FEB

L’apoderament gironí

Segon títol de lliga per a l’Spar Citylift, quatre anys després del de Sant Jordi i trencant per fi l’hegemonia de l’Avenida

L’Uni és superat a l’inici (12-21) però sap capgirar el marcador amb una brillant segona meitat

La primera va ser per Sant Jordi i la segona, el dia de la mare. L’apoderament femení en la societat que volem, des de l’esport; a Girona l’ha liderat l’Spar Citylift la darrera dècada i, amb un projecte guanyador i sense estirar, mai, més el braç que la màniga.

Fontajau va tornar a veure com les seves ídols guanyaven un equip superior en recursos. Des del cor, des del bàsquet, des de la sensatesa i, és clar, el talent d’un equip que cada any ha superat l’anterior i que, aquest, les ha hagut de veure de tots els colors per arribar a discutir l’hegemonia a la seva particular bèstia blava. La que el va privar de títols des que l’Uni va tastar l’èxit.

Un triomf que es personifica en Julia Reisingerova. La txeca va ser, enmig de la sorpresa, designada MVP. Lesionada en la final de copa contra l’Avenida (71-79) i jugant amb molèsties per la baixa de Colhado, la secundària va acabar sent la reina. El colofó al món de color rosa.

Al seu joc

Ortega va sortir amb tres canvis en el cinc inicial respecte del primer partit. Amb més físic (Gil per emparellar-se amb Hampton) i bàsquet (Eldebrink per amenaçar de fora i Robinson a dins). Williams no va guanyar el salt però sí que va fer el 2-0 en el primer atac gironí. L’Avenida no anotava però les segones opcions li donaven el ritme de partit. Reisingerova va fer dues accions seguides (6-2) i Hampton, dues faltes (segona a 7:29) mentre la primera de les visitants va ser a 2 segons per acabar el quart: Givens a Dongue. La moçambiquesa va fer el 8-4 després d’ofensiu i Williams el 10-6 assistida per Palau, però Ortega movia la banqueta, i l’entrada d’Elonu coincidia amb el primer avantatge castellà: 10-12 Loyd. Amb 4-4 rebots al cèrcol gironí, i canvis de dos en dos, el joc era blanc: 12-17 Elonu de tres (1(78 visitant al descans) a 1:59. Goree, inèdita al Würzburg, i De Souza, desapercebuda tots dos dies, enfilaven la màxima a 9 (12-21). L’únic triple gironí (1/7), Núria 15-21.

A l’Avenida li van assenyalar tres faltes a l’inici del segon quart, i la seva primera cistella va ser a 6:29 (Domínguez d’ofensiu després de triple fallat). Cobert l’expedient, Reisingerova anotava (22-25) tot i rebre’n dues, i Oma ajustava el duel 24-27 (15’). Massa centrades en el trio d’àrbitres, l’atac perdia idees i les cistelles es resistien: 29-35 Hampton, a anella passada a 1:28 i 31-35 Williams en penetració a 37 segons i després que Núria Martínez forcés la seva falta en atac, a 50 per al descans a Loyd (6 punts 3/6 tirs). Però el duel i el rebot (13-19 amb 8-9 a la cistella de l’Uni) encara eren de l’equip castellà.

L’efecte Robinson

La zero de l’Avenida, autora de l’única cistella en el tercer quart (33-38 a 7:14), va fallar dos tirs lliures per empatar dijous, i ahir va capgirar el marcador a 15:49 per al final. Venia de 0/2 a 4,60 m amb 35-38, va fallar un contraatac i, amb temps mort, va anar a mig camp a queixar-se. Tècnica. Núria a taula, forçant, i Reisingerova havien ajustat el marcador (37-38) i, amb els tirs lliures per la gràcia de Robinson, l’Uni es va posar a davant perquè a l’error en el tercer tir de la txeca, Williams agafava el rebot i Hampton la clavava de tres (44-38 a 4:55). Amb Elonu i Givens al perímetre, les castellanes malvivien del tir lliure 4/6, i l’Spar Citylift s’abocava al contraatac: 51-41 Rosó i 53-42 Pierre-Louis assistida per Dongue (53-42)...

I la mà de Palau

La barcelonina va tornar del vestidor endollada mentalment. A 6:06 i enmig del desgavell col·lectiu, va fer el 57-47 amb una mà, entrant de dalt a baix. Avenida va tornar a presentar un atac pobre (53-46 Loyd i Robinson). I a l’Uni, fàcil: 55-46 Hampton de fons i 62-49 Pierre-Louis 2+1 mentre Reisingerova respirava a la banqueta (64-51 quan va tornar). Palau, a 1:53, va lligar el triomf amb un dos més un 67-53 malgrat els triples de Gil i Loyd (69-59). Gil i Loyd buscant el triple a la desesperada hi posaven emoció (69-59). Però quan l’estrella de la WNBA feia el 71-61 a 46 segons, de tir lliure, la grada es llançava a l’apoderament i ja cridava el “Campiones! Campiones!”

Sí que tenia una opció d’un segon any, però ja puc dir que executaré la clàusula i el curs vinent continuaré jugant a Girona
No hem deixat fer la seva feina al Salamanca, hem bloquejat el rebot i sobretot hem portat nosaltres el ritme
Laia Palau
Tenim un equip molt gran. Hem tingut problemes i els hem superat. Per això jo sí que creia abans de la final que guanyaríem
Hem estat molt serioses en defensa. Hem estat constants i el títol és la recompensa a la confiança
Núria Martínez
Qui ens ho havia de dir? Ha estat molt d’esforç de tothom. Creiem en nosaltres i hem anul·lat els punts forts d’elles
Rosó Buch
Hem de donar les gràcies a tota l’afició, perquè ha estat una temporada molt dura i hem estat capaces de ser dures
Helena Oma
Ningú no creia en nosaltres, però hem fet una feina molt bona durant tota la temporada, tothom aportant coses
Keisha Hampton
Encara no m’ho crec. Sobretot m’agradaria destacar que aquest equip és una pinya
Julia Reisingerova

Laia Palau anuncia que continuarà

La base, amb un contracte 1+1, no es va resistir a l’emoció i va anunciar que el curs que ve continuarà en l’equip. Ella i Núria Martínez eren les úniques amb títols de lliga al palmarès. El primer va arribar amb el 70-72 de l’UB Barça a la Fonteta, el 15 de maig del 2003 en el cinquè partit de la sèrie contra el Ros Casares. Aquella nit, amb l’equip de Carme Lluveras hi van intervenir sis jugadores, entre les quals Laia Palau (38 minuts, 10 punts i 7 assistències) i Núria Martínez (12 amb 2 i 1). Martínez en guanyaria una altra, el 2006 amb l’Avenida, i Laia Palau, cinc més amb el Ros Casares (2007, 8, 9, 10 i 12). La barcelonina, a més de la Lliga Femenina, ha guanyat els títols a França (2006 i 18 amb el Bourges), a Polònia amb el Polkowice (2013) i a la República Txeca amb el Praga (2014, 15, 16 i 17). El 2010/11, amb el 2-0 de l’Avenida sobre el Ros Casares, va ser l’únic curs sense títol de lliga de la barcelonina, que ha guanyat 14 lligues, 12 en els darrers 13 anys, i les vuit darreres, seguides.

La recepció, demà a les 18.30 h

L’Spar Citylift serà rebut demà a la tarda (18.30 h) a l’ajuntament i oferirà el títol a una ciutat i una afició que ahir no va fallar. 5.500 espectadors és el rècord de l’Uni a Fontajau i supera els 5.200 de la primera lliga el 2015, una dada igualada en el següent partit de lliga contra l’Avenida. Aquell dia va quedar de manifest la necessitat de desplegar la grada retràctil. Un fet que va passar aquest curs en el partit de lliga regular contra l’equip de Salamanca, amb 4.700 espectadors; el sostre d’aquest curs seguit del BLMA (4.300).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)