenida és segon amb 74,4) i el segon que menys encaixa (57, darrere dels 54 de les castellanes). En l’Eurocopa, l’encert és major, del 70,7% (87/123). Laia Palau mateix, la pitjor de l’Uni en la lliga amb 12/25 després de Leia Dongue (2/8), hi acredita 6/8.

DEMOLIDOR

Només el cuer de la lliga, el Ferrol (3-16), té pitjor estadística en tirs lliures que l’Uni

Hampton viatja sense estar al cent per cent

Inèdita a Zamora per molèsties als genolls, Keisha Hampton forma part de l’expedició gironina que sortia al matí cap a Barcelona en direcció a Hongria, on demà juga a Szekszárd l’anada de l’eliminatòria de 8 de l’Eurocopa (18 h). Hampton es va perdre el primer partit de lliga per precaució i encara no està al cent per cent. Lesionada l’estiu del 2017 al genoll esquerre quan era a la WNBA amb les Chicago Sky, el curs passat no va jugar i ara acusa la càrrega de minuts d’aquesta temporada –24:33 a LF i 29 a Europa.