Europeu

Espanya s’estalvia els vuitens tot i patir (56-59)

Bàsquet. Europeu femení. La selecció espanyola supera Letònia i espera rival, dijous, sense anotar en joc al darrer quart (10/11 tirs lliures)

La selecció espanyola s’ha classificat per als quarts de final de l’Eurobasket, de manera directa i tancant la fase de grups amb 3-0 de balanç. L’actual campió d’Europa jugarà dijous com a campió del grup A contra el rival que surti del duel entre el segon del grup C (falta l’Itàlia - Eslovènia i podrien ser també Hongria o Turquia) i el tercer del D (Bielorússia, Bèlgica o Rússia).

La victòria a la pista d’una de les dues amfitriones del torneig, Letònia (l’altre és Sèrbia), mereix una reflexió per a l’equip estatal. Perquè en tot el darrer quart cap jugadora ha anotat una cistella en joc i, amb una màxima de 16 a l’inici del darrer parcial (35-51), Espanya ha malviscut des del tir lliure (10/11) i ha vist com l’equip liderat per Elina Dikaioulaku, màxima anotadora del partit amb 19 punts, disposava d’un triple per empatar a 57 qua faltaven 20 segons.

La barrera psicològica

Cristina Ouviña ha tancat el primer quart amb una cistella in extremis, al contraatac, que empatava el duel a 17. Letònia ha pogut fer el seu joc liderat per la seva estrella, que malgrat carregar-se amb dues faltes ha pogut superar la defensa de Palau a l’inici. L’equip local ha castigat la defensa espanyola jugant el bloqueig i continuació. I corrent. Com l’equip de Lucas Mondelo al segon quart, amb María Pina forçant el tècnic local a aturar el partit a 8:39 per la mitja part (19-21, contraatac de la jugadora del València).

I si l’aragonesa empatava al final del primer quart, Anna Cruz ha establert la màxima a 3,7 segons per marxar als vestidors. La nova jugadora del Fenerbahçe ha fet el 25-35 per tancar un bon segon quart de l’equip de Lucas Mondelo, que tret del 19-17 d’Elina Dikaioulaku a la primera possessió ja no ha anat més per sota.

Ndour (16 punts) s’ha tornat a erigir en el factor de desequilibri, amb el seu dotzè punt en el 21-30, d’ofensiu i tancant un 0-9 amb set punts d’ella i una suspensió de Laia Palau. La pivot nascuda a Dakar hi ha afegit dos taps, al tram final, per fer més gran el mur en què s’ha convertit la defensa de l’equip estatal (18-23 rebots, amb 6 d’Astou, quatre en atac).

Màxima i serveis mínims

La selecció espanyola ha crescut més encara al darrere, a la segona meitat. Nicholls assistida per Palau ha fet moure el marcador després de 2:10 (25-37) i, la següent cistella, ha estat el segon triple de Dikaioulaku a 5:52, respost de seguida a l’altre costat per la capitana de la selecció espanyola també de 6,75 m (28-40). Xargay ha pagat amb la mateixa moneda el tir exterior de Kreslina (35-44) amb el seu segon triple (35-47) i abans que Ouviña, que s’ha fet un fart de robar pilotes (5, amb 4 assistències i 4 rebots fins llavors), establís una màxima de 14 (35-49) des del tir lliure.

Ja al darrer quart i també des de 4,60 m Anna Cruz ha enfilat la màxima als 16 (35-51) però Espanya s’ha encallat en atac contra la defensa zonal de Letònia i, amb la tercera i la quarta de Laia Palau, ha decretat els serveis mínims. Les locals s’acostaven a cinc liderades pels punts i assistències d’Elina Dikaioulaku (48-53 en dues accions seguides finalitzades per Brumermane).

La mateixa Dikaioulaku ha anotat el 54-57 després de pèrdua d’Espanya a mig camp i, a 20 segons, Letònia ha desaprofitat un servei de fons ofensiu, amb la jugadora que havia de tirar el triple per l’empat trepitjant la línia lateral de fora.

Domínguez (5/6 de la base de Montgat en el darrer quart) ha transformat els tirs lliures de la falta letona, a la desesperada, per tancar el resultat (56-59) i l’accés de l’equip de Lucas Mondelo directament als quarts amb molta més pena que glòria.